Tillbaka till: Vinländer

Tyskland

tyskland

Tyskt vin och dess historia

Produktionen av tyskt vin startades med all säkerhet av romarna i Tyskland. Då de omkring år 800 f Kr planterade de första vinodlingarna. Att odlingarna koncentrerades i närheten till stora floder som Rhen faller sig naturligt. Dels med tanke på klimat men även på tillgängligheten. Av den anledningen finns de flesta av Tysklands 13 vindistrikt (Anbaugebiete) i västra delen av landet.

I jämförelse med andra vinproducerande länder som Spanien och Frankrike står de tyska vinodlingarna bara för en tiondel av arealen. Tyskland rankas som nummer 8 bland världens vinproducerande länder.

Druvorna för de tyska vinerna är företrädesvis gröna och två tredjedelar av produktionen är för vitt vin. Rieslingdruvan räknas som landets viktigaste. Många vingårdar ligger strategiskt längs Rhen på mycket branta lägen.

Senare års förändrade klimat men också konsumentefterfrågan driver på utvecklingen av röda viner. Spätburgunder (pinot noir) ökar sin odlingsareal och vinproducenterna satsar stort på sorten.

Klimatet, som är kopplat till ursprunget och där Tyskland räknas till länderna med de nordligast belägna vingårdarna precis under den 50 breddgraden. Generellt är klimatet kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Vingårdar nära floder har mikroklimat.

Jordmån. Många av de branta vingårdarna är planterade i skiffer som är jordar som bevarar värme.

Vingårdarna är i jämförelse till många andra länder, mycket små.

Tysklands klassificerade vindistrikt

Tyska viner odlas och framställs från nedan 13 klassificerade vindistrikt (Anbaugebiete):

  1. Ahr
  2. Baden
  3. Franken
  4. Hessische Bergstrasse
  5. Mittelrhein
  6. Mosel
  7. Nahe
  8. Pfalz
  9. Rheingau
  10. Rheinhessen
  11. Saale-Unstrut
  12. Sachsen
  13. Württemberg
Franken (2)Mosel (12)Nahe (3)Pfalz (9)Rheingau (3)Rheinhessen (8)Sachsen (2)