Laddar annons
Château Avernus med grillade tomater och smält brie ǀ Måndagsmatchen
17 Aug, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Château Avernus med grillade tomater och smält brie ǀ Måndagsmatchen

Ett rött vin från Roussillon med fin syra passar bra till höstens grytor. Vi matchar det med smakrika tomater som grillas med brie på toppen. Enkelt och supergott!

Det röda vinet fungerar förmodligen kalasbra till höstens rotfruktsgrytor och även till grytorna med viltkött, men också redan nu till grillat på grund av den fina syran i smaken. Använd syrliga tillbehör till köttet, som exempelvis tzatziki. Vi testar att servera en vegetarisk rätt med tomater.

RECEPT | Grillade tomater med smält brie

4 portioner
8 medelstora tomater
150 g brie
1 dl ströbröd eller 2-3 skivor vitt bröd (ej färskt)
1 dl finhackade örtkryddor, t ex timjan, basilika, oregano och salvia
1 finhackad vitlöksklyfta
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Skär brieosten i stora fyrkanter och lägg en bit på varje tomat. Gör en röra av kryddor, olja och brödsmulor. Fördela ovanpå osten. Droppa gärna lite mer olivolja ovanpå.

Grilla i fem minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt stå cirka 15-20 minuter till. Servera med en grönsallad och bröd. Lägg till lite skinkskivor eller kanske grillad kyckling om du vill ha kött till.

Vintips till maten

Château Avernus 2013 (2221), Côtes du Roussillon-Villages , Frankrike, 81 kr

Det här är ett rött vin från Languedoc-Roussillon. 2013 var inget höjdarår för franska vinproducenter, men i Roussilon var det faktiskt inte så dumt. Det är väderförhållandena som avses. Sommaren var ganska kylig och torr men i oktober blev det varmt och druvorna mognade även om det inte blev någon stor skörd.

Druvorna plockas för hand och bara från de bästa lägena. De olika druvorna carignan, grenache, syrah och mourvèdre jäses separat. Carignandruvorna jäser enligt metoden maceration carbonique, medan övriga druvor jäser på ståltankar i 20-25 dagar.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Generös, bärig och fruktig doft med lätt örtiga inslag. Smaken är medelfyllig, distinkt bärig, björnbär och solvarma skogshallon, tydligt kryddig som av vitpeppar med drag av gröna örter, timjan plus en knivsudd lagerblad. Tanninerna är mjuka och fruktsyran frisk. Supertrevligt husvin med mersmak.
Betyg: 4

Vinöst vetande

Producenten heter Gérard Bertrand och han startade sin karriär som rugbyspelare på elitnivå. När hans pappa gick bort tog Gérard över och 1992 startade han sitt företag Sociéte des Vins Gérard Bertrand. 2011 blev vinhuset Gérard Bertrand utsett av tidningen The Wine Enthusiast till ”The European winery of the year”.

Här hittar du fler smakrika tips:

Här hittar du ytterligare ett recept med gratinerade tomater

Gör den perfekta tomatsåsen