Laddar annons
Au Bon Climat och livet efter tacos
11 Dec, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Au Bon Climat och livet efter tacos

Jim Clendenen fryser när han är i Stockholm i slutet av november. Snön har inte hunnit komma ännu (oh boy om han varit på plats en vecka senare) men han vägrar i alla fall att gå ut. Panikartat säger han,
- its to damned cold. This is not for me!

Inte ens den trevliga förutsatsen att köpa en present till sonen ändrar hans anti-kyla-inställning. Men vin det kan han sannerligen göra och provningen är en fröjd. Precis som att samtalet med denna frispråkiga person är långt ifrån tråkigt eller slentrianmässigt ”übervinochfinemang”.

Jim Clendenen sägar vad han tycker. Om folk, kollegor, vin, journalister (gissa vem?), vinmakare, om Obama, USA eller meningar som för alltid etsat sig fast på min näthinna,

"Americans would think that organic is the name of a town in Texas!  "eller, ”The life beyond tacos”

Uppsnappat på nätet är journalisten som skriver att Jim Clendenen började intressera sig för vin efter studenttiden. Goda betyg i juridik ledde honom inte vidare som jurist utan avgörande blev sabbatsåret i Europa 1974. Efter besök i Champagne och Bourgogne la han omedelbart studierna på hyllan. Han började med att assistera som vinmakare på Zaca Mesa Winery.

Under tre år med start från skörden 1978 lärde han sig göra vin. Och Zaca Mesa som för övrigt ligger i Santa Barbara, inte alls långt ifrån Au Bon Climat. Den egna produktionen startade han tillsammans med en partner, Adam Tolmach, idag inte längre delägare. Ursprungligen hyrde de land.

Idag äger Jim Clendenen, som återinvesterat skickligt, vingårdarna och produktionen ligger på cirka 30 000 lådor vin per år. Verksamheten har sitt hjärta i de norra delarna av Santa Barbara kallat Bien Nacido Vineyard. Jim Clendenen och Au Bon Climat ( betyder det perfekta läget) har genom åren fått oräkneliga utmärkelser och anses vara en av Kaliforniens absolut bästa vinproducenter.

Någon vill säkert påstå att Jim Clendenen är masochistiskt intresserad av pinot noir och chardonnay i fransk Bourgognestil. Själv säger han att han blev blixtförälskad i distriktet Bourgogne,

-det är ett av få ställen där man, IRL (in real life) kan se en gubbe, en traktor, någon som gräver, pysslar, arbetar hårt och lyckas! Yes, gillar det! (

På frågan om det är en ny kärleksaffär på gång så svarar Jim Clendenen,

-ja, absolut. Det är nebbiolo! Men ”vi” har redan ett förhållande sedan 1986….nu börjar det dock bli allvar och jag hoppas att inom en snar framtid kunna presentera något riktigt bra. Å andra sidan, nebbiolovinet har jag sålt sedan 2003 men först nu är det verkligen något på gång.

Jim Clendenen fortsätter,

- det ligger sex årgångar nebbiolo på fat i källaren och jag kan knappt vänta!

Vilken är då hans hemlighet jämfört med grannvinproducenterna till att vinerna från Au Bon Climat blir så franska i sin stil?

- Jag plockar druvorna tidigare. Ibland upp till fem sex veckor. Sedan jäser musten längre och vinet ligger längre på franska ekfat än jämfört med grannarna.

Frågan får Clendenen att gå igång på alla cylindrar. Att som många av sina kollegor plocka druvor med potentiell alkoholhalt runt 20 procent, eller ibland mer, är inte aktuellt. Inte heller anser han att den fenoliska mognaden hos de egna druvorna blir lidande eller att det är ett problem/brist med ”smaknyanserna” i hans viner.

Att Robert Parker inte gillade vinerna från 1996 verkar sitta färsk i minnet på herrn som säger, - mina viner var alldeles för strama för hmmm…..Parker. Han verkar dock ha ändrat åsikt något men så sa han då …… Att skördeuttaget är lågt säger sig självt. Cirka 25 hl/ha är den genomsnittliga skördemängden.

bien-nacido-au-bon-climat-california-vinbanken Bien Nacido, in i dalen ligger Au Bon Climat

Till sist tre snabba frågor till Jim Clendenen;

Pinot noir eller chardonnay?
-Wow, I´m a white wine maniac. Chassagne-Montrachet is my wine!

pH värde eller alkohol?
-pH måste ligga mellan 3,5 till 3,8.

Hur viktiga är faten (på Au Bon Climat används bara franska ekfat)?
- Räknar med att de spelar in till 50 procent. Med amerikanska fat kan jäsningen lätt gå i oönskad riktning och diacetyl-karaktär (smör) kan bli mycket framträdande….

Vinprovning Au Bon Climat

Chardonnay 2008
Gul. Frutkig, blanserad, stor. Torr, medel/fyllig. Fruktig av päron, aprikos och äpplen, lätt smörton, inslag av nötter, lime och fat. Balanserad syra. Komplex. Lång eftersmak.
Betyg: 4+

Santa Maria Valley Chardonnay 2007
Gul. Stor, rökig, gul frukt och fat. Torr, fyllig smak av gul, exotisk frukt. Inslag av rök, nötter-mandel, rostade fat och en lätt smörighet. Lång, balanserad  och komplex. Ung.
Betyg: 4

Hildegard 2006 (pinot gris mfl)
Gul. Stor doft av mandelmassa, gul frukt och rök. Torr. Fylligt kraftig med smak av gula päron, lätt blommighet och en viss eldighet. Parfymerad. Lång.
Betyg: 3+ (för mig tar alkoholen över något vilket sänker toppbetyg) Servera svalt!

Pinot Noir 2008
Blåröd, transparent. Bärigt örtig av gräs och skog. Medelfyllig, bärig smak av hallon och jordgubbar, tydlig örtighet. Fat. Lång eftersmak. Balanserad.
Betyg: 4

Au Bon Climat 2007
blåröd, mörkare transparens. Mustiga bär, hallon och jordgubbar, inslag av mandelmassa. tydligt örtig, inslag av skog, svamp och fat. Lång eftersmak. balanserad och komplex.
Betyg: 5+

Knox Alexander 2007
Röd, transparens. Stor fyllig doft av bär. rökiga fat. Komplex. Fyllig nyanserad smak av röda frukt av bär, skogsbär, körsbär, jordgubbar och hallon. Inslag av örter, kryddor, rostade fat och  mandel. Lång eftersmak. Balanserad ochkomplex.
Betyg: 5

au-bon-climat-jim-clendenen-vinbanken

Oppen house här kan ni se hur vinfirmorna bjuder in konsumenter, vänner, journalister till vingården. Det är vnligt i Kalifornien och försäljning sker på plats. Vissa producenter säljer allt sitt vin vid tillfällen som dessa.

Kompletterande källor: