Laddar annons
Fruktig lager | Den stora smakresan
14 Apr, 2016
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fruktig lager | Den stora smakresan

HUMLE ELLER MALT – FRUKTIGT SKA DET VARA. Vad har den förra brittiska kolonin och mĂ„ngmiljonstaden Hongkong gemensamt med öl? Mariestads Bryggeri och bryggmĂ€stare Richard Bengtsson sĂ„klart!

Den tionde etappen i  inspirationsresa har tagit Richard frĂ„n startpunkten utanför BohuslĂ€n Ă€nda bort till Asien, nĂ€rmare bestĂ€mt till Hongkong dit ostindiefararen Götheborg reste pĂ„ 1700-talet för att göra affĂ€rer. Men varför gör denne gemytlige bryggmĂ€stare en sĂ„ lĂ„ng resa?

- Mitt uppdrag Àr att brygga en lager, inspirerad av krocken mellan det brittiska imperiets smaker med influenser frÄn den nya vÀrlden, berÀttar Richard.

BryggmÀstaren hÀmtar inspiration frÄn Hong Kong

Metropolen Hongkong vibrerar av liv, smaker, dofter, mÀnniskor och intrycken fullkomligen slukar besökaren, med hull och hÄr. En bÀttre stad att samla inspiration i Àr svÄr att tÀnka sig och Richard förhÄller sig ödmjuk inför uppgiften. Hur ska inte 1700-talets sjömÀn ha reagerat nÀr de efter mÄnga mÄnader till havs, slutligen anlÀnde Hongkong?

SjÀlv har Richard suttit pÄ ett plan för att sluta upp i Hong Kong. Det dagliga arbete i VÄrbybryggeriet tillÄter knappast att bryggmÀstaren tar en time-out pÄ ett halvÄr, hur god anledningen om att samla inspiration Àn Àr. Men ostindiefararnas besÀttningar spenderade ibland över ett halvÄr till havs innan de anlÀnde Asien. Och som sagt, tÀnk er hur det mÄste ha varit förr i tiden nÀr vÀrlden var stor och okÀnd och de europeiska sjömÀnnen mötte en kultur som inte liknande nÄgot annat de sett tidigare.

VÀrldens mÄnga smaker Àr nÀra och vi stÀller krav

Numer reser vi obehindrat mellan kontinenter. Mat och dryck vispas samman i en allt snabbare takt, som i en mixer dÀr hastigheten bara ökar. Gastronomi Àr kosmopoliten. I alla fall i de vÀsterlÀndska samhÀllena. Foodies reser över vÀrlden för att samla gastronomiska minnen och följare kan konstatera att ursprungsplatsen inte Àr huvudsaken utan det Àr det som lÀggs pÄ tallriken som Àr det intressanta.

Det var inte mĂ„nga Ă„r sedan, och hjĂ€lp om det fortfarande Ă€r sant, som pub- och barĂ€gare bjöd starka, kryddiga korvar till ölet som serverades. Det kan ha fungerat nĂ€r svenska öl var underutvecklade, sĂ€g bleka lageröl och dito kopior av dagens nogrĂ€knade urval. Hantverksöl och andra karaktĂ€rsfulla öler i kombination med starka kryddor Ă€r utan tvekan en ödesdiger kombination. De fungerar inte tillsammans dĂ„ ölets smak försvinner, vilket Ă€r trist med tanke pĂ„ det arbete som lagts ned vid bryggningen. Är ölet, sĂ€g som vĂ€rst en blaskig törstslĂ€ckare, ja dĂ„ Ă€r kombinationen okej och ingen kan vara missnöjd.

Björn Frantzén och Richard Bengtsson

Fruktig lager

I Kina men ocksĂ„ i Korea har produktionen ökat av de milda och lĂ€tta, ljusa lagerölerna. Öltypen fungerar verkligen bra till mĂ„nga av de olika köken som har sin tyngdpunkt i de lĂ€tt sötaktiga smakerna. Men sĂ„ snart hettan ökar i maten faller valet Ă„terigen pĂ„ det mer neutrala ölet. Utmaningen för Richard nĂ€r han Ă€r i Hongkong Ă€r tudelad. Han ska fĂ„nga upp nya infallsvinklar och smaker till sitt öl men han ska ocksĂ„ ha kombinationen till mat i Ă„tanke. Det ska ju inte vara för svĂ„rt för Björne (Björn Frantzen) att komma fram till en matchande matrĂ€tt. Eller?

SjÀlva grundidén med bryggmÀstare Bengtssons lÄnga smakresa Àr ju att vÀcka intresse hos alla oss som gillar öl. Vad Àr det som gör att vissa smaker lirar medan andra ger oss smak-krockar Àr den största av alla frÄgor inom gastronomin och den som vi alla vill kÀnna smaken av. Igen, igen och igen.
Richard resonerar sig fram till hur han upplever sitt besök i Hongkong och det Àr mycket riktigt de lÀtt sötaktiga inslagen han fÄngar upp. Som den av friterade kycklingspett. FrÄn sin bryggmÀstarroll konstaterar han att valet mÄste falla pÄ en fruktig lageröl.

KĂ€nner ni inte Richard Bengtsson sedan tidigare vet ni kanske inte att han har lĂ€rt sitt yrke i Tyskland. Som skolad i den klassiska ölkulturen av vatten, jĂ€st och humle, den senare företrĂ€desvis frĂ„n södra Tyskland, hittar ni alltsĂ„ Richards öl-hjĂ€rta bland de sydtyska lagerölerna. Nu befinner sig de tyska ölerna lĂ„ngt bort, smakmĂ€ssigt, frĂ„n de amerikanska hantverksölerna sĂ„ som de bryggs pĂ„ vĂ€stkusten. En anledning till vĂ€stkustölernas distinkta smak Ă€r den amerikanska humlen som Ă€r mycket fruktig. Smaken av grapefrukt Ă€r en av humlesortens mĂ„nga kĂ€nnetecken.

Amerikansk humle och pilsnermalt

BryggmÀstaren beslutar sig för att anvÀnda frÀmst amerikansk humle, hÄll i hatten och det trodde jag aldrig att Richard skulle göra apropÄ sin tyska skolning, men med ljus karamellmalt och pilsnermalt, kÀnner jag Äterigen igen Richard som trogen sitt hjÀrta.

Resultatet, ett öl som Björn Frantzen beskriver som med fruktig munkÀnsla och aromatisk smak. Inslag som bara mÄste, hÀpp!, göra sig bra i kombination med kryddiga, söta smaker som frÄn de amerikanska friterade smÄrÀtterna som Chicken Wings och absolut till grönmögelost.

Shit vad bra, hör vi Björn sĂ€ga i filmen nĂ€r han testar ölet till rĂ€tten han skapat, varpĂ„ jag kapitulerar inför lĂ€ngtan att ocksĂ„ fĂ„ prova. Och om nu smaken till det nya ölet ursprungligen tog inspiration frĂ„n Hongkong har de tvĂ„ herrarna lyckats landa i USA, som de sanna vĂ€rldsresenĂ€rer de Ă€r. NĂ€r kommer ölet?

 

Vill du följa Den stora Smakresan pĂ„ FB Ă€r adressen, facebook.com/denstorasmakresan

Tidigare artiklar pĂ„ Vinbanken, om Rököl  | den stora smakresan och Saltöl | den stora smakresan