Laddar annons
Glädjen och nyttan att bygga en vinkällare
2 Oct, 2016

Glädjen och nyttan att bygga en vinkällare

Att bygga en vinkällare är varken svårt eller tråkigt – det är en glädje. Det handlar mer om att bestämma sig. En vinkällare är för mig tillgången av vinflaskor, placerade i ett utrymme med bra lagringsomständigheter. Det handlar först och främst inte om det fysiska utrymmet, utan om att alltid konsumera det man själv valt.

Tillfredsställelsen för en vinälskare är att kunna ta del av hur viner förädlas och utvecklas genom lagring. Och det borde egentligen inte finnas några skäl till att inte unna sig denna livets subtila njutning: att bygga en vinkällare.

Min vinkällare är uppdelad i olika delar och flaskorna ligger där jag och familjen har vårt sociala liv. I stan, på landet och i sommarhuset. Den är fylld med egna val men det har inte alltid varit så – i början var jag känslig för vad andra så kallade vinexperter tyckte men idag väljer jag de vintyper, druvsorter och årgångar jag själv föredrar. Men – jag har fortfarande lika svårt att dricka upp den sista flaskan av en sort. Varför ska det vara så?

I den här källaren finns en uppdelning mellan de flaskor som ska lagras ytterligare (de ligger fortfarande kvar i sina lådor) och de som ska drickas nu eller finns kvar i ett fåtal exemplar (de ligger i hyllor). Fotograf: Stellan Herner

Vinkällare när man inte har någon källare

Hur löser man sina vinlagringsbehov om man inte har någon naturlig lagringsplats?

Vinförvaring i lägenhet

Bor du i lägenhet är ett alternativ att antingen avdela en del av lägenheten, där du installerar en vinklimatanläggning eller ett vinskåp och skapar en miljö lämplig för vinlagring. För en vinkällarmiljö passar en garderob, eller om du har du en trappa kanske det finns utrymme under den? Tänk på att grundförutsättningarna för vinkällare måste uppnås: temperatur, vibrationsfritt, luftfuktighet, isolering och mörker.

Vinförvaring i villa

Om du inte har en källare är det bästa rådet att gräva ur en källare vid sidan om huset med anslutning inifrån. Du kan också säkert hitta utrymmen i huset, där det går att skapa en bra miljö. Kanske har du en garderob ledig, eller – högst troligt – plats under en trappa. Det är viktigt att betona att en vinkällare inte alls behöver vara stor – den kan mycket väl vara liten!

Vinlagringsskåp eller vinkyl

För dig som inte har möjlighet att inreda en riktig vinkällare hemma, är vinlagringsskåp ett alternativ. Det finns vinlagringsskåp som skänker utmärkta lagringsförhållanden under längre tid. Ett vinlagringsskåp är också ett klokt komplement för dig som har en naturlig eller byggd vinkällare. Det kan fungera som mellanlager och för temperering.

Man brukar skilja mellan vinkyl och vinlagringsskåp. En vinkyl rekommenderar jag framförallt till restauranger och andra miljöer där omsättningen av vin är hög, och där förvaring sker under kort tid. Vinkylen har till uppgift att se att vinet har rätt serveringstemperatur, beroende på vintyp.

Vinlagringsskåpet, däremot, ska ersätta den traditionella vinkällaren i miljöer där källaren inte är möjlig. Klimatet i skåpet liknar i mångt och mycket den naturliga vinkällarens med samma temperatur och fuktighet. Vissa vinlagringsskåp ger även värme och kan således placeras i utrymmen som är nollgradiga. Den konstanta temperaturen ska du kunna välja själv, likaså fuktighetsnivå – tänk på att den ska vara minst 70 procent vid lång lagring – och den ska skydda mot ultravioletta strålar.

Olika temperaturzoner är något som flera tillverkare marknadsför som en viktig egenskap. Det enda sammanhanget när detta är viktigt, är då skåpets uppgift är att förbereda servering. För vinlagring spelar inte temperaturen någon roll mellan de olika vintyperna. De kan gott lagras i samma.

Att ha flaskorna nära sig är en tjusning. Den här vinkällaren – som består av ett platsbyggt vinskåp och återfinns i köket i en lägenhet distanserad från gatunivå – rymmer totalt närmare 700 flaskor. Fotograf: Stellan Herner

Kollektiva vinlagringskällare

Saknar du en naturlig vinkällare och inte har plats för vinlagringsskåp kan det innebära en lösning att hyra utrymme i en kollektiv vinlagringskällare. Ofta erbjuder man utmärkta samlingsplatser som, förutom vinlagring under gynnsamma förhållanden, svarar för möjligheter att såväl prova vin enskilt som att delta i vinprovningar och vinkurser. Inte sällan erbjuder man rekommendationer om vad att köpa men också praktisk hjälp kring transport till och från det privata hemmet.

