portugal

Portugal

Portugal Vinlandet Portugal är mycket mer än Madeira och Portvin. Vita viner av hög klass är i ropet och självfallet, röda viner av inhemska druvor. Moderna influenser kommer här som i andra vinländer med användande av internationella druvor. Läs mer: Vinlandet Portugal

Vad är portugisiskt vin?

Portugisiskt vin är oerhört brett nu för tiden. För några hundra år sedan spelade Portugal en central roll i vinnäringen i samband med att Frankrike och England var i krig mot varandra. Engelsmännen vände sig då mot den iberiska halvön i jakt på vin, och det var så Portugal kom att spela en central roll i vinets utveckling. Det sägs att det var just engelsmännen som kom på att man kunde blanda i druvsprit i vinet, för att på så sätt skapa ett vin som höll längre, och därmed skapades portvinet. 

På ön Madeira har en annan form av starksprit länge producerats och varit uppskattat, nämligen just Madeira. 

Vin i Portugal i dag

Portugal är i dag bra mycket mer än bara portvin och madeira. I dag producerar landet viner av yppersta världsklass, på både det vita och det röda hållet. Bland vinerna hittar de krispiga och fruktiga vita vinerna från de norra delarna av landet, som för det mesta är gjorda på druvan alvarinho som börjar skörda allt större framgångar runtom i världen. Längre söderut är det istället druvan touriga nacional som får sitta på tronen när det kommer till de röda vinerna. Druvan har blivit internationellt erkänd som en tålig druva som klarar sig väl i många olika klimat. Av den anledningen har flera producenter från Bordeuax börjat snegla mot touriga nacional i jakten på druvor som klarar av framtida klimatförändringar. 

Regioner inom Portugal