Att lagra riesling – en stilstudie med Kruger-Rumpf
Att lagra en riesling, är det ens möjligt och blir vinerna mycket bättre av det? Producenten Kruger-Rumpf visar upp lagringspotentialen.
Produktionen av tyskt vin startades med all säkerhet av romarna i Tyskland. Då de omkring år 800 f Kr planterade de första vinodlingarna. Att odlingarna koncentrerades i närheten till stora floder som Rhen faller sig naturligt. Dels med tanke på klimat men även på tillgängligheten. Av den anledningen finns de flesta av Tysklands 13 vindistrikt (Anbaugebiete) i västra delen av landet.
I jämförelse med andra vinproducerande länder som Spanien och Frankrike står de tyska vinodlingarna bara för en tiondel av arealen. Tyskland rankas som nummer 8 bland världens vinproducerande länder.
Druvorna för de tyska vinerna är företrädesvis gröna och två tredjedelar av produktionen är för vitt vin. Rieslingdruvan räknas som landets viktigaste. Många vingårdar ligger strategiskt längs Rhen på mycket branta lägen.
Senare års förändrade klimat men också konsumentefterfrågan driver på utvecklingen av röda viner. Spätburgunder (pinot noir) ökar sin odlingsareal och vinproducenterna satsar stort på sorten.
Klimatet, som är kopplat till ursprunget och där Tyskland räknas till länderna med de nordligast belägna vingårdarna precis under den 50 breddgraden. Generellt är klimatet kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Vingårdar nära floder har mikroklimat.
Jordmån. Många av de branta vingårdarna är planterade i skiffer som är jordar som bevarar värme.
Vingårdarna är i jämförelse till många andra länder, mycket små.
Tyska viner odlas och framställs från nedan 13 klassificerade vindistrikt (Anbaugebiete):
Att lagra en riesling, är det ens möjligt och blir vinerna mycket bättre av det? Producenten Kruger-Rumpf visar upp lagringspotentialen.
Hur stark är egentligen världens starkaste öl? En kamp mellan två länder ledde till en intensiv strid om vilka som kunde brygga starkast öl.
Tareq Taylor har gett sig in i vinbranschen. Enligt matprofilen själv så är det redan nu aktuellt med flera viner med hans namn på.
Det har tagit mig åtskilliga år att få upp intresset för spritdrycker. Men efter många vingårdsbesök, som inte sällan avslutas med ett glas av husets destillat, har intresset ökat allt mer.
Ofta stöter man på ord och begrepp på vinetiketter som man kanske inte känner till. Ett sådant ord är det tyska ordet trocken.
Det är långt ifrån enbart Frankrike, USA och Österrike som producerar pinot noir-viner av högsta klass. På senare tid har även Tyskland, och då framförallt regionen Baden, seglat upp som en seriös utmanare.
Familjen Christmann har satt tysk riesling på den internationella vinkartan. Det har inte hindrat Sophie från att intressera sig för pinot noir.
Ung, ambitiös och väl förberedd för uppgiften att ta över familjeegendomen A. Christmann i Pfalz. Möt Sophie Christmann - en av Tysklands kommande stjärnvinmakare.