Laddar annons
3 Nov, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Saint-Émilion - ett världsarv

Räkna inte med att bli insläppt. Få gör det. Men på något sätt gör det ändå inget. Château Ausone är oerhört restriktivt när det kommer till att ta emot besökare men ändå är den svarta, lite hotfulla grinden vid egendomen något av en symbol för kommunen Saint-Émilion i Bordeaux.

Även om slottet idag hör till världens absolut främsta viner, så var fallet det motsatta för 30-40 år sedan då Château Ausone inte hade det fokus som förväntas av toppegendomarna. Idag är det annorlunda. Det faktum att världen numer har fler välbärgade personer som efterfrågar vinet gör att de flesta av oss ratar slottet på grund av den skyhöga prislappen. För när den senaste årgången av ett vin landar runt 10 000 kronor har allt sunt förnuft och verklighetsförankring flugit all världens väg.

Men tack och lov är Saint-Émilion så mycket mer än världsberömda slott som Château Cheval Blanc och Château Ausone. Det finns något för alla. Många är de slott som emellertid rider på vågen, som utnyttjar det goda renommé kommunen åtnjuter. Kanske mer förr än nu, men rådet är ändå att närma sig kommunen med viss kunskap. Kanske rentutav besöka?

Saint-Émilion är utan tvekan en av världens vackraste vinbyar. Med anor helt tillbaka till 700-talet så är Saint-Émilion med på UNESCO's världsarvslista och det är verkligen en speciell atmosfär att vandra runt bland alla sandstenshus. Stämningen är vänlig och att äta ute i byn kostar inte några större summor. Sannolikheten att du får en vinmakare vid bordet bredvid dig är överhängande, särskilt om du undviker torget i den centrala delen av byn. Bege dig gärna till Logis de la Cadene för såväl bra vinlista som en härligt träkolsgrillad köttbit.

I Saint-Émilion regerar merlot, uppbackad av främst cabernet franc och en mindre andel cabernet sauvignon. Egendomarna är många och appellationens produktion är bland de större i regionen. De främsta vinerna anses traditionellt komma från kalkstenssluttningarna nära byn där merlot dominerar. Druvan är den främsta även vid gränsen mot Pomerol där jordmånen har betydligt mer grusdominans men då är andelen cabernet franc och cabernet sauvignon procentuellt högre än vid kalkstenssluttningen.

All Saint-Émilion är inte obetalbar. Kommunen erbjuder många strålande viner som tydligt motbevisar nidbilden av att Bordeaux har blivit för dyrt. Här finner du fem Saint-Émilion-viner tillgängliga på Systembolaget, i varierande prisklasser men där kvaliteten lyser genom.

Saint-Émilion på Systembolaget

2010 kommer säkerligen gå till historien som en stor årgång i Bordeaux. Generellt sett stramare viner jämfört med 2009 som också hyllas. Château Patris (79248) från just 2010 kostar 185 kronor och visar klart vad du kan förvänta dig av året. Tät doft av mörka bär, rostade toner från ekfatslagringen och en skön jordighet. I munnen är det elegant uppbyggt med fina mogna tanniner, gott om frukt och uppbackande stram syra. Dricker du idag så häll över på karaff några timmar i förväg. Gör det enkelt för dig och köp en hängmörad ryggbiff, blanda samman ett vitlökssmör alternativt en béarnaisesås och ugnsbaka hemmagjorda potatisklyftor i ugnen. Glöm inte att potatisen ska tillagas i ankfett, precis som i Bordeaux, ett fett som idag är enkelt att finna i de flesta välsorterade matbutiker. Vinet lär utvecklas under flera år framöver. (4)

Av flera anledningar kommer jag sakna anrika Château Magdelaine som ligger alldeles i närheten av Château Ausone. Då allt fler viner gått mot en mer modern stil och sötare frukt samt tydligare fattoner, har Magdelaine representerat en gammaldags elegans där tanninerna varit tuffa i unga år men som med ålder rundats av. I och med 2011 tog ägarteamet, samma som har Château Petrus i sitt stall, beslutet att Magdelaine skulle fusioneras med gruppens andra slott i appellationen, Belair Monange. Château Magdelaine är inte billigt men tur är det då att slottet även producerat ett så kallat andravin, druvmaterial som inte nått hela vägen till slottsvinet. Ofta är dessa av såväl hög kvalitet som rimligt prissatta. 2010 Les Songes de Magdelaine (92092) kostar 319 kronor och är en värdig avslutning på en epok i Saint-Émilion. Låt det lagras ytterligare några år innan du plockar fram det och njuter till ett fasanbröst i gräddig sås. Just merlot och viltfågel är en kombination som får det att sjunga lite extra. (4)

Från traditionell Saint-Émilion till det mer moderna. 2009 Château Monbousquet (95180) för 490 kronor är Magdelaine's raka motsats. Lågt skördeuttag och senare skördade druvor ger här en koncentrerad, nästan yppig merlot som backas upp av nya ekfat. Även om det är hög koncentration och en sötare fruktkänsla, så är vinet kapabelt att lagras 10-15 år och utvecklas väl. Det ultimata Bordeaux-vinet för den som gillar när kraft och elegans förenas. Oerhört mycket vin för pengarna. (5)

Saint-Émilion behöver inte vara dyrt för att uppvisa ursprungskänsla. Det bevisar 2010 Christian Moueix Saint-Emilion (5327) för 129 kronor som är ett strålande köp så länge just denna årgång står på etiketten. Fin plommonkaraktär, lätt gräsig och jordig. Smaken är relativt tät för ett vin på denna nivå och tonerna av lakrits, plommon och gräs är klassiska. Lär kunna utvecklas ytterligare ett-två år. (3)

Likaså 2010 Les Hauts de Granget (3814) för 159 kronor representerar hög kvalitet för en anständig slant. Bakom vinet står kooperativet i kommunen, Union de Producteurs de Saint-Émilion och återigen visar en stor årgång att man kan göra utmärkta köp även bland de som
producerar större mängder. Påminner om förra vinet men är numret större. Stramt och ganska klassiskt. Mår bra av ett års lagring men en timme på karaff idag och du njuter av högst överkomlig Saint-Émilion. (3)

Vem sade att Bordeaux är för dyrt?

Fotnot. Om du beger dig till Saint-Émilion kan du flyga under vår, sommar och höst med Norwegian direkt till Bordeaux. Från flygplatsen är det ungefär 70 kilometer till den charmiga vinbyn. Bor gör du utmärkt på Au Logis des Remparts mitt i Saint-Emilion.

Om du är intresserad av ett stort utbud av Bordeaux och särskilt Saint-Émilion, finner du himmelriket hos nätvinhandlaren Roberson Wine som skickar hem till dig via England. Alla skatter som ska inbetalas ordnas av nätvinhandlaren och du betalar blott frakt utöver flaskpriset.

 

Skribent: Niklas Jörgensen