tyskland

Tyskland

Tyskt vin

Tyskt vin

Många förknippar tyskt vin med fint balanserade och lättdruckna vita viner med en mineralig ton. Men här finns egentligen allt! Tyskt vin görs inte sällan med speciella metoder som påverkar karaktären, och som gör det möjligt att producera vin även när det är på gränsen till för kallt. Eiswein är vin producerat med druvor som plockats efter den första frosten och som pressats i fruset tillstånd. Tyskt vin delas in fem kategorier utifrån kvalitet och framställningssätt:
  • 1. Tafelwein – enkelt bordsvin som kan göras på importerade druvor.
  • 2. Deutscher Tafelwein – enklare vin på druvor som måste komma från Tyskland.
  • 3. Landwein – torrt vin från utvalda distrikt.
  • 4. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – viner som lever upp till specifika krav gällande bland annat druvsort och alkoholhalt.
  • 5. Qualitätswein mit Prädikat (QmP) – de tyska viner med högst anseende, som delas in i sex underklasser utifrån vilka krav vinproducenterna måste leva upp till.

Tyskland har 13 vindistrikt

Tyskland ligger på nionde plats sett till hur mycket vin som produceras i olika länder i världen. Det är framförallt vid floderna i den sydvästra delen av Tyskland som vinnäringen är viktig. Tyskland delas in i 13 distrikt som alla har sin speciella karaktär. Många av de bästa vinerna görs längs floderna Rhen och Mosel där klimatet såväl som jorden lämpar sig väl för druvor. Det största distriktet är Rheinhessen, därifrån kommer bland annat försäljningssuccén Liebfraumilch.

Vanliga druvor i tyskt vin

Rieslingdruvan odlas i stor skala i Tyskland och det har den gjort sedan åtminstone 1400-talet. Viner på riesling tar ofta upp mycket smak från jorden där druvorna odlats och vinner på att lagras. Müller-Thurgau och silvaner är andra gröna druvor som odlas mycket i Tyskland. Två blå druvor som är viktiga för produktionen av rött vin i Tyskland är spätburgunder (mer känd som som pinot noir i resten världen) och dornfelder.

Tyskt rödvin

Det görs allt mer rödvin i Tyskland även om landet framförallt är känt för vita viner. Tyskt rödvin är framförallt avsett för den inhemska marknaden men det finns även röda kvalitetsviner från Tyskland som går på export.

Vitt vin från Tyskland

Tyskland är ett av de länder i världen som har högst status när det gäller produktion av vitt vin. Viner på druvan riesling som framställts på de bästa vingårdarna vid floden Mosel betingar de högsta priserna, när det gäller vitt tyskt årgångsvin. Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese är det mest legendariska tyska vinet, inte minst för att mycket gamla årgångar, vi talar om 70 år eller mer, fortfarande är exceptionellt bra samtidigt som det inte finns många flaskor kvar på marknaden.

Mousserande vin från Tyskland

Tyskland är en stor producent av mousserande vin. Det kallas för sekt. Om det står trocken på etiketten betyder det att det är torrt. Halbtrocken är halvtorr sekt. Deutscher sekt är sekt som gjorts på druvor odlade i Tyskland och där tillverkningen följer vissa principer. Annars görs sekt ofta på importerade druvor. Deutscher sekt kan vara relativt dyrt medan vanlig sekt hör till de billigaste alternativen när det gäller mousserande vin.

Dessertvin från Tyskland

I Tyskland görs det flera förnämliga söta viner som passar utmärkt till desserter. Dessertvin från Tyskland kan ha olika grader av sötma. Leta efter beteckningen Auslese, om det är ett riktigt sött vin du är ute efter.

Tyska viner på Systembolaget

Tyskland hamnar på sjätte plats när det gäller antalet flaskor du kan välja mellan på Systembolaget. Utbudet är väldigt brett och det finns omkring 600 flaskor online. Tyskt vin finns i alla prisklasser och du hittar ungefär tio gånger så många vita som röda viner. Tyskt vin är tacksamt att köpa i butik eftersom det finns mycket information om vinet på etiketten på baksidan av flaskan.

Regioner inom Tyskland