Laddar annons
Lagra vin, så gör du
24 Feb, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lagra vin, så gör du

LAGRA VIN. Hur ska man lagra vin på rätt sätt. Och hur skapar man en vinkällare som passar ens egna behov. Eller hur vet man om ett vin kan lagras är några frågor vi vill svara på.

Om man utgår från att merparten av vinerna i Systembolagets sortiment är unga kan man lika gärna jämföra bolagsbutiken med bollhavet på IKEA. Se det framför er -  färg- glada, charmiga barn som hoppar och studsar runt. Livfullt och direkt. Ungefär så smakar och beter sig unga viner i munnen.

Hur smakar ett ungt vin jämfört med ett äldre

Det unga vinets signum är bra syra och tydlig smak av frukt eller bär. Ibland vill man ha ett vin som smakar precis så, andra gillar stilen och det är givetvis helt okej. Du gör alltid dina egna val. Men, vi menar att du vinner mer och större smak med bara några få års lagring.

När viner mognar går de genom olika faser. Tonårsperioden kan vara lite stökig, det kan innebära en mer kantig smak eller att vinet sluter sig. Den senare är när smaken inte "öppnar upp" och det kan vara svårt att hitta särdrag eller karaktär. Under vinets unga vuxna tid och medelålder börjar det hända grejer. Någon vill använda ordet bouquet, jämför till en blombukett, för att beskriva att vinet har fler nyanser i både doft som smak.

Helt plötsligen finns både djup och bredd. Frukt och bärtonenerna är kanske mer precisa men också mer nyanserade. Samverkan mellan frukt och fat är i fas, eller helt i harmoni precis som att alkoholhalten (som hursomhelst aldrig ändrar styrka nämnvärt) inte framträder lika tydligt då andra och fler smaker i vinet tar större och mer plats över tid.

När det röda vinet är uttalat moget smakar det mer av animaliska drag som läder, har multna inslag, smak av torkad frukt och kanske tobak. Varefter smaken kan bli mer torr och adstringent. Fruktsyran är alltid viktig för vinets spänst och för drivet i smaken. När syran till sist torkar ut upplever man vinet som platt.

Det finns många som avgudar det senare eller vinets precisa dessförinnan-period. Andra gillar bara hälften så mogna viner och kanske än mindre än så. Man upptäcker snart var man har sina personliga favoriter.

Vinlagringstips avseende plats

De bästa förutsättningarna för att lagra vin finns under jord. Kan du hitta ett sådant utrymme som i en källaren, jordkällare eller husets krypgrund är det perfekt. Många bor i lägenhet vilket begränsar alternativen. Svalt sovrum, vägg i norrläge, mörkt, i botten av en garderob eller köp av en vinkyl är andra möjligheter.

Lagra vin, tänk på

Det ska vara mörkt. Ultraviolett strålning skadar även vin, framförallt i glasklara flaskor. Vinet åldras., ibland mycket snabbt

Temperatur. Många menar att detta är det viktigaste kriterier. Bäst är mellan 8-12 grader,  men viner är dock ganska tåliga och temperaturer från cirka 6 upp till 20 grader är inte ett problem förutsatt att förändringen sker långsamt, helst i takt med årstiden. Har du bara möjlighet att spara ditt vin i garderoben (+20/22 grader), använd dig av den men minns att det inte är de bästa förutsättningarna och att dina viner kommer mogna lite snabbare på grund av värmen (på bekostnad av kommande finlirsnyanser).

Lagra vin i garderoben fungerar. Se ovan men tänk kortare drickfönster då det inte är en optimal plats för långlagring. Men för hobbyhemmalagring är garderoben ändå en möjlighet.

Vibrationsfritt. Precis som solljus utvecklas och åldras vin snabbare om det ligger och skakar. Du kan också råka ut för att flaskor ramlar ur hyllplan.

Luftfuktighet. Ja och nej viktigt. För riktigt lång lagring och för högkvalitativa viner vill man ha en luftfuktighet på cirka 70 procent. För dessa viner är luftfuktigheten (precis som temperatur) inte förhandlingsbar. Anledningen är att korkarna krymper när de torkar och då kommer luft till vinet och det oxiderar. För "hemma-hobbylagring" under kortare tid är luftfuktighet inte ett problem, korkarna hålls fuktiga per automatik när flaskorna förvaras liggande.

