Boeuf bourguignon med potatispuré
300 minuter
Svår
24 ingredienser
En fransk mustig gryta med mycket rödvin och örter. En perfekt rätt att bjuda antingen vännerna på eller om man känner för att lyxa till vardagsmaten. Välj att koka den över dagen eller ställ den i ugnen över natten så är det mör och god till dagen efter.
Ingredienser
Ingredienser för 6 personer
Köttgryta
1 kg
Högrev
2 st
Gullök
4 st
Vitlöksklyftor
4 st
Morötter
2 msk
Smör
2 msk
Tomatpuré
5 dl
Rött vin
2 dl
Vatten
0.5 dl
Oxfond
koncentrerad
2 st
Lagerblad
1 kruka
Timjan
3 st
Rosmarin
Kvistar
Salt och svartpeppar
250 g
Smålökar
250 g
Champinjoner
200 g
Rökt fläsk
Potatispuré
1 kg
Mjölig potatis
3 msk
Smör
1 dl
Mjölk
1 dl
Vispgrädde
Muskotnöt
riven
Salt och svartpeppar
Servering
Finhackad gräslök
Saltgurka
Ingredienser för 6 personer
Köttgryta
1 kg
Högrev
2 st
Gullök
4 st
Vitlöksklyftor
4 st
Morötter
2 msk
Smör
2 msk
Tomatpuré
5 dl
Rött vin
2 dl
Vatten
0.5 dl
Oxfond
koncentrerad
2 st
Lagerblad
1 kruka
Timjan
3 st
Rosmarin
Kvistar
Salt och svartpeppar
250 g
Smålökar
250 g
Champinjoner
200 g
Rökt fläsk
Potatispuré
1 kg
Mjölig potatis
3 msk
Smör
1 dl
Mjölk
1 dl
Vispgrädde
Muskotnöt
riven
Salt och svartpeppar
Servering
Finhackad gräslök
Saltgurka
Gör så här
1
1. Börja med att skära ner köttet i kuber. Bryn ordentligt i lite smör och rapsolja. Låt köttet få fin yta. Lägg åt sidan.
2
2. Hacka ner och bryn lök, vitlök och morot. När grönsakerna fått lite yta bryn av tomatpuré. Gå sedan ner med köttet, rödvin, oxfond och vatten. Gör ett knyte med timjan, rosmarin och lagerblad och lägg ner i grytan. Låt sedan koka under lock i 4 timmar på lägre värme.
3
3. Skala och koka potatisen.
4
4. Dela ner fläsket i mindre bitar, skala löken och dela ner svampen. Stek sedan i en stekpanna tills fläsket fått fin färg. Överflödigt fett från fläsket separeras. Gå ner med svamp och smålökar och tillsätt lite finhackad timjan. Stek upp och lägg sedan ner i köttgrytan.
5
5. Värm upp smör, grädde och mjölk i en kastrull tills det är småvarmt. Pressa potatisen och rör ner vätskan. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Servera allt med lite finhackad gräslök och saltgurka, smaklig måltid!