Laddar annons
8 Mar, 2011
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Totte - bÀst i Sverige och Norden

Totte Steneby, sommelier pÄ Gondolens Vinbar, Àr numer mÀstare i bÄde SM och NM i sommellerie. Dessförinnan vann han som sommelierstudent Rioja Sommelier Award (RSA) redan 2008.

Hur kom det sig att du började tÀvla?
Det var nÀr jag lÀste pÄ restaurangakademien som Susanne Berglund Krantz tyckte att jag borde börja.

Första tĂ€vlingen jag stĂ€llde upp i var SM, nĂ€r jag fortfarande pluggade. Jag Ă€r egentligen ingen tĂ€vlingsmĂ€nniska och dĂ„ stĂ€llde jag inte upp för att vinna utan för att fĂ„ erfarenhet – det var vĂ€ldigt positivt att tĂ€vla med personer som var mer erfarna.

2008 vann du Rioja Sommelier Award. Vad tycker du om tÀvlingen?
Det Ă€r en fantastisk tĂ€vling, den enda i sitt slag. Som elev sĂ„ Ă€r tĂ€vlingar det bĂ€sta sĂ€ttet att lĂ€ra sig mer och i RSA Ă€r alla pĂ„ ungefĂ€r samma nivĂ„. RSA ger ocksĂ„ uppmĂ€rksamhet, hjĂ€lper en att knyta kontakter med andra i branschen och man fĂ„r positiv feedback frĂ„n alla möjliga hĂ„ll – det var bĂ„de inspirerande och kul.

Sen var sjĂ€lva vinstresan fantastisk. Man lĂ€rde kĂ€nna andra sommelierer som blivit vĂ€ldigt goda vĂ€nner. Det finns inget bĂ€ttre sĂ€tt att lĂ€ra – man fĂ„r se allt det man lĂ€st om. Resan var viktig för min fortsatta karriĂ€r och instĂ€llningen till yrket. Det Ă€r en extra sporre att komma ut och se, lukta, kĂ€nna och stĂ€lla frĂ„gor direkt till de som gjort viner. Eller att bara kĂ€ka druvorna pĂ„ gĂ„rdarna, det var var stort.

Och nu Àr du bÄde SM- och NM-mÀstare. KÀnner du dig som Sveriges bÀsta sommelier?
Nja, det Àr en titel med modifikation. MÄnga av de bÀsta, som till exempel Andreas Larsson och Sören Polonius som hjÀlpte mig inför NM, Àr ju inte med och tÀvlar. Men jag kÀnner att jag Àr med i toppen och bland de bÀsta för tillfÀllet.

Är det inte krĂ€vande att bĂ„de jobba med och tĂ€vla i vinkunskap?
Ja, man har inte mycket tid till annat, man gör mer avkall pĂ„ vissa andra sociala Ă„taganden. Nu handlar det dessutom om att vinna. Desto högre nivĂ„, desto mer kunskap vet du att du inte kommer att behöva i yrkeslivet. Det handlar mer om att vinna – Ă€ven om passionen för sommelieryrket alltid finns dĂ€r.

Du har gjort en resa som mÄnga sommelier-studerande vill göra. Har du nÄgra tips?
VÄga tÀvla! RSA Àr ett bra sÀtt att börja. Man fÄr som sagt viktig uppmÀrksamhet, dessutom Àr Rioja en av de viktigaste spanska vinregionerna, sÄ det Àr bra att lÀra sig mer. Vi Àr en liten tÀvlingsklick som gÀrna blir större. Det finns ingen elitism eller sÄ, utan vi Àr en varm och vÀlkomnande klubb. Vi tÀvlar inte mot varandra utan med varandra. I alla fall fram till finalen.

Intervjun ovan gjordes av Juan-Pablo Roa för bloggen Det ny Rioja.