Laddar annons
Jurtschitsch – en ärlig bild av Kamptal och Österrike
1 May, 2024

Jurtschitsch – en ärlig bild av Kamptal och Österrike

I Kamptal, Österrike, har vinhuset Weingut Jurtschitsch sin hemvist. Det är här Alwin Jurtschitsch och hans fru Stefanie skapar viner på ett sätt som enligt dem ger en så ärlig bild som möjligt av vad Kamptal faktiskt står för. Men bakom det här döljer sig en flera hundra år gammal historia där traditioner ofta stått i fokus. 

Det är fredagen 19 april 2024. Klockan har just passerat 10:00 jag kopplar upp mig digitalt för att inleda intervjun. Jag har länge haft ett gott öga för producenten Jurtschitsch och vinerna som produceras med det stora J:et på etiketten. Under en längre tid hade jag försökt få till en intervju med Alwin Jurtschitsch, som är fjärde generationens vinmakare. Hans rosévin hade utsetts till bästa rosé 2023, och hans riesling hade av Elke Jung utsetts till bästa riesling 2023. Och den givna frågan är hur en österrikisk vinmakare lyckas producera så pass bra viner att inte ens fransmännen och tyskarna kommer före honom i våra oberoende artiklar. Men just fredagen 19 april så är det inte en sprudlande glad Alwin som möter mig över Teams.

– Det är faktiskt sådär. Vi har just haft frost för andra natten i rad. Jag har just varit ute och försökt kolla på rankorna för att se hur stor skadan är, men det kommer jag kunna se när det blir lite varmare i eftermiddag först. Men just nu känns det bara tråkigt och frustrerande. Det är så uppenbart att klimatet bara blir mer och mer extremt. För tre veckor sedan hade vi 15 grader varmt, och nu har vi frost i slutet på april.

Terroir inspirerade Alwin Jurtschitsch

För Alwin Jurtschitschs del så börjar hans vinresa på familjegården, men enligt honom själv så var det knappast vinmakandet i Österrike som formade honom och hans vinresa.

Alwin Jurtschitsch och hans fru Stefanie.
Alwin Jurtschitsch och hans fru Stefanie.

– Jag är uppväxt med gamla traditioner och i den gamla vingården, men det som formade mig och gjorde mig till den vinmakaren jag är i dag är att jag reste runt i Nya Zeeland, Australien och flera andra länder för att ta inspiration och se hur man arbetar med terroir på andra platser i världen. 

Gjorde om alla odlingar till ekologiska

När Alwin kände sig färdig med resandet så hörde han av sig till sina föräldrar på vingården i Kamptal för att berätta att han var redo att lämna Frankrike, där han befann sig, för att ta över familjegården. Men han hade ett villkor. Han skulle göra om alla odlingar till ekologiska. 

– Jag har toleranta föräldrar, de har alltid stöttat mig i allt jag gjort och uppmanat mig till att våga förändra och tänka nytt. Jag tror det viktigaste för dem var att någon tar över gården. De hade dock sina funderingar när jag berättade att jag ville göra om allt till ekologisk odling. De ställde frågan hur jag skulle undvika att tappa både kvantitet kvalitet. 

– Jag satte upp en plan för dem och berättade i detalj hur jag skulle jobba och hur den här förändringen skulle ske, och sen accepterade dem det. De kände till riskerna med detta, men så länge jag hade en tanke och en plan så gick de med på det. 

Familjeodlingarna i Kamptal.
Familjeodlingarna i Kamptal.

I dag är Weingut Jurtschitsch helt ekologiska i samtliga av sina vingårdar. Enligt Alwin så är det ett stort arbete som gjorts och de senaste åren har de sett hur det här arbetet burit frukt. 

– För mig handlar det inte om modern vinmakning. Det har aldrig intresserat mig. Österrike för några år sedan blev ett väldigt modernt vinland. Många åkte till Nya Zeeland och plötsligt när de kom hem så skulle gruner veltliner börja smaka som sauvignon blanc. Alla nya tekniker blev hippt, men vi förlorade lite av vår identitet som vinland. Mitt mål har aldrig varit att gruner veltliner ska smaka som något annat än just en gruner veltliner. Och jag vill att våra viner ska ge en ärlig bild både av druvan och av terroiren där druvan är odlad.

Just terroir är något som Alwin ständigt kommer tillbaka till. I allt han gör så vill han respektera jorden och ge en ärlig bild av hur vin från just Kamptal ska uttrycka sig. 

– Det som gör det intressant att jobba i Kamptal är skillnaden mellan jordmånerna. Vi har testat oss fram väldigt mycket för att verkligen se hur de olika druvorna uppträder beroende på jordmån. Vi siktar inte mot att göra så stora och pampiga viner som möjligt, utan för oss handlar det snarare om elegans. Vi arbetar mycket med uttrycket framtida klassiker. Vi vill skapa just framtida klassiker som verkligen visar den enorma potentialen som finns i Kamptal. 

Jurtschitsch viner
Några av vinerna som finns på Systembolaget

– Terroir är något personligt. Det handlar inte om att läsa böcker utan det är kopplat till ditt eget tankesätt. När jag pratar med vänner i Australien och Frankrike så delar jag mer ofta deras syn på terroir än vad jag gör med många av vinmakarna i min by. Vi har samma tankesätt helt enkelt. När jag och min fru testar viner blint så frågar vi inte oss själva om varifrån vinet kommer, utan vi frågar oss om det är ett terroirdrivet vin eller ett egodrivet vin. 

Börjar hagla under intervjun

Under intervjuns gång reser sig plötsligt Alwin och går i väg i några sekunder. I bakgrunden hör jag honom säga; du måste se detta. Han plockar upp sin dator, går fram till verandan och plockar upp ett hagelkorn. 

– Det haglar. Kollar bara. Det pågick bara i några sekunder, men det är hagel. Det här är galet. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, berättar Alwin. 

I dag är Weingut Jurtschitsch en av de absolut största producenterna av vin från Kamptal på den svenska marknaden. Deras rosévin blir hyllat år efter år, och även deras övriga viner får ständiga lovord för sin höga kvalitet. Alwin själv känner sig nöjd med vad de hittills åstadkommit, men han ser även enorma utmaningar kring såväl klimat som vinmakning. 

Kamptal

– Många tror att vi i Kamptal bara kommer producera röda viner om 20-30 år på grund av klimatet, men om du tror det så har vi större problem i EU och Österrike än lyxproduktionen av vin. Om vi kommer till den punkten att vi enbart kan producera röda viner här så har vi stora problem med klimatet, och då är inte vindrickande det vi ska prioritera, säger Alwin samtidigt som han fortsätter med att återigen lyfta sin hemregion Kamptal. 

– Du kan inte definiera Kamptal med bara två druvor, gruner och riesling. Kamptal handlar snarare om en stil. Du kan göra otroligt många olika typer av viner här, och det är stilen som produceras som gör Kamptal speciellt, avslutar Alwin Jurtschitsch.