Laddar annons
2 Oct, 2015
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rostad Paprikasoppa till Vinho Verde

Vinho Verde, det gröna vinet frÄn Portugal i all Àra fungerar utmÀrkt till veckans rostade paprikasoppa. Njut av hösten!

Den gröna regionen kallas den nordvÀstra delen av Portugal, med all rÀtt. Atlantklimat dominerar men utgÄ inte frÄn att Vinho Verde Àr en homogen plats med samma klimat eller vÀderförutsÀttningar rakt igenom. De böljande, ibland mer spetsiga bergen, dalgÄngarna och försÀnkningarna ger helt skilda förutsÀttningar för druvodlarna.

Det finns nio subregioner som fĂ„tt namn efter byar eller floder, MoncĂŁo och Melgaco, Lima, CĂĄvado, Ave, Basto, Sousa, BalĂŁo, Paiva och Amarante. De lokala druvsorterna kan ocksĂ„ variera. Alvarinho Ă€r sorten som ofta skrivs pĂ„ etiketter för vin med samma namn och den odlas frĂ€mst i den norra delen av Vinho Verde, som i MoncĂŁo och Melgaco. Nederbörden Ă€r lĂ€gre i dessa tvĂ„ Ă€n i övriga sub-regioner.

Druvtypicitet man kan leta efter Àr inslag av aprikos, persika och citrusfrukter med inslag av mineral, ibland som en rökig puff. Vinerna Àr medel till fylliga och lÀmpar sig utmÀrkt till mat, till skaldjur och till rÀtter med asiatisk kryddsÀttning.

I de södra delarna av Vinho Verde kan druvsorterna Àven vara loureiro, arinto (pedernã) och trajadura. Vinerna Àr friska och delikata till sin stil och man kan hitta inslag av citrus med lÀtt blommig rondör.

Vintips

Casal Garcia (2596), Aveleda, Vinho Verde Portugal, 55 kr
LĂ„ga 8,5% alk h. Restsockerhalt 9 gr/L.
LÀttsamt, lÀtt pÀrlande vin för okomplicerade tillfÀllen och gÀrna som hÀr, till den rostade paprikasoppan.

i BestÀllningssortimentet finns,
Quinta Da Aveleda 2013 (78866), Aveleda, Vinho Verde Portugal, 85 kr
LÀckert Vinho Verde vin för en spottstyver. Smakrik, grönörtig och fruktig av bÄde Àpple, citrus och melon. Fin eftersmak.
Omdöme: Fantastiskt bra Àven till skaldjur naturell.
Betyg: 4+

 

Recept Rostad Paprikasoppa

Tid: cirka 3 tim
Serverar: 4-6 portioner

 

Ingredienser

250 g körsbÀrstomater
3 msk olivolja
6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
ca 1/2 zucchini
2 morötter
1,2 liter grönsaksbuljong
400 gr krossade tomater
250 g kokta vita bönor, avrunna
2 tsk strösocker
1 dl risoni
1/2 dl hackad basilika
salt och peppar
grÀddfil till servering

Gör sÄ hÀr

VĂ€rm ugnen till 125 grader
Dela tomaterna i halvor. LÀgg dem i en lÄngpanna tillsammans med 1 msk olja och lÄt dem stÄ i ugnen ca 2 tim. Ta ut och lÀgg tomaterna Ät sidan.
Höj temperaturen pÄ ugnen till 250 gr.
Dela och kÀrna ur paprikorna. LÀgg dem med skalet uppÄt pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Grilla dem i ugnen ca 25 min., till dess att de Àr brunsvarta. LÀgg dem i en plastpÄse och knyt om. LÄt svalna i 20 min och dra försiktigt av skalet. Mixa paprikan i matberedare eller med stavmixer.

Skala och finhacka lök och vitlök. KÀrna ur och finhacka chilin. Skala morötterna. SkÀr morötter och zucchini i smÄ tÀrningar. FrÀs löken och chilin i resten av oljan i nÄgra minuter. TillsÀtt zucchini och morötter och frÀs ytterligare nÄgra minuter.

TillsÀtt buljong, krossade tomater, vita bönor, socker och paprikapuré. LÄt sjuda i 10 min. TillsÀtt risoni och lÄt sjuda i ytterligare 10 min.

Blanda ner körsbÀrstomaterna och basilikan och smaka av med salt och peppar. SpÀd eventuellt med mer buljong om sÄ önskas. Servera soppan varm med en klick grÀddfil.

Receptet Ă€r frĂ„n favoritboken, Till bords med systrarna Eisenman. Kolla gĂ€rna in tidigare recept med söta dessertförslag - Eton Mess!