Slaget vid Wagram 1809 var ditintills världens blodigaste slag. Napoleon vann en seger över Österrike men förlorade ca 35 000 man och trettio generaler. Han passade även på att avskeda generalen Jean Babtiste Bernadotte, vilket var förutsättningen för att han senare på året skulle acceptera att bli kung av Sverige. Numera är det distriktets viner som har störst betydelse för Sverige. Här finns Leth som på ett lysande sätt kombinerar rimligt prissatta viner med hög kvalitet och stor användbarhet.
Vindistriktet Wagram ligger nordväst om Wien och norr om Donau och gränsar i väster till berömda Kamptal. Tidigare hade det namnet Donauland och det var först 2007 som Wagram blev det officiella namnet. Därför är man fortfarande inte lika känd och berömd som grannen, vilket gör att vinerna ofta är ovanligt prisvärda. Jorden består av tjocka lager av lössjord på gammal klippa i flacka terrasser som i huvudsak vetter åt söder och floden Donau. Här dominerade traditionellt en ”egen” druva med namnet roter veltliner. Den är numera ganska ovanlig och finns mest kvar som en raritet, vilket man kan passa på att prova, om man är i trakten.
Wagram är i dag främst ett distrikt för Österrikes nationaldruva grüner veltliner, GV. Den trivs bra på lössterrassena och ger karaktärsfulla viner med klassisk lätt kryddighet. De bästa och mest kända vinerna kommer från Bernhard Ott. Han gör storlslagna vingårds GV i prisläget upp till ca 400 kronor. Lite uppnäst firma med GV av betydande mäktighet, komplexitet och innehåll. Riesling odlas också i Wagram. Den druvan är inte riktigt lika nöjd med jordmånen och producerar därför inga toppviner här i motsats till Wachau och Kamptal, lite uppströms Donau. Även om Wagram främst är ett vitvinsdistrikt gör man numera en hel del rött också. Det är dock mer av inhemskt intresse och har svårt att konkurrera i Sverige med de bästa röda vinerna från övriga världen. .
Två hundra år efter det blodiga slaget lanserades Weingut Leth (uttalas "lätt") en Grüner Veltliner på Systemet från Wagram som blev en stor succé i Sverige. Det höll på att segra ihjäl sig som Napolen. Efterfrågan blev så stor att Leth hade svårt att få fram nog med vin. Systembolagets regler var då att om vinet tog slut några veckor skulle det avlistas, ”på grund av för hög efterfrågan”. När hela årgången var slut så lyckades man med bara några dagars frånvaro få fram den nya årgången. Det var en match mot klockan och Systembolagets stupstock.
Vinet har alla det klassiska fördelarna med en bra GV, friska och smakrika karaktärsfulla toner med liten lätt vitpepprighet i eftersmaken. Det passar väl till allt möjligt från lätta fisk- och skaldjursrätter till charkuterier och vitt kött. Karaktären gör att det aldrig blir för tamt och sällan för dominerande. Om Du har svårt att hitta rätt vitt torrt vin så skall Du veta att det nästan alltid blir bra med Leth GV, 2011. Det har i alla årgångar varit utmärkt. Numera kostar vinet 77 kronor och det förblir i mina noteringar fynd på den prisnivån.
Leth är också en betydande förnyare. I Österrike är det en mycket stark tradition att göra vita viner på en enskild druva och aldrig blanda druvsorterna. (För röda viner, som man börjat göra rätt sent, är det däremot vanligt med mycket fantasifulla blandningar.) När man för tanken på tal att blanda vita druvsorter med vinproducenter i Österrike slår det ifrån sig och hävdar att sådant gör nte vi. Leth gör sedan några år en utmärkt lättsam härlig blandning på Österrikes två stora druvor GV och riesling. Den kallas Leth Duett, 2011, och kostar inte mer än 69 kronor. Lite mildare och snällare vin än GV och bra både till lättare maträtter och som sällskapsvin. Duett visar att fler producenter borde visa mod och börja experimentera med vita viner på flera druvsorter samtidigt.
I Beställningssortimentet finns också Leth Grüner Veltliner Brunnthal, 2011 för 125 kronor. Det är en ännu större GV från en speciell vingård med mycket tjockt lager av lössjord och särskilt bra odlingsförhållanden. Trevligt nu men växer också mycket med lagring. Leth är en utmärkt producent av kvalitetsviner baserade på att odla fram bästa möjliga druvor i detta intressanta och ännu okända vindistrikt. Seriös nydanande producent från mindre berömt bra distrikt på för området särskilt bra druvsorter betyder ofta som i detta falla bra viner till rimliga priser. Alla Leths viner har en härlig kombination av fräschör, måttlig alkoholhalt, ca 12,5%, och betydande karaktär, som det ska vara i Österrike när det är som bäst.