Laddar annons
Georges Duboeuf, blommor, noveau och mycket mer
23 Apr, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Georges Duboeuf, blommor, noveau och mycket mer

GEORGES DUBOEUF. Firman Georges Duboeuf är vinproducent och negociant i Beaujolais sedan början av 1960-talet. Många känner väl till flaskorna med de blommiga etiketterna, synonyma med vin från regionen Beaujolais. Det var långt ifrån sant för 50 år sedan när Georges startade företaget.

Röda friska gamayviner gör sig som bäst när i kombination till mat så sagt och gjort, varför inte intressera lokala restauratörer. Ryktet om vinerna spred sig i samma snabbt takt som Georges Duboeufs gjorde säljresor och snart hade i stort sett alla franska och schweiziska toppkrogar gamayvin från Beaujolais listade.

Man börjar alltid någonstans men frågan är om inte denna sanna historia slår det mesta vi hört. Det var bokstavligen via köksvägen som Georges Duboeuf tog ett helt distrikt med på en resa från slumrande idyll till att vara världs-snackis varje november, med lanseringen av Beaujolais Noveau.

Den framsynte och fingertoppskänslige entreprenören Georges Duboeuf har byggt sitt företag genom att arbeta tillsammans med andra odlare i regionen. Och genom åren har han startat samarbeten där grupperingar gått i stå, medan andra konstellationer initierats och befästs. I dag arbetar Duboeuf med 400 odlare och äger själva 50 ha vingårdar.

Vinerna med de blommiga vinetiketterna utgör grunden i den stora vinportföljen. De står för en stor del av husets produktion och är alltid en blandning druvor, från många odlare. Inga kontrakt skrivs med odlarna men över 80 procent är långa samarbeten, många har redan passerat ett första genrationsbyte.  Företaget produceras en stor portfölj vin från enklare distrikts-tappningar till Beaujolias Noveau, vin med by-appellation samt ett antal vingårdsbetecknade viner.

Man kan tro att Georges Duboeuf bara tillverkar röda viner men så är inte fallet. Familjen som ursprungligen kommer från vitvinsdistriktet Mâconnais är sina rötter trogna och de gör vita viner från Mâcon-Villages, Saint Véran, Pouilly-Fuissé och en mycket ovanlig, Beaujolais blanc. Min fråga om rosévin kan tyckas överflödig när i samtal med en beaujolaisproducent, distriktet som i mångt och mycket är själva sinnebilden för vin av de lätta, friska och kärniga smakerna, men Georges Duboeuf gör en mycket liten batch gamay-rosé.

Georges Duboeuf är till stor del ansvarig för Beaujolaisregionens framgång. Han införde temperaturkontroll, ståltankar och tidig buteljering, alla kvalitetshöjande åtgärder. Han har drivit på för fler vingårdsbetecknade buteljeringar och i sitt arbete med tidigareläggandet av buteljeringen växte embryot till Beaujolais Noveau fram. Och även om Noveau-eran nådde sin peak under 1980-talet är vintypen fortfarande viktig ambassadör för distriktet som nu även kan presentera en dynamisk aktivitet bland framförallt unga vinmakare, ibland med alternativa arbetssätt som 'natur-filosofie' och liknande.

Adrien Duboeuf-Lacombe

Adrien Duboeuf-Lacombe, exportmanager och barnbarn till Georges Duboeuf berättar,
- Varje morgon kl 5.30 öppnar farfar upp vineriet. Så nej, än så länge har han inte planerat för att dra sig tillbaka. Och varför skulle han som är 82 år och en av piggaste av oss göra det!

Georges Duboeuf är ledande i Beaujolais men firman är också en av Frankrikes största negocianter, vinhandlare. Årsproduktionen är svindlande 21-23 miljoner buteljer av vilka ungefär 4 miljoner flaskor är Beaujolais Noveau.

Georges Duboeuf, vinprovning med Adrien Duboeuf-Lacombe

1. Beaujolais Villages 2014 (5003), 79 kr

Doften är frisk med inslag av kola. Lätt/medelfyllig smak, fruktig med syrliga bärnoter, vinbär, och en frisk eftersmak.
Druvorna kommer från 38 byar. Vinet är en klassiker, stilsäker och ursprungstypisk i de stora vin-volymernas division.

2. Morgon 2014 (5106), 99 kr

Lätt och mycket frisk smak. Något saknas, som mer ryggrad och stuns för skönaste uttrycket, vilket skulle kunna vara ‘temporärt’ tillstånd. Årgången rankas som bra och även om många beaujolaiser kan drickas unga kan ett år eller t o m 6 månader göra skillnad i smak. Viner kan öppna upp, typ släppa loss, vilket detta vin knappast gör-idag.

3. Morgon 2012 (72815), 660 kr för 6 fl/låda

Medelfyllig. Frisk, bärig och örtig smak med inslag av mineral. Bra koncentration. Trevlig och mycket användbar vid middagsbordet.

4. Morgon Côte du Py 2014 (78627), 150 kr

Medel/fyllig. Stor smak av bär och frukt, mogna körsbär, härlig syra, en rökig touch och bra eftersmak. Ett riktigt bra vin att njuta av, till småplock med ost och charkuterier eller lagad middag, säg helstekt gris.

5. Chiroubles 2012 (72815), 660 kr för 6 fl/låda

Medelfyllig. Frisk, fruktigt kärnig smak med distinkta inslag av örter och mineral. Snygg eftersmak.
Elegant och som sagt, snygg! Vid testet serverades kalvbräss (rätten lagad med syrliga accenter) och kombinationen var verkligen, helt perfekt.

6. Fleurie 2012 (72815), 660 kr för 6 fl/låda

Doften är tät, lätt rökig. Smaken är medelfyllig, stram, örtig och kärnigt fruktig. Det finns en dov och lätt anstrykning av murrig ton i eftersmaken. Inte i bästa toppform, som jag ser det.

7. Fleurie Prestige 2011, 159 kr

Frukt, fatvanilj med moccatoner i doften. Medelfyllig smak, kärnig frisk, örter och tydliga moccatoner. Fatinslagen dominerar.

8. Moulin-à-Vent, Domaine des Rosiers 2010 (70469), 139 kr

Medelfyllig och fruktig av rödmogna körsbär med tydliga mognadstoner. Mineraltonen är uppseendeväckande närvarande. Personligen avstår jag en Beujolais Cru som hunnit så här långt i mognadsutvecklingen, vill ha mer spänst!

9. Moulin-à-Vent Prestige 2011, 199 kr

Tät, stor doft av körsbär och vinbär. Medel/fyllig, frisk, spänstig, kärnig och läckert kärnfriskt kurvig smak. Gärnavin, och en av två (+728115+78627) bäst i test.

Provningen hölls i Stockholm, 30 mars 2016