Tillbaka till: Vinländer

Ungern

ungern

Ungerska viner

De flesta och mest välkända ungerska vinerna är ofta söta vita viner gjorda på ädelrötangripna druvor.

När man pratar om röda viner från Ungern så är framförallt Egri Bikavér en av de mest känd och kommer från regionen Eger.

Som i de flesta andra av Européeiska länder så var det Romarna som grundade de första vinodlingarna i landet.

Men inte förens långt efter romarrikets fall som de första riktlinjerna kom på plats. Först ut var vindistriktet Tokaj-Hegyalja år 1641 gällande riktlinjer för bevattning, terrasseringar, lägen och skötsel av vingårdar. Kort därefter runt år 1700, så togs även beslut om att skapa ett regelverk för klassificering av vinerna från Tokaj-Hegyalja, där vinerna delades in i en femgradig skala. Samma klassificering implementerades sedan för alla ungerska viner i hela landet.

Ungern har en väldigt stor vinproduktion, där den mest välkända vinregionen i landet är just Tokaj-Hegyalja. De ungerska vinerna från denna region kallas i Sverige för Tokajer.

Tokaj (7)