Druva

Riesling

Grön druvsort
Riesling Riesling är en blekt grön, ibland guldgul druva som frambringar karaktäristiska vita viner. Med riesling kan man gör allt från riktigt torra och friska viner till sött och alkoholstarkt vin som passar till desserter. Det görs också mycket mousserande vin på riesling.

Riesling är en druva som odlas mycket i Tyskland

Riesling är en druva som framförallt förknippas med Tyskland, även om riesling även odlas i till exempel Frankrike, Rumäninen, Bulgarien, Österrike, och Australien. Många bra rieslingviner görs i Mosel i Tyskland, där jordmånen och klimatet ger mycket friska och lätta viner. I Alsace i Frankrike görs rieslingvin som är torrt och betydligt fylligare än i Tyskland. Riesling omnämns så tidigt som 1402 och är en korsning mellan druvsorter som knappt odlas alls kommersiellt idag.

Riesling kan ha karaktär av citrus och gummi

Riesling har en påtagligt hög syra och en stark karaktär som gör att man inte gärna blandar riesling med andra druvor. Riesling kan vinna på lagring. Det är dock inte vanligt att man gör det på fat utan det är en annan karaktär som är önskvärd när det gäller riesling. Vanliga smak- och doftassociationer för en typisk riesling som inte är så gammal är citrusfrukter, mineraler och äpplen. En äldre riesling utvecklar smaker som honung, gummi och aprikos. Komplexiteten tilltar med stigande ålder. Det finns experter som menar att riktigt gamla rieslingviner, nu talar vi om bortåt hundra år, hör till de främsta vinerna som finns idag. Med det är naturligtvis svårt att komma över så gamla och dyra flaskor. Lyckligtvis så är riesling också ett vin som går utmärkt att dricka när det är ungt. Några av de dyraste rieslingvinerna, som ändå är lätta att få tag på, är dessertviner där druvorna skördats mycket sent och fått angripas av ädelröta.

En torr riesling passar till fisk

Vad riesling passar till beror först och främst på om det är torrt eller sött. Söta viner går bra ihop med desserter av olika slag. Ett torrare rieslingvin kan du servera till charkuterier, vegetariska rätter och mat inspirerad av det asiatiska köket. En riktigt torr riesling är bra till fisk och skaldjur.

Servera riesling vid en svalare temperatur

Sju till tio grader är vad man brukar rekommendera när det gäller vitt vin. En torr riesling med måttlig fyllighet kan serveras riktigt svalt, och sju grader är en ganska idealisk temperatur. Är vinet fylligare kan det vinna på att serveras något varmare. Om du förvarar vinet i kylskåpet och tar ut det direkt vid serveringen brukar det snabbt få lagom temperatur i glaset.

Ett glas för riesling får gärna vara avsmalnande

Ett bra glas till riesling får gärna ha en lite mindre kupa som smalnar av något upptill. Det är en form som balanserar syran i riesling och förhöjer de fruktiga aromerna, som annars kan hamna lite i bakgrunden.

Riesling på Systembolaget

Systembolaget har omkring 200 rieslingviner i sitt sortimentet från ca 15 länder. Mer än hälften av vinerna kommer från Tyskland. Priserna är ofta mycket tilltalande i förhållande till kvalitén. Det görs många billiga viner på riesling som är riktigt bra. Vinlandet Tyskland Tyskt vin - en resa till världsklass Regionen Mosel - bland Tysklands bästa Tareq Taylor lanserar egen riesling