Druva

Barbera

Blå druvsort
Barbera Barbera, som i Italien ofta kallas för folkets druva, användes länge mest till enklare vin som dracks till vardags. Ofta i väntan på att viner på mer exklusiva druvor mognat på ekfat. Idag görs det dock flera barberaviner av högsta klass. Exempel på kvalitetsviner är Barbera d’Alba, Barbera d’Asti och Monferrato. Barbera är också en druva som kan blandas med andra druvor för att uppnå önskad balans eller en mer komplex karaktär.

Barberadruvan odlas mycket i Piemonte i Italien

Barbera är en druva som odlas i större delen av Italien, framförallt i vindistriktet Piemonte i den nordöstra delen av landet. När det gäller blå druvor för röda viner är det bara sangiovese och montepulciano som odlas i större utsträckning än barbera i Italien. Även i länder som USA, Argentina, Grekland, Mexiko och Brasilien framställs det mycket vin av druvan barbera. En anledning till att barbera odlas i stor skala är att skördarna blir stora om jordmånen är den rätta. Barberadruvan föredrar kalkhaltig lerjord.

Barbera är ett syrligt vin med karaktär av mörka bär

Barbera är känt för att ha mycket påtaglig syra och toner från bär som plommon, körsbär och blåbär. Vin på barbera lagras ofta på mindre fat som är nya. Det gör att vinet får mer tanniner. Det leder i sin tur till att det blir fylligare och mer strävt, jämfört med viner som lagras på större och äldre fat. Det ska dock sägas att många barberaviner snabbt får önskad karaktär och att de kan drickas unga.

Barbera passar till mycket

Barbera passat bra till rätter med ljust kött som fågel och fläsk. En lagrad barbera med stor smak kan serveras till kraftigare rätter. En fyllig barbera kan lätt ta över om det dricks till mat som inte är så kraftfull i smaken.

En lagom temperatur för barbera vid servering är 17 grader

Det är lämpligt att servera barbera vid en temperatur som ligger i spannet 16–18 grader. Gillar du kallt vin så finns det druvor som passar bättre för det. Om ett rödvin serveras för varmt uppfattas det ofta som mindre sofistikerat, och alkoholsmaken blir mer påtaglig. Med barbera är problemet inte så stort eftersom den ideala serveringstemperaturen ligger ganska nära temperaturen i ett svalt rum.

Ett barberaglas får gärna ha en lite smalare öppning

Det är sällan man hittar särskilda glas för barbera i handeln. Däremot så har de flesta rödvinsglas hemma som passar utmärkt. Välj gärna ett vinglas med en rundad kupa och en lite smalare öppning än vanligt. Det koncentrerar aromerna. Om du ska lufta ett barberavin eller inte beror på vad du vill uppnå. Sträva viner förlorar lite av sitt särdrag och blir mjukare om de luftas länge. Lagom är bäst, och det brukar innebära att man dekanterar ett barberavin omkring en halvtimme innan det ska drickas.

Barbera på Systembolaget

En mycket stor majoritet av alla barberaviner i Systembolagets fasta sortiment kommer från Italien. I deras tillfälliga sortiment kan du hitta viner på barbera som producerats i andra länder. Den trendiga regionen Piemonte Italienskt vin - mycket mer än bara rött Timorasso - druvan som återuppstått Succéförfattaren Jens Lapidus ger sig in i vinbranschen