Artadi – när tempranillo når sin fulla potential
Producenten Artadi från södra Baskien leverar år efter år viner gjorda på druvan tempranillo som håller absolut högsta klass.
TEMPRANILLO. Den mest kända, blå druvan från Spanien är tempranillo. Omtyckt, omhuldad och med rekord i synonymer (70) hittar man tempranillo över nästan hela landet, fast under många andra namn.
Tempranillo växer bäst där det är lagom varmt, gärna lite svalare. Många odlingar ligger i norra och mellersta delen av Spanien. Och några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.
Den spanska nationaldruvan odlas också på många andra platser i världen, framförallt i Portugal (aragonez, tinta roriz) och i Argentina.
Bild: gammal vinstock, tempranillo, i Ribera del Duero. Bodega Protos.
Historiker menar att tempranillo kom till Spanien från Frankrike. Det ska ha varit munkar som förde med sig varianter av pinot noir (javisst kan en riktigt mogen Rioja smaka som en utvecklad röd Bourgogne) eller möjligtvis cabernet franc från sina kloster i norra Frankrike på pilgrimsvandringar.
Mörka bär, körsbär, slånbär, torkad frukt, kryddor (kan komma mer från fatlagringen). Dill är en beskrivning som ofta dyker upp när man nämner tempranillo, något jag själv sällan hittar om jag ska vara ärlig.
Som har ett djupt lager av kalkblandad eller sandblandad lera, gärna på sluttningar.
Mognar tidigt (temprana betyder tidig), ofta två veckor innan ex garnacha och det fastän löv- och knoppsprickningen sker sent. Druvan har tjockt skal vilket ger mycket färg till vinet, ofta med låg alkoholhalt.
Låg syra. Ofta påfallande högt pH-värde. Nackdelen är att lagringsdugligheten är liten (om/när oblandad).
I Rioja lagras vinerna länge på amerikanska ekfat. Då smakar och doftar vinerna mycket av vanilj. Därför kan det vara svårt att avgöra vilka de primära aromerna av tempranillo är. Det blir allt vanligare att vinerna inte ligger så lång tid på fat för att smaka mer av frukt i stället för ekfat.
Kötträtter, gärna tillagat som långkokt fläskkött, med örter, lök och rotfrukter.
Tempranillo i Rioja och Navarra, tinto fino eller tinto del país i Ribera del Duero, tinto de toro i Toro, cencibel i La Mancha och Valdepeñas samt ull de llebre i Katalonien (tänk på 70 synonymer).
Producenten Artadi från södra Baskien leverar år efter år viner gjorda på druvan tempranillo som håller absolut högsta klass.
I södra Baskien, i närheten av staden Laguardia, har vinproducenten Artadi sin hemvist. 2015 valde de att lämna Rioja och gå sin egen väg.
I de södra delarna av Baskien ligger den lilla staden Laguardia. Trots att den är okänd produceras här några av landets bästa viner.
Vin till grillat är ett måste för många, men hur ska man tänka när man ska välja vin till sommaren härliga grillbuffé?
Vinbankens TOPP 10 val bland vinerna från Ribera del Duero på Systembolaget. De är röda, kraftiga, fylliga och passar för att lagra eller till mat.
Bodegas Valdemar är familjeföretaget som verkat i den spanska regionen Rioja sedan slutet av 1800-talet.
RIOJA. Vinbanken har listat de just nu bästa köpen av röd Rioja, vintern 2019. Till topp 10 har vi adderat ytterligare rött vin samt en vit Rioja.
Husvin, någon? Torres Coronas Tempranillo 2016 är Dagens Vintips med den äran.