Rosévin

Det som utmärker ett rosévin är den ljusa färgen. Nyanserna kan skifta från laxfärg, ljus rosa eller självlysande neon men oavsett hör alla till den stora gruppen av rosévin. 

Rosévin tillverkas vanligtvis av blå druvor, oftast genom en lätt pressning av skal från blå druvor. Vinmakaren bestämmer hur ljus eller mörk färgen ska vara. För att få fram den ljusrosa färgen som utmärker ett rosévine finns olika tekniker att tillgå. Själva nyansen kommer med vilken druvsorten är eller vilken växtplatsen är. Ibland lakas skalen ur en kort tid i musten, macerationstiden är dock aldrig lika lång som när vinmakaren vill göra rött vin. Sällan, men det händer, blandas vitt med rött till ett rosévin.  Ett vin där blandningsförfarandet är tillåtet är kanske något oväntat, champagne.

De mest kända metoderna att göra rosévin

Saignee: Innebär att en del druvsaft från pressade blå druvor används. Saignee är en enkel metod och vanligt förekommande bland billiga roséviner. Producenten gör i grunden ett rött vin men då en del av musten är blek i färgen avskiljs den för att det röda vinet ska bli så kraftfullt som möjligt. Den del som tas åt sidan har den ljusa och bleka färgen och används till att göra rosévin. Vin gris Står för att det är ett vitt vin tillverkat av blå druvor. Färgen som skiftar mot rött/eller svagt rosa kommer från den mycket lätta pressningen av blå druvor. Många av Provenceroséerna är tillverkade som vin gris. Den här mycket bleka, ljusrosa färgen är ett av Provencevinernas kännetecken. 

Clairet: Kraftigt, mörkt rosévin som även kan ha en kärv struktur av tanniner. Clairetvinerna är traditionellt från Bordeaux, och är en stil med gamla anor. Möjligen var alla de ursprungliga Bordeauxvinerna som clairet, lätta och eleganta.

Tekniker för att tillverka rosévin

Maceration: Druvmusten får färg av druvskalen som macererar, det vill säga druvor får ligga i musten för att laka ur färg. Hur lång tid väljer vinmakaren och tiden beror på vilken färg vinmakaren vill att det färdiga rosévinet ska ha. Ett specifikt sätt är kolsyrejäsning - maceration carbonique - när hela druvklasar jäser i sluten tank. 

Blanda vitt och rött vin: Enkelt sätt som inte anses ge vin av bättre kvalitet - förutom i Champagne ska tilläggas. Notera dock att vissa odlarchampagner gör rosé med saignee-metoden vilket visar på strävan efter perfektion. Här en rekommenderad, djup artikel om rosévin, Vad är rosévin | av Cruz Liljegren Många tillverkare använder druvor från unga vinstockar för att göra rosévin. Roséviners signum, enligt många, är att vinerna ska smaka av frukt och bär och egentligen inte så mycker mer. Lättdrucket och svalkande är ofta en bra beskrivning, som gäller för många av rosévinerna. Bästa platsen och tiden att dricka rosé torde vara på sommaren, utomhus, när solen skiner - och precis som i Provence med en sval bris i bakgrunden. Som bäst när det är nära det blå Medelhavet.

Artiklar om Rosévin

Produkter

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato

2024
italien
750 ml
13%
90
279 kr
Longview Nebbiolo Rosato

Longview Nebbiolo Rosato

2024
australien
750 ml
13%
88
159 kr
La Spinetta Il Rosé di Casanova

La Spinetta Il Rosé di Casanova

2024
italien
750 ml
12.5%
88
169 kr
Lacrimarosa Mastroberardino

Lacrimarosa Mastroberardino

2024
italien
750 ml
13%
89
169 kr
Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Villa Wolf Pinot Noir Rosé

2024
tyskland
750 ml
12%
88
139 kr
Il Barone  Organic Rosé

Il Barone Organic Rosé

2024
spanien
3000 ml
11.5%
209 kr
Lisa 1503  Rosato d’artista

Lisa 1503 Rosato d’artista

spanien
3000 ml
11.5%
199 kr
Enzo Bartoli  Rosato

Enzo Bartoli Rosato

2024
italien
3000 ml
12%
269 kr
Ultimate Provence  Rosé

Ultimate Provence Rosé

2023
frankrike
750 ml
13%
189 kr
Bäst i test 2025
Larrosa Rosé Izadi

Larrosa Rosé Izadi

2023
spanien
750 ml
14%
139 kr
Chavin  Côtes de Provence Rosé Organic

Chavin Côtes de Provence Rosé Organic

2024
frankrike
2000 ml
12.5%
289 kr
Colle Reale  Cerasuolo Rosé

Colle Reale Cerasuolo Rosé

2023
italien
750 ml
12%
85 kr
Visar 12 av 101
Visa fler