Sydafrikas röda starka, Allesverloren Fine Old Vintage vs Portvin

Favoritmarkera

Portvin i all ära men det finns fler viner som görs på liknande sätt. Portvin är lika starkt förknippat med Portugal, distriktet Douro, vissa druvsorter som ett speciellt tillverkningssätt. Liknande regelverk gäller för bubblande champagne från distriktet Champagne i Frankrike. Även om dessa två viner har helt andra kriterier att förhålla sig till är de bra exempel. Portvin och champagne är ursprungsskyddade med allt vad det innebär från tillåtna druvsorter, tillverkningssätt till klassificerade odlingsområden. Men det hindrar inte andra vinmakare från att göra vin på liknande sätt, på någon annan plats. Exemplen är många och finns över hela världen. Ett av dessa viner är sydafrikanska Allesverloren Fine Old Vintage.

För champagne är spansk cava en ”konkurrent”. Franska starka muscatviner som dem från Muscat Beaumes de Venise får mäta sig med flera skickliga Australiensiska vinhus. Och exemplen är många fler än så.  De andra, kan använda helt andra druvor eller i jämförelse till de så kallade originalen exakt samma druvsorter, de kan arbeta med liknande tekniker vid tillverkning med samma typer av fat och så vidare. Det enda som inte går att få till med samma precision är ursprunget, odlingsplatsen. Det som är områdesbetingat och som en fransman kallar ”terroir” vilket inkluderar  väder, topografi och jordmån. Ibland är de andra vinerna lika bra som originalen, många gånger till priser långt billigare än ”äkta” vara. Om man så vill kalla dem ”look-a-likes” eller för kopior står var och en fritt. Men vad är egentligen äkta och vilka är det inte, givet att etikett överensstämmer med flaskans innehåll. För en konsument kan pris vara avgörande för ett köp.

Det finns röda, vita och faktiskt, det har skymtats ett rosévinsetiketterat portvin på Systembolaget. Det senare hör inte till det vanliga. I Sverige var vitt portvin mycket populärt på 80-talet och tidigare. Det vita portvinet serverades till desserter av olika slag, ofta vid tillfällen av formella middagar och många gäster. Vita portviner serveras även med fördel svala eller t o m kalla, ibland med is. Då passar de perfekt som sommardrink och gärna till en skål salta mandlar. Den som vill toppar med en citronskiva.

De röda portvinerna finns i många kvaliteter och de grupperas in i olika stil där en förväntad smaktyp inkluderas. Röda portviner har med sin variation ett brett spektra serveringstillfällen. Skillnaden i smak avgörs av lagringstiden och vilka fat som använts. Faten kan exempelvis vara stora, så kallade liggare (vats) eller mindre fat (casks) eller en klassiska portvinsfat så kallade ”pipes” som rymmer 550 L. Läs mer om olika stilar av portvin på Systembolaget.se.

Många förknippar portvin med England. Att engelsmännen med sin starka tradition av sjöfart och handel och kolonier runt om i världen burit med sig kunskap om hur man gör, bland annat portvin, är logiskt.

Det är inte konstigt att vinlandet Sydafrika har fått ett historiskt arv att förvalta och ett eget portvinsliknande vin. Många gånger tillverkade av muscat eller helt andra druvsorter, i jämförelse med gällande portvinsdruvor. Dessa eldiga spritförstärkta, röda viner var också mycket populära och de upplevde sin glansperiod fram till 90-talet. Och många exporterades tidigt till Europa, framförallt till England.

Vid en sökning i Systembolagets sortiment under ”starkvin” finns endast ett vin som kan jämföras med en port och det är;

Allesverloren Fine Old Vintage 2007 (12109), Allesverloren Wine Estate, Sydafrika, 139 kronor, 750 ml.
Stilmässigt fasar jag in det Sydafrikanska starkvinet i gruppen ruby-ports. Vinet är också mycket riktigt tillverkat av portvinsdruvor, ex som tinta barocca, touriga nacional, tinta roriz och malvasia rey.
Beskrivning: Färgen är rubinröd snarare än läder och smaken är tydligt fruktig med inslag av mörka bär, kaffe, mocca, nötter och russin. Eftersmaken är välbalanserad samtidigt som det har starkvinets driv.
Passar till: mörk choklad, nötdessert. Till ostar som lagrad ko-ost, till grönmögel av får, get eller ko.
Betyg: 4
Provad: 2012-01-25

Vingårdarna till familjen Malans Allesverloren Wine Estate ligger längs med sluttningarna av Kasteelberg i Riebeek Valley, i region Swartland. Det är vacker, utsikten från den vitrappade kolonialbyggnadens veranda förvinner i horisonten.

Vintrarna är kalla, det regnar en hel del och under sommaren är det hett och torrt. Man kan nästan säga att det är extremt vädermässigt. Skugga från bergen och återkommande, med daglig precision, västliga vindar kyler ner temperaturerna i vingården. Som tur är. Vingårslägena ligger mellan 170 till 350 m över havet och jordmånen varierar. Överväger gör lerskiffer och vittrad sandsten.

Babianer i området gillar mogna druvor och de torde vara det mest störande momentet, före problem med ex röta eller andra angrepp och speciellt när druvorna startar att mogna.

Eller som Danie Malan, femte generationens vinmakare på Allesverloren säger, – vi får samsas helt enkelt och jag måste räkna med ett visst svinn.

Att det är trist att babianerna bara plockar de bästa druvorna, de söta och mogna, är lika frustrerande som ett tydligt tecken när skörden närmar sig.

Danie Malan är en prisbelönt vinmakare och som för vinet ovan lämnar han inget åt slumpen.  Han tror på användandet av cementtankar (i s f som många andra hellre använder stål) i källaren och den tvåsidiga raden i källaren är väl tilltagen och rymmer flera behållare.

Vingården där portvinsdruvorna växer är en av ranchens äldsta, det är brant och högt. Jordmånen är övervägande skiffer och stockarna står fritt. Druvor skördas för hand. De får jäsa i öppna cementtankar i cirka 7 dagar varefter jäsningen stoppas med sprit (vinet behåller således en viss restsötma samtidigt blir det starkt) varpå det lagras på gamla fat i ungefär 20 månader. I flaska ska vinet kunna hålla mellan 15 till 20 år. Sötma finns och för starkvinet en hög alkoholhalt, här är den 18 volymprocent. För övrigt är alkoholen lägre jämfört med ett portvins styrka som vanligen ligger mellan 20 till 22 volymprocent.

Läs historien om namnet, Allesverloren på producentens hemsida.

Läs mer om portvin på utmärkta siten Portvinsguiden.

Lämna ett svar