Lagra vin liggande eller stående. Liggande, se tips ovan om luftfuktighet. Champagneflaskor kan däremot sparas stående då lite av kolsyran som inte är bunden i vinet som bubblor, håller korken fuktig från insidan.

Säkerhet. Det är förvånande lätt att samla på sig stora värden. Lägg till att "smakutveckling" förmodligen inte går att ersätta. Utgå från att du aldrig kan ersätta redan mogna, eller mer utvecklade viner.

Planera. Gör en plan och en budget. Både för dina inköp och för vinernas drickfönster. Det är trist om alla mognar samtidigt (lyxproblem men ändå). Tänk årstid och hur du vill umgås när vinerna ska korkas upp. Man äter inte samma mat på sommaren som på vintern, antal gäster och så vidare. Investera i minst sex flaskor  och helst fler så har du möjlighet att prova vinet med säg, två års-intervall.

Njut och drick ditt vin. Att samla för samlandets skull kanske passar vissa, jag menar att du ska tillfället i akt och åka med på vinernas smakresa. Vänta inte för länge. Redan efter två år eller tre fyra kan du börja att öppna upp, fortsätt sedan med vartannat år. Undvik att bli frimärkssamlare som att lagra 1 eller 2 flaskor. Det bittra slutet är när du bara har en flaska kvar, vänta inte på "rätt" tillfälle, drick den!

Man lär sig mycket av att spara vin och man lär sig viners olika faser och smakstadier. Och det tar inte lång tid innan man inser när och vad man uppskattar hos vissa viner. Slutligen, tänk på maten som du serverar till det unga, alternativt det mer mogna vinet. Unga viner klarar i regel smakrika rätter, vilt och kryddiga recept, betydligt bättre medan mogna vinerna passar klassiska recept av fisk eller kött och ingredienser som grädde, smör, vin och svamp.

Lagra vin i vinkyl

Absolut, mycket bra lösning för alla som bor i lägenhet. Men skilj på vinkylskåp och vinlagringsskåp. Du läser en grundlig text här om skillnaden, fördelar och nackdelar beroende på vilket vinskåp du väljer.

Vin att lagra

Anders Röttorp skriver varje vecka Röttorps Bästa Vin där han tipsar om ett eller två viner som passar för att lagra. Anders har också skrivit artikeln, "De 88 bästa vinerna för att lagra", hösten 2017 och frekommendationerna är  ortfarande aktuella.

Lagringsbara viner

Vilka är vinerns som kan lagras? De är inte boxviner eller vin i tetra och PET förpackningar. Alla viner med plastkork är inte heller ämnade för lagring. Skruvkapsyl, ja och nej. Vinet mognar långsammare och svaret kan utvecklas i en egen artikel. Räkna med att vinet mognar långsammare under skruvkapsyl.

Rött och vitt vin, absolut generellt och inga problem för att spara. Rosévin är mer tveksamma, det finns undantag men de är sällsynta varför rekommendationen är att avstå. Söta viner! Starka viner som portvin och madeira!  viner med tydlig doft och smak, bra fruktsyra och tanniner som är fruktiga är vad man ska söka. Satsa alltid på vin som du tycker om, som ungt vin.

Vill du ha vinförslag se artikeln, röda lagringsviner upp till 250 kr

Lagra vin, hur länge

Hur lång tid man ska lagra vin är den återkommande frågan och jag vill be er hoppa tillbaka till inledningen om vinets utvecklingskurva. Vad som händer med smaken och vilken smak man själv uppskattar. Alla viner har en egen utvecklingstakt, spelar in gör druvsort, vinets årgång och många fler anledningar till hur ser din förvaringsplats ut, temperatur och så vidare och så vidare.

Ha vin-kul, njut av dina viner, bjud in vänner, dela och var stolt att du kunnat spara/lagra vin. Ibland händer stora smaksaker på mycket kort tid, ibland på bara två år mer märkbart 4-5 år.

Fler artiklar på Vinbanken om vinlagring, lagra vin i vinkylskåp och vinlagringstips

Johan Magnusson, auktoriserad värderingsman av vin och ägare av Magnusson Fine Wine, källaren där privatpersoner lagrar sina viner, har skrivit:
Glädjen och nyttan att bygga en vinkällare.