italien

Italien

Italien Italien står för omkring 15 % av världsproduktionen av vin och brukar räknas som det näst största vinlandet, efter Frankrike. Utbudet av viner är mycket varierat. Bland annat eftersom landet är stort, vilket innebär att det kan vara väldigt olika odlingsförhållanden beroende på var ett vin produceras. I många länder kan du utgå från hur ett vin är klassificerat, för att få en uppfattning om dess kvalité. När det gäller italienskt vin är det inte lika enkelt. Det görs många fantastiska viner på druvor som inte är tillåtna, utifrån regionala klassificeringssystem. Några av Italiens dyraste och bästa viner klassificeras faktiskt som bordsvin. I Italien gör många producenter vin på sitt alldeles egna sätt, och det är för många en del av charmen med italienskt vin.

Viktiga vindistrikt i Italien

Man brukar tala om att Italien har sex vinregioner: nordöstra Italien, nordvästra Italien, centrala Italien, södra Italien samt öarna Sicilien och Sardinien. Regionerna kan sedan delas in i ett stort antal distrikt. De mest kända vindistrikt i Italien är: Piemonte, Toscana, Veneto och Apulien.

Sangiovese är mest känd av alla italienska vindruvor

I Italien odlas de flesta av de vanligaste druvsorterna. Här finns också ett mycket stort antal druvor som bara odlas lokalt. Dessa brukar vara mycket bra. Den finns en druva som utmärker sig när vi talar om Italien – och det är sangiovese. Det är Italiens mest odlade druva, men den är inte särskilt vanlig utanför landets gränser. Sangiovese ger viner som karaktäriseras av syra, tanniner och kryddiga örter.  Arneis, vermentino och glera är viktiga druvor för produktion av vitt vin i Italien.

Italienskt rödvin har världsrykte

I Italien görs alla typer av vin men det är framförallt för sina röda viner som landet är känt. Exempel på berömda italienska rödviner är: amarone, barolo och chianti Sassicaia, Vino Nobile de Montepulciano och Ornellaia hör till det mest exklusiva du kan hitta när det gäller italienskt rödvin. Italien är också känt för att göra stora mängder bra rödvin i det lägre prissegmentet.

Vitt vin från Italien 

Det görs mycket vitt vin i de flesta vindistrikt i Italien, men produktionen står ofta lite i skymundan jämfört med rött vin och mousserande italienskt vin. Castelli di Jesi, Vermentino di Gallura och Vernaccia di San Gimignano är exempel på riktigt fina vita viner från Italien. Om vi får generalisera lite så kan man säga att vitt italienskt vin ofta är torrt och har en hög syra.

Mousserande vin är stort i Italien

Prosecco är ett välkänt mousserande vin som görs i nordöstra Italien. Det kallare klimatet ger druvorna en torr friskhet som i vissa fall kan jämföras med champagne. Leta gärna efter mousserande vin från Franciacorta om du vill uppleva prosecco av mycket hög klass. Annars är mousserande vin från Italien ofta av lite enklare karaktär och produceras i stora volymer.

Exempel på bra dessertvin från Italien

Om du vill ha vin som passar till exempelvis en italiensk marängtårta, panettone eller en ostbricka finns det många ljuvliga dessertviner från Italien. Moscato d'Asti från Piemonte är ett riktigt bra dessertvin från Italien. Mörkgula Vin Santo och röda Recioto della Valpolicella är två andra klassiker.

Italienska viner på Systembolaget

Systembolaget har alltid ett stort utbud av viner från de viktiga italienska vindistrikten. Om du köper vin online har Systembolaget en utmärkt sökfunktion som gör att du kan välja italienskt vin utifrån vindistrikt eller den dominerande druvan i vinet.

Regioner inom Italien