Druva

Pinot noir

Blå druvsort

pinot noir

Pinot noirvin har ett stort rykte bland vinkännare. Flera av de viner som anses höra till de bästa i världen görs på pinot noir. Pinot noir är, när den är mogen, en blå druva som framförallt är förknippad med rött bourgognevin av mycket hög klass. Romanée-Conti, ett vin som görs på pinot noir, kallas ibland för världens bästa vin.

Pinot noirdruvan är krävande

Pinot noirdruvan odlas i flera länder, även om en stor del av allt vin på pinot noir produceras i Bourgogne i nordöstra Frankrike. Särskilt distriktet Côte d'Or är känt för att ha ett idealiskt klimat för pinot noir. Pinot noir är också den vanligaste druvan när det gäller tyskt rödvin, och en av de tre viktigaste druvorna i champagne. Pinot noir odlas även i Sverige, fast i blygsam skala.

Pinot noirdruvan gillar ett lite svalare klimat men behöver samtidigt mycket sol för att mogna i tid. Det är bland annat därför den är känd för att vara relativt svårodlad. Det säger mycket om kvalitén att pinot noir trots det odlas på över 115 000 hektar världen över. Vinerna kan bli så bra att det helt enkelt är värt besväret! Pinot noir har lätt för att mutera. Det innebär att druvorna kan ha olika kvalitéer och karaktär. Druvan har gett upphov till vad som idag räknas som helt egna druvsorter. Pinot gris är ett exempel på det. Spätburgunder är en tysk variant av pinot noir som bland annat används i rosévin.

Ett vin på pinot noir har ofta en bärig smak

När man talar om smak- och doftkaraktär för pinot noir så är det vanligt att vinerna beskrivs som fruktiga med en tydlig touch av bär som jordgubbar och smultron. Syran är relativt hög och pinot noirrvin får sällan en sträv och tanninrik karaktär. I USA görs pinot noirvin med en ännu tydligare fruktighet och en mörkare karaktär. När pinot noirvin lagras tillkommer ofta jordiga toner och en ännu mer utpräglad syra.

Ett vin på pinot noir passar till lättare rätter

Pinot noirvin passar mycket bra till fågel samt kött- och fiskrätter med en lättare karaktär. Är maten väldigt smakrik behöver du ett fylligare och gärna lagrat vin för att det ska komma helt till sin rätt.

Pinot noir bör serveras några grader under rumstemperatur

En typisk pinot noir räknas som ett lättare rödvin. Det betyder att det är lämpligt med en serveringstemperatur på omkring 15 grader. Om vinet är fylligt bör det ha en något högre serveringstemperatur, och en grad lägre om det är ett ungt och lätt pinot noirvin.

Ett bra glas för Pinot noir

En röd pinot noir är vanligtvis ett vin med mycket syra och låg strävhet. Dessa kvalitéer kan påverka valet av glas. Den här typen av viner vinner ofta på att serveras i glas som är lite vidare nertill och smalare upptill. Dricker du champagne på pinot noir ska du naturligtvis ha ett champagneglas.

Systembolaget har ett stort utbud av pinot noir

Utbudet av riktigt exklusiv champagne och rödvin med pinot noir är stort i Systembolagets sortiment. Men här finns även mycket prisvärt vin gjort på druvan. Systembolaget har pinot noirvin från närmare 20 länder, men över hälften av alla flaskor har Frankrike som ursprungsland.