Bostadsrättsföreningar har ofta något utrymme till övers, och har därmed utmärkt möjlighet att bygga en gemensam källare med enskilda, låsbara vinfack.

Vinkällarens två delar

En vinkällare består av två delar. Den första innehåller konsumtionsfärdiga viner som inte ska lagras någon längre tid. Den andra är de viner du lagrar på längre sikt. De är själva ryggraden i vinkällaren – vinkällarens själ. Det är de sistnämnda vinerna som kräver planering, både lagringsmässigt och inköpstekniskt.

Utgångspunkten för vinkällarens storlek är den framtida konsumtionstakt du beräknar hålla. Är det en flaska vin per vecka du, din familj och dina vänner planerar dricka eller är det annat antal? Kanske uttalar du en önskan att ”Jag vill från min källare kunna dricka en flaska moget vin per vecka” eller att ”Jag vill kunna bjuda ett sällskap om åtta personer på middag med goda viner en gång i månaden under fem år”. Konsumtionstakten bör beräknas för både långlagringsvinerna och dem som inte ska ligga så länge.

Startpunkten för konsumtionen är väsentlig. Planerar jag börja konsumera nu, om fem år eller vid annan tidpunkt? Det problem den svenska konsumenten möter är att de flesta viner säljs för unga. De mår i många fall bra av att lagras något. Därför är tålamod en viktig egenskap under första tiden hos den som bygger vinkällare.

Vinkällarens ekonomi

Till sist återstår frågan om de ekonomiska förutsättningarna för att köpa in viner till den planerade vinkällaren. Viner med längre lagringspotential har i regel ett högre pris än de med kortare.

Erfarenheten visar att vinkällarens ägare aldrig bör köpa in färre än sex flaskor av varje sort. Helst bör inköpet omfatta minst tolv flaskor, gärna tjugofyra och varför inte hundra flaskor av varje. Det är en fråga om likviditet. En god princip är att hellre köpa fler flaskor av färre märken än tvärtom.

Den vanligaste fällan nybörjaren faller i är att införskaffa många viner av olika sorter med samma mognadshorisont. Det är charmigt med en stor geografisk spridning bland etiketterna men knappast förnuftigt. Ett stort antal flaskor av olika ursprung ansamlas, men vad mer? Det blir bara svårt att hitta tillfällen att konsumera dem alla eftersom det lilla antalet begränsar antalet tänkbara tillfällen – tänk om inte vinet är på sin höjdpunkt? Du köper en eller kanske två flaskor av varje, och snabbt får vinkällaren karaktären av en frimärkssamling.

Ju fler flaskor av samma sort du har, desto fler vänner ges chanserna att njuta av vinet när det blir moget. Tekniken att följa ett vins utveckling är att smaka av det med jämna mellanrum. Har vinet en rekommenderad smakmässig topp om 7–10 år bör du inte köpa mindre än en låda. Smaka av vinet inledningsvis någon gång om året, och när vinets topp börjar närma sig konsumeras det mer frekvent. Det är ju detta som är meningen – vinet ska drickas när det är som bäst!

Vinkällarens struktur och innehåll

Vilka viner tycker jag om? En vinkällare bör naturligtvis innehålla de viner du själv tycker om och som du själv valt. En god regel är att låta vinkällaren innehålla de vintyper eller drycker som serveras under en middag, eller i ett hem överhuvudtaget, det vill säga alla de drycker som serveras från drink till avec eller avslutande grogg. Glöm inte nubben till nattsexan! Själv låter jag också källarens innehåll spegla årets säsongsvariationer: jag vet att jag dricker mer kraftfullt rött vin på hösten och att åtgången av halvtorra tyska viner är större på sommaren. Champagnekonsumtionen är konstant under året medan portviner mest korkas upp kring jul och nyår.

Skribent: Johan Magnusson
Grundare till vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine på Grevgatan 26 i Stockholm med uthyrning av vinfack och lådförvaring under optimala lagringsförhållanden
Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och destillat
Författare till boken, Konsten att bygga en vinkällare”, finns på Adlibris.se 

Läs mer

Välj rätt vinskåp för servering eller lagring