Vinbankens omdömen
När skribenterna på Vinbanken provar viner och ger omdömen så gör vi alltid det helt oberoende. Vår trovärdighet är bland det viktigaste vi har och det är tack vare just trovärdigheten som vi under 2023 hade över 1,8 miljoner unika läsare på vår hemsida. Det är ett stort ansvar att förmedla vintips till så pass många läsare, och det är av yttersta vikt att samtliga vintips som man hittar på vår hemsida är helt oberoende och ett resultat av våra skribenters expertis och kunskap.
Provningarna och recensionerna av vinerna görs på olika sätt, beroende på skribent. Då inte alla skribenter bor eller verkar i Stockholm eller Göteborg, så finns inte alltid möjlighet att närvara på samtliga provningar som arrangeras av Systembolaget eller av andra branschaktörer. De allra flesta omdömen du läser på vår hemsida är resultatet av just ett gediget arbete med att gå på diverse branschprovningar för att hela tiden hålla dig uppdaterad kring de senaste årgångarna och kunna ge färska omdömen, men även hitta de senaste trenderna och fynden.
I vissa fall, när vi ska skriva topplistor med specifika teman, så ber vi leverantörer skicka prover till oss för att sedan genomföra provningen på ett helt oberoende sätt. På så sätt ser vi till att samtliga provningar vi genomför är neutrala och helt oberoende.
Många leverantörer bjuder även in till personliga provningar där man får träffa producenter och på nära håll få höra deras expertis. Även i samband med dessa närvarar vi ofta för att få en fördjupad kunskap kring produkterna och även i vissa fall genomföra en personlig intervju med en vinmakare eller expert som är på plats. Det är grunden för många av våra djupgående reportage som du kan läsa om på vår hemsida.
Vad innebär det att vara oberoende vinskribent?
Att vara oberoende vinskribent är ett enormt ansvar då vi arbetar i en bransch där förtroende är av yttersta vikt. När du kommer in på vår hemsida så ska du veta att allt du läser är skrivet av experter, sommelierer och vinskribenter som delar med sig av sin kunskap. Flera av oss är medlemmar i Sveriges Vinskribenters Förening vilket också innebär ett enormt ansvar och förtroende där man hela tiden verkar för en sund alkoholkultur och för oberoende vinjournalistik. Under åren som gått har det alltid varit av yttersta vikt att vi samarbetat med trovärdiga och kunniga vinskribenter som delar med sig av sin kunskap.
Kan jag lita på att omdömet kommer överensstämma med mina egna förväntningar?
När man läser ett omdöme här på Vinbanken så ska man känna till att omdömet är personligt och kopplat till skribenten som skrivit det. Ibland är man som skribenter inte alltid överens om ett betyg eller omdöme, vilket man märker på olika betygssättningar. Vin är subjektivt och resultatet av en persons personliga preferenser och expertis. Alla känner olika saker i viner, och alla har olika mycket erfarenhet. För vissa är ett vin ett fynd medan det för andra inte är det. Som läsare rekommenderar vi därför att du är öppensinnad och vågar testa dig fram för att se vilken skribents tycke och smak som bäst matchar med ditt egna tycke och smak.
Vin är som sagt helt subjektivt och det finns egentligen inget facit kring vin, oavsett hur stort magasinet eller nyhetssajten är. Men vi verkar i ett land med en stor och stolt historia av vinjournalistik där branschen är väldigt noggrann med att omdömena ska vara oberoende och ett resultat av expertis. Samtliga recensioner du kan läsa om här på hemsidan är med andra ord resultatet av skribentens personliga omdömen kring det aktuella vinet, och det är skribenten själv som sätter betyg på vinet.
Vinbankens betygsskalor
Som du kanske vant dig vid efter alla år så vet du att vi på Vinbanken använder oss av betygsskalan 1-20 främst. Vinerna som recenseras hamnar allt som oftast i facket mellan 14 och 20, där vi alltid bedömer pris kontra kvalitet för att komma fram till prisvärdhet och eventuellt omdöme. Här nedan kan du se hur du ska tolka de olika betygen som respektive vin får på vår betygskala 1-20. Vi har för enkelhetens skull gjort en jämförelse med den betydligt mer erkända 100-poängsskalan så att du som läsare ska förstå var nånstans vårt betyg placerar sig på en sådan skala.
20-poängsskalan 100-poängsskalan
19-20 96-100 Gudomligt
17-18,5 92-95 Högklassigt
15-16,5 88-91 Mycket bra
13-14,5 83-87 Bra
10-12,5 Korrekt
++ fynd
+ mer än prisvärt
= prisvärt
- ej prisvärt
För att ett vin som får 16 poäng ska bli fyndmärkt ska det kosta under 170 kronor. För att ett vin som får 17,5 poäng ska bli fyndmärkt ska det kosta under 300 kronor. Det kan dock förekomma vissa modifikationer där vi ser bortom den här fyndskalan, och där vi kan vara lite mer generösa baserat på om vi anser att det är en viss typ av vin som förtjänar en fyndmarkering även om det enligt skalan inte skulle få en fyndstämpel.
Vinbankens medaljer
Med över 400 publicerade artiklar varje år, varav en hel del topplistor, rankingar och artikelserier som syftar till att lyfta oberoende vintips och fynd, väljer vi nu att lansera Vinbankens medaljer.
