Kräftor passar Prästostpaj och Brown Ale med Fredagskocken

Kvällarna börjar bli mörkare, vinerna fylligare och skaldjurssäsongen börjar dra igång. I sin ordning så är ju kräftorna först ut och jag vet att många redan har avnjutit kräftor. Artikeln publicerades: 2013-08-21 Men jag kan inte låta bli för vädret ska bli fint i helgen och kräftorna är fina så det blir en liten kräftmeny som jag inleder med en riktigt god kantarellsmörgås. Sen har jag lagat en krämig, fänkålskryddad prästostpaj som är grymt god till kräftorna. Vi dricker Argentinsk ekad och smarrig Chardonnay till toasten och testar en riktigt härlig svensk ale till kräftorna. Är det någon som vill dricka vitt vin till kräftorna så tycker jag att ni ska testa någon torr Riesling ifrån Pfalz.

Gräddglaserade kantareller med stekt äpple och riven pepparrot

300 g kantareller ½ gul lök 1 liten vitlöksklyfta 2 dl vispgrädde olivolja och smör salt och svartpeppar 4 skivor vitt surdegsbröd 1 äpple 1 msk finstrimlad bladpersilja 2 msk riven pepparrot 4 skivor vitt surdegsbröd olivolja och salt Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kantarellerna i olivolja, c:a 2 minuter. Tillsätt sedan en klick smör samt lök och vitlök och stek dem ytterligare 3 minuter. Häll på grädden och koka c:a 2 minuter, till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Kärna ur äpplet och skär det i 8 klyftor. Stek äpplet i olja ca 3 minuter tills det är brynt och al dente. Vänd runt äppelklyftorna i persiljan och smaka av med salt. Rengör stekpannan och stek därefter brödskivorna i rikligt med olja till fin färg. Skala och riv pepparroten. Lägg upp dom gräddiga kantarellerna på brödet och toppa med äpplena och pepparroten.

Kräftor med fänkålskryddad prästostpaj

Dryckestips: prova en brown ale för omväxlings skull. Kräftor, valfri sort och så många ni orkar med! Fänkålskryddad prästostpaj (receptet avser 8 personer) Pajform med låg kant om ca 20 cm i diameter pajdeg 150 g smör 3 dl vetemjöl 2 små ägg salt äggstanning 3 ägg 3 dl mjölk 2 tsk krossat fänkålsfrö salt 200 g prästost Värm ugnen till 150 C. Smält smöret, blanda det med mjöl och salt i en bunke. Tillsätt sedan äggen och knåda ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform så att degen hänger lite över kanten. Ställ pajformen i kylen eller frysen, ca 30 minuter. Vispa äggen till stanningen och blanda därefter ner mjölk och fänkålsfrö. Smaka av äggstanningen med salt. Riv osten och lägg ner den i pajformen. Häll över stanningen och ugnsbaka ca 30 minuter tills pajen ”stannat”. Pajen är god att servera både som varm eller kall. Trevlig helg!

Recept andra gillar