frankrike

Frankrike

Franska-viner Vin är viktigt i Frankrike – som gång på gång utses till världens viktigaste vinland. Det är nog få som protesterar mot det. Vin från Frankrike håller ofta så hög kvalitet att det fungerar som referens för vinproducenter i resten av världen. Det finns flera anledningar till att det produceras mycket vin i Frankrike. Här finns både en mycket lång tradition av att göra vin och en vinindustri som arbetar aktivt med att vårda och utveckla hantverket. Dessutom är klimatet idealiskt för druvor!

Viktiga vindistrikt i Frankrike

Frankrike har områden där det har gjorts vin i över 2 500 år. De viktigaste distrikten är: Dessa distrikt kan sedan delas in i ett stort antal mindre områden, eller appellationer. En appellation är ett geografiskt begränsat område där vin produceras på ett visst sätt för att garantera dess kvalitet och terroir. I sydvästra Frankrike odlas vindruvor som kan vara av mycket hög kvalitet, utan att det hör till något av de mer kända distrikten.

Kända franska druvor

Det odlas över 100 druvor i tre olika klimatzoner i Frankrike. Några av de mest kända druvsorterna finns i flera länder, men kommer ursprungligen från Frankrike. Här är exempel på franska druvor som är värda att känna till: Även om det blev en ganska lång lista så täcker den bara de viktigaste och mest kända franska druvsorterna. Mörkblå merlot är den druva som odlas mest i Frankrike.

Franskt rödvin finns i alla prisklasser

Bordeaux, Rhône, Bourgogne och Beaujolais är franska vindistrikt som är kända för rödvin av hög klass. Château Lafite Rothschild, Château Ducru-Beaucaillou, Beaujolais Nouveau och Châteauneuf-du-Pape är exempel på franskt rödvin med världsrykte som kan betinga extremt höga priser. Det görs också stora mängder franskt rödvin av enkel karaktär, som ändå är kvalitetsgranskat och väldigt prisvärt. Den typ av vin kallas för bordsvin.

Franska viner hos Systembolaget

Systembolaget är en av världens största återförsäljare av vin och franskt rödvin står för en stor del av volymen. Vad du än är ute efter för typ av rödvin och vad du än har för budget så kan du hitta en lämplig flaska. Vitt vin från Frankrike är en mycket bred kategori på Systembolaget. Det märker du direkt i en butik eftersom sortimentet presenteras utifrån ursprungsland. Vi rekommenderar vita viner från distrikten Alsace och Loire. Vill du kosta på dig något exklusivt är en chardonnay från Bourgogne alltid ett säkert kort.

Mousserande vin i Frankrike – inte bara champagne

Att champagne, det mest kända mousserande vinet i världen, görs i Frankrike känner de flesta till. Men det produceras också fantastiskt mousserande vin i Frankrike på vingårdar långt från Champagne. Söker du ett vin från Frankrike som görs enligt samma principer som champagne ska du hålla utkik efter beteckningen “crémant”. Till exempel crémant d'Alsace eller crémant de Bourgogne.

Franskt dessertvin görs ofta av druvan sémillon

När det gäller dessertvin finns det andra vinländer med en starkare profil än Frankrike. Men om du vill prova något annat än till exempel madeira, portvin eller tokajer så finns det naturligtvis franskt dessertvin i samma höga klass. Sauternesviner gjorda på druvan sémillon, som fått angripas av ädelröta, är ett mycket bra val om du är ute efter franskt dessertvin. Loiredalen är en annan region i Frankrike med vin som passar till något sött efter maten.

Regioner inom Frankrike