Vinbankens medaljer ska göra det enklare för dig som vinkonsument att få en tydlig bild av vilket omdöme vi gett vinet. Varje år publicerar vi över 400 artiklar på hemsidan, däribland artikelserier som ”Bäst i test” där vi varje vecka lyfter viner i beställningssortimentet. Medaljerna ska snabbt och enkelt visa vilket omdöme vi gett vinet och varifrån omdömet kommer. Samtliga medaljer är helt oberoende och kommer enbart erbjudas till viner som vi provat och som vi kan stå bakom fullt ut med våra recensioner och omdömen. Här nedan kan du som läsare se en förklaring bakom våra medaljer och hur du ska tolka dem.
Bästa köp
Den röda medaljen ”Bäst köp” indikerar att vinet i fråga hamnat på förstaplats i en av våra oberoende topplistor. Varje år skriver vi runt 30 topplistor där syftet är att lyfta viner i en specifik kategori. Det kan handla om allt från ”Bästa röda boxen”, ”Bästa vinet på burk”, ”Bästa Barolo” till ”Bästa champagne” och ”Bästa vita vinet under 100 kronor”. Det är enbart vinet som placeras som nummer ett i respektive lista som kommer få den röda medaljen med texten ”Bästa köp”.
Topprankad
Den blå medaljen ”Topprankat” indikerar att vinet hör till ett av de bästa i en specifik kategori. Den här medaljen kommer synas ihop med viner som inte utsetts till ”Bästa köp” men som ändå är med i våra oberoende topplistor på en av de övriga placeringarna i topplistan. Medaljen indikerar att vinet är prisvärt, håller hög nivå och att vi fullt ut kan stå bakom vinet. Det är med andra ord ett vin som vi värdesätter högt och rankar högt enligt våra kriterier. Vi som nyhetssajt kommer alltid kunna länka till själva topplistan för att styrka och visa upp att vinet i fråga syns där.
Bäst i test
Den gröna medaljen ”Bäst i test” indikerar att vinet omnämnts i Christian Stojkovics artikelserie ”Bäst i test”. Dessa viner som Christian recenserar är exklusiva för den här artikelserien och den här medaljen kommer enbart synas i samband med att vinet omnämnts i en av artiklarna. Den gröna medaljen visar helt enkelt att det är ett vin som varit med i artikelserien som syftar till att lyfta viner i beställningssortimentet. Det som gör medaljen unik är att Christian Stojkovic sållar och testar igenom ett stort antal viner för att verkligen hitta prisvärda viner i beställningssortimentet. Det krävs med andra ord en hel del för att få vara en del i Bäst i test-artikelserien. Vi kommer alltid kunna länka till en artikel där vinet syns för att ge tyngd till själva recensionen och omdömet. Cirka fyra viner varje vecka brukar vara med i artikelserien.
Fynd
Den silvriga medaljen ”Fynd” indikerar på att vi gett vinet en fyndstämpel. Det är ofta viner som omnämns i våra artiklar där vi recenserar det tillfälliga sortimentet som får dessa fyndstämplar, därav att den här medaljen kommer synas flitigt i dessa sammanhang. Men även andra viner som vi provat och håller en hög nivå kommer kunna erbjudas en fyndstämpel om vi anser att vinet uppfyller våra krav för en sådan medalj. Kraven i fråga handlar om att vinet ska vara så pass kvalitativt i förhållande till pris att vi öppet ska kunna klassa det som ett fynd. Om ett vin går upp i pris kraftigt så kan vinet i fråga förlora sin fyndstämpel. Samtliga viner som vi anser är fynd kommer få den här stämpeln. I snitt brukar mellan 3 och 6 viner varje vecka få en fyndstämpel i det tillfälliga sortimentet. Men även viner utanför det tillfälliga sortimentet kommer kunna få dessa stämplar. Dessa viner kan till exempel vara en del av artikelserien ”Veckans femhundring” eller ha en ny årgång som vi anser håller en så pass hög nivå att vi kan ge vinet en fyndmedalj.
Kan ett vin ha flera medaljer?
Ja, ett och samma vin kan ha flera medaljer. Om ett vin till exempel kommer på första plats i vår artikel ”Bästa Barolo 2024 – topplista” så kommer det vinet både få den röda medaljen för ”Bästa köp” och troligtvis även silvermedaljen för ”Fynd” då vinet med största sannolikhet kommer anses vara ett fynd då det kommer på första plats. Även om Christian Stojkovic har med ett vin i sin artikelserie Bäst i test, samtidigt som han anser att vinet är ett fynd, så kommer vinet i fråga få såväl den gröna medaljen ”Bäst i test” som den silvriga medaljen ”Fynd. Även topprankade viner i diverse topplistor kan anses vara fynd och på så sätt både ha den blå ”Topprankad”-medaljen och den silvriga ”Fynd”-medaljen.
Tanken med medaljerna är att vi ska vara restriktiva och alltid kunna hänvisa till våra oberoende topplistor, artiklar och recensioner där vi utförligt förklarar varför vi anser att ett vin är ett fynd, topprankat, bästa köp eller bäst i test. Medaljerna ska vara en stämpel på att vi med vår mångåriga expertis och kompetens kan stå bakom vinet och anser att det är värt ett köp. Och medaljerna kommer alltid vara helt oberoende. Man kommer som producent eller importör aldrig kunna köpa en placering i någon av våra artiklar, topplistor eller artikelserier, utan allt vi skriver är helt oberoende.