italien

Chianti

Italien

Chianti

Sedan 2006 görs ett traditionellt vin från Chianti enbart på röda druvor. En Chianti Classico är alltid lagrad i minst 12 månader när den kommer ut på marknaden. Ett typiskt chiantivin är elegant vin, med en karaktär av körsbär, kryddor, kaffe och choklad. Det lagras ofta på ekfat, inte sällan i 15 år eller mer, även om det också görs chantiviner som med fördel kan drickas som unga. Chianti har relativt mycket av både syra och tanniner och att dricka ett glas kan var en väldigt smak- och doftrik upplevelse. Chianti är ett vin med ett bra och välförtjänt rykte. Chianti Classico - gamla årgångar och nya gränser

Chianti är ett vindistrikt i Toscana

Toscana är ett av de viktigaste vindistrikten i världen och det beror inte minst på området Chianti, mellan Florens och Siena. Redan på 1400-talet gjordes det beryktade viner i området. Viner från Chianti har dock inte alltid varit förknippade med hög kvalitet. Men tack vare medvetna ansträngningar, framförallt de senaste 50 åren, har appellationen blivit en av de viktigaste i Italien.  Enklare viner från Chianti tappas av tradition på rundade flaskor med korgbotten. Det ger en rustik känsla.

Chiantivin görs på druvan sangiovese

Den viktigaste druvan i ett chiantivin är sangiovese. I Chianti Classico, alltså viner gjorda i hjärtat av Chianti vindistrikt, ska vinet till minst 80 % vara gjort på sangiovese. Därutöver kan andra röda druvor ingå. Canaiolo, merlot, colorino och cabernet sauvignon förekommer. Sangiovese trivs på relativt hög höjd och det varierande klimatet tros bidra till vinernas höga komplexitet och fina balans. Förutom Chianti Classico görs även andra viner i distriktet. Dessa är ofta medvetet nedklassade för att vinproducenterna ska kunna använda vilka druvor de vill i sina viner. Dessa viner kallas för “supertoscanare” och har varit väldigt populära under några år. Druvan cabernet sauvignon används ofta i det sammanhanget. När vi talar om chianti som vin snarare än ett distrikt så är det dock alltid gjort på sangiovese i första hand.

Chianti passar till fågel och kalv

Chianti paras vanligtvis ihop med rätter med kyckling eller kalv. Pasta med mycket örter och vitlök är ett annat bra tips. Favabönor nämns ofta som något som passar väldigt bra ihop med ett vin från Chianti. Vinet vinner på att luftas någon timme. Förvarar du det i kylskåpet så hinner det få rätt temperatur under den tiden.

Chianti behöver en lite högre temperatur för att komma till sin rätt

Du ska inte servera chiantivin kallare än 15 grader. 16–19 grader är vad som rekommenderas. Som vanligt bör temperaturen var högre ju fylligare vinet är. Ett vanligt rödvinsglas eller glas med tulpanform passar utmärkt för chianti.

Chianti finns i flera prisklasser

Ett chiantivin behöver inte vara så dyrt, även om det kan vara det. I appellationen Chianti görs det allt ifrån enkla och billiga bordsviner, till några av de bästa italienska röda vinerna som går att få tag på.

Chianti på Systembolaget

Via Systembolagets leverantörer går det att beställa riktigt exklusiva och ovanliga flaskor chianti. Men du hittar också ett gansk stort utbud av chiantivin för under hundralappen. Räkna med att det finns närmare 200 viner att välja mellan från regionen. Läs mer: Chianti - bäst i test