Laddar annons
14 Feb, 2015

Fairtrade viner, är det en bra idé?

Blir det bättre för vingårdsarbetarna? Får vi en bättre och rättvisare värld? Bör vi känna oss godare och bättre om vi köper fairtrade certifierade viner? Hur är kvalitén på vinerna i jämförelse med andra viner?

Systembolaget stor entusiast

Systemmonopolet är en stor pådrivare för fairtrade certifierade viner i Sverige. Rätt många positioner i sortimentet är förbehållna sådana viner, utöver att de i vanlig ordning kan tävla med övriga viner om andra listningar. Hitintills har det inte varit någon stor succé bland kunderna. Många av mina vinskribentkollegor i både Sverige och andra länder är också rätt besvikna på den genomsnittliga vinkvalitén hos fairtrade viner.

Viner produceras i rika länder

Behovet av fairtrade produkter förknippas ju mest med produktion av tropiska jordbruksprodukter i fattiga länder med svåra förhållanden för arbetare och ingen eller mycket bristfällig lagstiftning på arbetsmarknaden. Odling och produktion av viner (liksom konsumtion) sker i huvudsak i tempererade relativt rika länder med arbetsmarknadsvillkor som liknar Sveriges. Det gör att alla Europas EU-länder samt de som förväntas kunna komma med i Unionen under det närmsta 10 åren automatiskt är exkluderade från att ha fairtrade viner. Det är här som den dominerande vinproduktionen sker. Nordamerika och Australien/Nya Zeeland är också för rika och välmående för att kunna ha fair trade viner. Vingårdsarbetarna och små druvproducenter har här överlägset bra villkor i jämförelse med fairtrade märkta produkters arbetare.

Chile och Argentina är rikare än EU-länder

De enda viktiga vinländer som kan och har Fairtrade viner är därför Chile, Argentina och Sydafrika. Chile och Argentina tillhör också de rikare länderna i världen. Argentina har en historia som ett av världens rikaste länder. Idag ligger de båda kring plats 55 i BNP per person, ca 60% över världsgenomsnittet drygt hälften av Sveriges. Det är högre än hela östra Europa inklusive EU-länderna Rumänien och Bulgarien. Sydafrika ligger kring plats 80 av ca 190 länder och har högre BNP per capita än Europeiska länder som Bosnien, Serbien, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Ukraina (även före anfallet från Ryssland). Alla tre vinfairtrade länderna har i jämförelse med jordens verkligt fattiga länder rätt ordnade arbetsförhållanden, även om de inte alls är som i Sverige.

Blir det bättre villkor för vingårdsarbetarna?

Om vi som konsumenter tror att det är bra för jordens vingårdsarbetare att vi väljer viner från producenter som har riktigt hyggliga villkor bör vi i första hand undvika viner från länder som kan ha fairtrade märkta flaskor. För även de som jobbat med att göra de certifierade vinerna har klart sämre arbetsvillkor än i de länder som inte kan ha fairtrade certifiering. Slutsatsen måste bli att det inte nödvändigtvis är bra för jordens sämre bemedlade vingårdsarbetare att vi köper viner från de som har de bästa villkoren internationellt. Det finns inget bra skäl för att det gäller ens inom de länder som kan ha fairtrade certifiering.

Lokala sociala projekt

Det jag har sett av fairtrade projekt i dessa tre länder är hyggligt och trevligt. Det har ju varit projekt som man har velat visa upp och inga slumpmässigt utvalda producenter. Vanligen är det så att fairtrade certifiering utöver krav på att man följer lagliga minilöner mm. och inte allvarligt utsätter arbetare för faror i jobbet, ofta innehåller en mindre summa per såld flaska som går till en social fond som arbetarna disponerar för vad de tycker är särskilt viktigt i deras värld. En del sådana projekt kan vara bra både i sig och utvecklande att kunna samarbeta kring. Vanligen kostar det också en del att bli certifierad för producenten. Mina många resor i dessa länder ger ändå inget entydigt svar på frågan om de som jobbar med fairtrade certifierade viner har bättre arbetsvillkor än andra kvalitetsproducenter i samma land. Fairtrade kan inte som jag uppfattat det garantera några bra villkor i landets standard för vingårdsarbetarna. Det kan bara hyggligt säkerställa att de inte är riktigt usla. Man måste också inse att det inte är gruppen vingårdsarbetare som har de verkligt usla arbetsförhållandena i världen.

