Laddar annons
13 Jul, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Allesverloren Fine old Vintage till kladdkaka

Allesverloren Fine old Vintage är ett starkvin i portvinsstil. Ett härligt dessertvin att servera till smarrig kladdkaka eller varför inte till en bit ost.

Maten
Det här är ett dessertvin som blir perfekt till desserter av choklad och nötter, riktigt söta desserter är inte något problem. Eller prova till en bit grönmögel eller getost, mums så gott!

Vi väljer att baka en smaskig kladdkaka och lånar ett recept av den kände konditorn Roy Fares. Han säger att det här är det bästa receptet som finns. Det litar vi på, för han borde veta.

RECEPT | Godaste kladdkakan - av Roy Fares

2,5 dl strösocker
2 rumstempererade ägg
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakaopulver
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
120 g smör
0,5 dl saltade jordnötter
1 dl minimarshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund springform, lägg bakplåtspapper i botten.

Smält smöret. Blanda i strösocker, ägg och vaniljsocker. Blanda i kakao, vetemjöl och salt och sist vänder du i jordnötter och marshmallows.

Häll smeten i bakformen. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Känn med en sticka, den ska vara kladdig när du tar ut den. Låt stå svalt några timmar så ”stannar” den (om du nu kan vänta så länge). Servera med vispad grädde och njut!

Vintips till maten

Allesverloren Fine old Vintage 2009 (12109) , Swartland, Sydafrika, 149 kr

Detta är ett starkvin med 20,5 procent alkoholstyrka. Det kommer från Allesverloren Wine Estate, den äldsta vingården i Swartland. Vinmakare är Danie Malan, femte generationens vinmakare på gården.

Vinet är gjort på en härlig blandning av druvor från Sydafrika; 20 procent tinta barocca, 20 procent souzao, 20 procent pontac samt 10 procent vardera av touriga nacional, tinta roriz, malvasia rey och tinta francesca.

Vinbankens recension

Sött, mörkt, fylligt och kryddigt vin. Smak av körsbär, torkade fikon, katrinplommon och viol. Liten myntaton.
Betyg: 4

Sommelier Elke Jung har jämfört Allesverloren Fine Old Vintage med portvin.

Vill du läsa mer om det kan du göra det här

Skål!