Pizza med salsiccia och sparris- och mandelcréme
Recept på hemmagjord pizza med salsiccia som sedan toppas med en smakrik sparris- och mandelcréme. Ihop med receptet får du ett vintips.
Barbera, som i Italien ofta kallas för folkets druva, användes länge mest till enklare vin som dracks till vardags. Ofta i väntan på att viner på mer exklusiva druvor mognat på ekfat. Idag görs det dock flera barberaviner av högsta klass. Exempel på kvalitetsviner är Barbera d’Alba, Barbera d’Asti och Monferrato. Barbera är också en druva som kan blandas med andra druvor för att uppnå önskad balans eller en mer komplex karaktär.
Barbera är en druva som odlas i större delen av Italien, framförallt i vindistriktet Piemonte i den nordöstra delen av landet. När det gäller blå druvor för röda viner är det bara sangiovese och montepulciano som odlas i större utsträckning än barbera i Italien.
Även i länder som USA, Argentina, Grekland, Mexiko och Brasilien framställs det mycket vin av druvan barbera. En anledning till att barbera odlas i stor skala är att skördarna blir stora om jordmånen är den rätta. Barberadruvan föredrar kalkhaltig lerjord.
Barbera är känt för att ha mycket påtaglig syra och toner från bär som plommon, körsbär och blåbär. Vin på barbera lagras ofta på mindre fat som är nya. Det gör att vinet får mer tanniner. Det leder i sin tur till att det blir fylligare och mer strävt, jämfört med viner som lagras på större och äldre fat. Det ska dock sägas att många barberaviner snabbt får önskad karaktär och att de kan drickas unga.
Barbera passat bra till rätter med ljust kött som fågel och fläsk. En lagrad barbera med stor smak kan serveras till kraftigare rätter. En fyllig barbera kan lätt ta över om det dricks till mat som inte är så kraftfull i smaken.
Det är lämpligt att servera barbera vid en temperatur som ligger i spannet 16–18 grader. Gillar du kallt vin så finns det druvor som passar bättre för det. Om ett rödvin serveras för varmt uppfattas det ofta som mindre sofistikerat, och alkoholsmaken blir mer påtaglig. Med barbera är problemet inte så stort eftersom den ideala serveringstemperaturen ligger ganska nära temperaturen i ett svalt rum.
Det är sällan man hittar särskilda glas för barbera i handeln. Däremot så har de flesta rödvinsglas hemma som passar utmärkt. Välj gärna ett vinglas med en rundad kupa och en lite smalare öppning än vanligt. Det koncentrerar aromerna. Om du ska lufta ett barberavin eller inte beror på vad du vill uppnå. Sträva viner förlorar lite av sitt särdrag och blir mjukare om de luftas länge. Lagom är bäst, och det brukar innebära att man dekanterar ett barberavin omkring en halvtimme innan det ska drickas.
En mycket stor majoritet av alla barberaviner i Systembolagets fasta sortiment kommer från Italien. I deras tillfälliga sortiment kan du hitta viner på barbera som producerats i andra länder.
Den trendiga regionen Piemonte
Italienskt vin – mycket mer än bara rött
Recept på hemmagjord pizza med salsiccia som sedan toppas med en smakrik sparris- och mandelcréme. Ihop med receptet får du ett vintips.
Vårens stora boxnyhet stavas Piemonte Barbera och kommer från den välkända producenten San Silvestro hjärtat av Barolo.
Nizza är appellationen och området i Piemonte där den folkliga druvan barbera visar sig från sin allra bästa sida.
Piemonte och druvan barbera har på senare år blivit rejält trendiga i Sverige och runtom i världen. Vi har tagit reda på orsaken till succén.
Barberavin finns från enklaste enkla till formidabla kraftpaket. De senare hittar man i tillfälliga nyheter. Här är 5 tips i butik, just nu.
Jens Lapidus, känd för succéboken Snabba cash som sedan blivit till tv-serie, lanserar nu två viner som han döper till just Snabba cash.
Enrico Rivetto i Serralugna d'Alba Barolo sparar inte på krafterna när han gör sitt vin.
Att välja rätt vin till pizza kan ibland vara svårt. Vi har tagit fram fem vintips som får pizzan att lyfta till ännu högre höjder.