Bör vi känna oss som godare människor när vi köper Fairtrade viner?

Rätt mycket av marknadsföringen kring fairtrade går ut på att vi skall kunna dricka vin med ”gott samvete”, genom att vi vet att de som gjort vinet inte har haft dåliga arbetsförhållanden. Vi skall känna oss lite godare än de som köper ocertifierade produkter. Allt beror ju på vad vi ”känner” för i begreppet dåliga arbetsförhållanden. Är vi mycket känsliga bör vi undvika viner som inte produceras i de rikare länderna. Att exkludera produkter från mindre rika länder i sin konsumtion borde kanske ge dåligt samvete av andra skäl. Det gynnar inte de vingårdsarbetare som har de kärvt varken direkt eller långsiktigt. I det fattigaste av världens viktiga vinländer, Sydafrika, finns den största fairtrade andelen. Där är den ca 5%. Det utgör ändå ca 2/3 av alla fairtrade viner i världen. För mig är det svårt att hitta en etisk grund för att det är särskilt ”gott” att välja fairtrade viner.

Hur står sig fairtradeviner kvalitetsmässigt?

Fairtrade viner har också problem med kvaliteten. Till viss del beror det på att certifiering mm drar vissa kostnader. Men jag tror att det främst beror på den kända effekten att om man säljer viner liksom andra produkter främst på en annan egenskap än kvalitet och pris, blir det dålig kvalitet och högt pris. Kändisvinerna är ett utmärkt exempel. Med några enstaka undantag är de dyra och usla. Orsaken är att de säljs med bild och namn av sin popstjärna, TVmatlagare eller artist till dennes fans. Det är etiketten och inte innehållet som säljer, då förfaller innehållet. Ekoviner har i mindre utsträckning, men dock delvis samma problem.

Fairtrade i fasta sortimentet

Systemet anordnade nyligen en provning på alla fairtradeviner i fasta sortimentet. Det var inget kul. De allra flesta fick ej godkänt i mitt protokoll. Några var hyggliga. Bland de torra vita finns ett vin som ändå får överbetyg, 6231 Ecologica Torrontés/Chardonnay, 2013, 207 kronor för 3lbox och 68 kronor för flaska. Rosévinerna är förfärliga. Bland de röda finns inget klart överbetyg, men ett från vardera fairtradelandet, som ändå är hyggliga medelviner. 6504 Raza Selection Malbec Shiraz, 2013 91 kronor från Argentina, 2094 The Apprentice Shiraz/Mourvedre/Grenache, 2014 för 91 kronor från Sydafrika och 2186 Amplus Cab S/Carmenere,2011 för 111 kronor från Chile.

Snart riktigt bra fairtradevin

Den 2 mars kommer 6 nya Fairtrade viner, flertalet dåliga men ett av dem är i mitt tycke riktigt bra. Den vita torra druvblandningsboxen 2268 Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc, 2014 för 214 kronor är ett utmärkt vinval till det allra mesta i matväg. Nästan fynd. Riktigt bra vin helt oberoende av vad man anser om fairtrade certifierade viner.

Bättre samvete kräver bättre uppoffringar

Vill man göra världen bättre och offra en slant på det, är nog fairtrade viner ingen bra metod. Det finns massor av bra projekt att stödja som kan göra stor skillnad för de som har det riktigt dåligt i världen. Skänk pengarna dit och drick goda viner oavsett certifiering. Det ger nog en bättre värld och borde ge dig både ett bättre samvete och större vin och matupplevelse.