Lax med röd currysås och ris
45 minuter
Enkel
20 ingredienser
Recept på lax med röd currysås och ris där vi smaksätter curryn med citrongräs, ingefära och jordnötssmör. Ett enkelt och otroligt gott recept.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Lax
800 g
Färsk lax
1 msk
Rapsolja
25 g
Smör
Salt och svartpeppar
Röd currysås
1 msk
Röd currypasta
1 msk
Ingefära
Finhackad
2 st
Vitlöksklyftor
2 st
Stjälkar citrongräs
2 msk
Soja
1 msk
Jordnötssmör
3 st
Torkade limeblad
400 ml
Kokosgrädde
Salt och svartpeppar
Grönsaker
150 g
Sockerärtor
150 g
Haricots verts
25 g
Smör
Salt och svartpeppar
Servering
Ris
Koriander
Sesamfrön
Ingredienser för 4 personer
Lax
800 g
Färsk lax
1 msk
Rapsolja
25 g
Smör
Salt och svartpeppar
Röd currysås
1 msk
Röd currypasta
1 msk
Ingefära
Finhackad
2 st
Vitlöksklyftor
2 st
Stjälkar citrongräs
2 msk
Soja
1 msk
Jordnötssmör
3 st
Torkade limeblad
400 ml
Kokosgrädde
Salt och svartpeppar
Grönsaker
150 g
Sockerärtor
150 g
Haricots verts
25 g
Smör
Salt och svartpeppar
Servering
Ris
Koriander
Sesamfrön
Gör så här
1
1. Dela laxen i lagom portionsbitar och krydda med salt och svartpeppar. Stek i rapsolja och smör. Börja med skinnsidan tills den fått en fin krispig yta, vänd sedan. När båda sidorna har fin färg så lägg dem på en plåt och låt gå färdigt i ugnen på 150 grader tills dem är genombakade.
2
2. Koka riset enligt förpackningen, glöm inte tvätta det ordentligt.
3
3. Finhacka vitlök, ingefära och citrongräs. I stekpannan svetta röd currypasta med resterande smör från laxen. Tillsätt det finhackade och låt svettas en stund. Gå sedan ner med jordnötssmör, soja, limeblad och kokosgrädde. Låt koka ihop en stund och sila sedan av. Smaka av med salt och svartpeppar.
4
4. Dela ner sockerärtor och haricots verts och stek i en klick smör. Servera ris på en tallrik med laxfilé, grönsaker och en stor sked sås ovanpå. Toppa med sesamfrön och koriander, smaklig måltid!