spanien

Spanien

Spanien vin

När du tänker på spanskt vin är det kanske vaniljiga toner från ekfatslagrade riojaviner du kan frammana smaken av. Eller kanske ett glas bubblig cava med sofistikerad smak, men ett mycket lägre pris än champagne. Men Spanien är stort och den intresserade kan hitta det mesta inom vin. 

Det har producerats vin i över 2000 år i Spanien, men det har hängt mycket under de senaste 20 åren. Sedan Spanien gick med EU har många mindre vinproducenter tagit emot stora investeringar. Spanien är numer ett vinland som det går riktigt bra för.

Rioja är Spaniens mest kända vindistrikt

Rioja i norra Spanien anses av de flesta vara Spaniens viktigste vindistrikt. Ribera del Duero och Priorat är också på stark frammarsch. Andra områden som är värda att känna till för dig som vill fördjupa dig i spanska viner är Bierzo, Montsant, Somontano, Toro, och Rías Baixas. Kastilien-La Mancha, nära Madrid, är den region där produktionen är allra störst. Sett till odlingsareal är Spanien världens största vinland. Det hamnar dock först på tredje plats om vi använder antalet flaskor som produceras som mått. Spanien har alltså områden där torkan gör att skördarna är mindre. Spaniens klimat är på gränsen till för varmt för odling av druvor. Landet är dock stort och många vingårdar har skydd från närliggande berg eller påverkan från Atlanten som ger milda och regniga vintrar.

Airén och tempranillo är vanliga druvor i spanska viner

Det odlas fler hundra olika druvor i Spanien. Det är dock den gröna druvan airén, som används vid tillverkning av brandy, och den blå tempranillo som står för en betydande del av den sammanlagda produktionen. En stor del av de mest kända röda vinerna från framförallt Rioja och Ribera del Duero görs på tempranillo. Tempranillo mognar tidigt och kallas för Spaniens nobla druva. Den är känd för att ge viner som fortsätter att utvecklas under lång tid och som därför är väl lämpade för lagring. Karaktären är ganska neutral. Grenache och mörka bobal är andra druvor som odlas mycket i Spanien.

Spanskt rödvin

I Spanien görs många röda viner genom en blandning av fler olika druvor. Vi talar om ett mycket stort vinland, så det finns viner som täcker hela spektrat från bordsviner till mycket exklusiva årgångsviner. De bästa vinerna säljs under beteckningen reserva. Det betyder att de har lagrats på fat i minst sex månader och att det har gått minst två år sedan skörden.

Vitt vin från Spanien

Spanien är inte lika förknippat med vita viner som med röda. Men Spanien är ett land med en mycket lång kustlinje- Där görs det förnämliga vita viner som går utmärkt ihop med fisk och skaldjur. En trend vi ser nu är att allt fler uppskattar fräscha och lätta vita viner. Det innebär att en mindre del av alla vita viner från Spanien är ekfatslagrade.

Mousserande vin från Spanien

Spanien är känt för det mousserande vinet cava. Cava görs framförallt i Katalonien och tillvekingssättet är det samma som för champagne. Färgen på cava går från ljusgult till gyllene beroende på hur gammalt vinet är.

Dessertvin från Spanien

Sherry är ett berömt spanskt starkvin som passar bra till många desserter. Den kalkrika jorden i området Jerez Superior är en av förklaringarna till att sherry får en säregen smak. Traditionell sherry är torr och passar bra till ost, nötter och kex. Söt sherry gå mycket bra ihop med bland annat glass.

Spanska viner på Systembolaget

Sett till antalet flaskor du kan välja mellan i Systembolagets sortiment är Spanien nummer tre, efter Frankrike och Italien. Räkna med att de har fler än 1 500 flaskor och ett brett utbud av allt från söta dessertviner till enkelt bordsvin och fatlagrade dyrgripar.

Regioner inom Spanien