Druva

Grüner veltliner

Grön druvsort
Gruner kategori Grüner veltliner är en vitvinsdruva som är starkt förknippad med Österrike. Druvan är dominant i det centraleuropeiska landet, och det är förmodligen även där den har sitt ursprung. Österrike har inte samma status i vinvärlden som Italien eller Frankrike, men grüner veltliner har utan tvekan blivit mycket omtyckt även utanför landets gränser. Själva namnet dök upp första gången i mitten på 1800-talet, även om druvsorten i sig är mycket äldre än så. Grüner veltliner var länge bara en druva i mängden, det var först efter andra världskriget som druvsorten fick den ställning i Österrike som den har idag.

Grüner veltliner är en lättodlad druva

Grüner veltliner är en druva som klarar låga temperaturer, och den passar därför bra på platser som inte har medelhavsklimat. Druvsorten används till och med för isvin, gjort på frusna druvor som skördas vid en temperatur en bit under nollpunkten. De varianterna kallas för grüner veltliner eiswein. Druvan är lätt att odla och kan växa lite varstans, men gillar speciellt siltjordar. Den har generellt ett gott försvar mot olika sjukdomar, och klarar sig därför utan omfattande besprutning. Vin gjort på grüner veltliner blir ofta bättre med åldern, vissa sorter kan lagras utan problem i flera decennier.

Grüner veltliner ingår framförallt i vin från Centraleuropa

Österrike är definitivt hemmaplan för grüner veltliner, och druvan upptar en tredjedel av landets vinodlingar. Druvsorten finns även i flera av Österrikes grannländer. Den odlas i varierande skala i Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien. I vart och ett av dessa länder har druvan ett namn anpassat för respektive språk, i Ungern kallas den exempelvis zöld veltlini. Utanför Europa kan grüner veltliner påträffas i USA, Australien och Nya Zeeland.

Grüner veltliner har ofta en kryddig karaktär

Den här druvan skapar torra, fruktiga viner med hög syra. Vissa varianter har en frisk citrussmak, medan andra präglas mer av kryddor. Framförallt utgör vitpeppar ett återkommande inslag. Grüner veltliner som fått åldras har en lite mer rökig karaktär, ofta med en smak av honung.

Grüner veltliner passar bra till asiatisk mat

Grüner veltliner är en vinsort som passar till mycket, och därför erbjuds den ofta på restauranger. Vinet går överlag bra ihop med kyckling och skaldjur, och de lite kryddigare varianterna kan med fördel paras med asiatisk mat. Vinsorten är också ett fint komplement till schnitzel och surkål, kost som är vanlig i dess ursprungsland. Grüner veltliner bör serveras vid en temperatur på runt 8–10 grader.

Vitvinsglas är lämpliga för grüner veltliner

Vanliga vitvinsglas fungerar bra till grüner veltliner. Utformningen, med liten kupa och smal öppning, främjar friska och fruktiga viner. Grüner veltliner som är mousserande kan gärna serveras i champagneglas.

Grüner veltliner på Systembolaget

Grüner veltliner är inte det vanligaste vinet på Systembolaget, men det finns ändå en del att välja bland. Utbudet består av ett fyrtiotal sorter, många är dock tillfälliga eller måste beställas. Vanliga vita viner dominerar, men det finns också några mousserande varianter. Österrike är nästan alltid ursprungslandet, vilket inte är överraskande. Ungern, Tjeckien och Slovakien är representerade med ett fåtal sorter. Det finns både billiga alternativ, runt 60 kronor, och exklusiva flaskor som kostar ett par hundralappar mer än så.