Druva

Chardonnay

Grön druvsort
Chardonnay Chardonnay är en grön druva som är känd för att vara ganska neutral och för att lätt ta smak av omgivningarna där den odlas. Det är en eftertraktad egenskap och chardonnay är världens mest odlade druva. Den finns i många olika viner i alla prisklasser. 

Chardonnay – vin för alla smaker

Även om chardonnay har en distinkt karaktär så kan chardonnayviner smaka väldigt olika. Smaken avgörs bland annat av om druvorna blandats med andra druvor. Men även på jordmånen där druvorna växer samt klimatet. Inte minst temperaturen på platsen spelar stor roll för vilka smaker ett chardonnayvin utvecklar. Chablis är ett klassiskt chardonnayvin som har en mycket frisk smak med påtagliga mineraltoner. Det är ofta det man menar när man talar om vin med tydlig chardonnay-karaktär. Ett lagrat chardonnayvin får istället smak av ek och vanilj och ger en helt annan upplevelse. Det är relativt ovanligt att vita viner lagras på ekfat, men chardonnay är en druva som är känd för att ge smaker som utvecklas över tid vid fatlagring. Chardonnay är också vanligt förekommande i mousserande vin. Champagne görs till exempel ofta med chardonnaydruvor.

Chardonnaydruvan är mångsidig

Chardonnaydruvan klarar flera olika klimat och odlas förutom i Frankrike, där druvan tros ha sitt ursprung, även i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland. För att ge några exempel. Chardonnay odlas faktiskt även i Sverige, där den mognar sent men klarar klimatet ganska bra.

En ung chardonnay passar utmärkt till skaldjur

Chardonnay passar till mycket men det handlar om vad du har för typ av chardonnay. Citrustonerna i ett yngre chardonnayvin gör sig mycket bra till skaldjur och till många fiskrätter. Även milda fläskrätter brukar gå bra ihop med en lite friskare chardonnay. En mogen ekfatslagrad chardonnay passar till tyngre mat med kraftfulla smaker eller till en tallrik med blandade delikatesser.

Chardonnay kan med fördel serveras med en lite lägre temperatur

6–12 grader är en lämplig temperatur för chardonnay. Ju lättare vinet är, desto svalare bör det serveras. En lagrad chardonnay med ekfatskaraktär bör ligga närmare vanlig rumstemperatur än ett ungt och friskt vin.

Chardonnay kan gärna serveras i glas med vid kupa

Ett traditionellt chardonnayglas har en vid öppning och en förhållandevis stor kupa. På så sätt luftas vinet och fler aromer kommer fram. Om du luftat vinet innan det hälls upp på glas är det inte lika viktigt hur glaset ser ut. Om vinet är av enklare typ och inte har lagrats fungerar ett glas med hög och smal kupa utmärkt.

Utbudet av Chardonnay är stort på Systembolaget

Systembolaget har allt från billiga chardonnay boxviner till flaskor som du får ge ett par tusen kronor för. Räkna med att det finns över 500 viner gjorda på chardonnay att välja mellan om du gör en beställning på nätet.

Bourgogne chardonnay

Många av de bästa chardonnayvinerna produceras i det franska vindistriktet Bourgogne. Côte de Beaune är ett vin att hålla utkik efter om det är hög klass du är ute efter. En bourgogne chardonnay är ofta ekfatslagrad och har inte sällan toner av päron och vanilj. Fler nyheter och reportage om Bourgogne Chablis - ett av världens kändaste viner Topp 10 chablis just nu Vinlandet Frankrike - några av världens bästa viner Sauvignon blanc - de aromatiska vinerna