Stor utländsk bordeauxblend, lätt och yster chardonnay, Clotilde’s bubbel bourgogne, delikat stor vit bourgogne, komplett röd ecobox, vit mild och frisk vit box och zinfandel eller inte zinfandel, är veckans nya viner på Röttorps Bästa.
Nya viner v43 2015 på Röttorps Bästa
Stor utländsk bordeauxblend
De Toren Fusion V, 2011 för 279 kronor är bordeauxblend från Sydafrika med ganska bordeauxliknande struktur och stramhet. Stort tätt och ekigt ungt vin med mycket lovande toner. ”V” et står för att alla de fem bordeauxdruvorna finns med i blandningen, cabernet s dominerar följt av Malbec. Jag tycker det är en ovanligt stilig ”bordeaux” både för sitt land och sitt prisläge. Det går inte att hitta så betydande viner från Bordeaux under 300 kronor. Intressant och bra redan idag, men som större bordeauxlikande vin växer det länge och är bäst om något decennium till. Mäktigt och stort strukturerat vin med ganska hög alkohol utan att det stör nämnvärt.
Lätt och yster chardonnay
Bourgogne Blanc Jurassique, 2014 för 99 kronor är veckans första nya vita bourgogne. Ett friskt och trevlig chablis likande vin med utmärkt innehåll i lätt och frisk vårbäckstil. Lätt och yster chardonnay med lite längd och nyanser från vinhuset Brocard.
Clotilde’s Bubbel Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, för 135 kronor är delikat lätt mousserande Bourgogne gjord av den legendariska förre vinmakaren på Brocard. Hon har sedan rätt många år öppnat ett eget litet vinhus som gör stiliga bourgogner från Chablis och intilliggande områden, så även denna mousserande rena chardonnay.
Delikat stor vit bourgogne
Château Fuissé Vielles Vignes, 2011 för 449 kronor är veckans nya vita torra lyxvin från ett litet toppdistrikt i södra Bourgogne, Poilly Fuissé. Här görs nästan enbart vita torra chardonnayviner. Några är riktigt delikata och finessiga och kan väl tävla med de stora vinerna från ”den gyllene sluttningen” i norr. Detta är kanske distriktets allra bästa vin. Ännu under utveckling och vinner på lagring, men är en verkligt stor vinupplevelse till finare fiskrätter också idag för finsmakare.
Komplett röd ecobox
Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere, 2014 för 209 kronor per 3l. Mellanprisbox med bra rik klangfärg på denna mustiga druvblandning. Fruktigt med bra struktur och eftersmak som klingar igenom. Bra komplett ecovin med typisk chilensk fruktighet i lättillgänglig stil.
Vit mild och frisk vit box
Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 2014 för 209 kronor per 3l. Lättsamt och friskt vin med lite karaktär bakom i mild balanserad stil. Riktigt bra, även om 2014 inte är den bästa årgången vi haft.
Att vara eller inte vara zinfandel
Ridge Geyserville, 2013 för 299 kronor är ett vin som Ridge har gjort från några små gamla vinodlingar i Alexander Valley, varje år sedan 1966. Ca 50 år gamla vingårdsviner är ingen vanlig företeelse i USA. I början trodde man att det var väl över 75 % zinfandel i vingården, som är planterad med olika druvsorter huller om buller. Därmed kunde man skriva Geyserville Zinfandel på etiketten. På 1980 talet tyckte jag och många andra att det var världens främsta zinfandel, som dessutom utvecklades mycket väl med långlagring. F.o.m. 1990, efter att man inventerat de gamla stockarna i vingården, visade det sig att det i lagens mening aldrig varit någon zinfandel (rejält under 75%). I övrigt finns ganska mycket Carignane, en del Petite Sirah och ett litet stänk av Mourvèdre. Vinets förmåga att växa och utvecklas med lagring hänger nog också delvis samman med denna ovanliga druvblandning. Det finns sektioner av vingården där vinstockarna är 130 år gamla, vilket ger en lite mängd druvor med en exceptionell distinktion. För årgång 2013 anger man att det nu är 73 % zinfandel, vilket gör att världens bästa zinfandel om några år kanske åter är en zinfandel även i formell mening. Det finns några flaskor kvar på Systemet att låta utvecklas något decennium i källaren.