Tillbaka till: Italien

Piemonte

Piemonte

Frågan är om det finns någon region i världen som producerar lika många högkvalitativa viner som Piemonte gör? Det här är regionen som är hem till nebbiolo, barbera, dolcetto, arneis och moscato. Snacka om otrolig uppställning där viner av högsta kvalitet produceras på löpande band.

Piemonte och dess många olika vindistrikt klassas oerhört högt internationellt och rött vin från regionen hör till eliten i vinvärlden.

Bland vinerna återfinns barolo och barbaresco framförallt. De båda görs på den högt ansedda, men svårodlade, nebbiolodruvan. Även om de påminner om varandra så finns det en tydlig skillnad i karaktär där framförallt barbaresco har en elegantare struktur.

Orsaken till att så många viner av hög kvalitet produceras i regionen beror i mångt och mycket på klimatet och förutsättningarna. Att nebbiolodruvan trivs mellan Alpernas sluttningar och Medelhavets kust går inte att säga emot, men det är även ett krävande klimat som inte är gynnsamt för alla viner.

Piemonte och vin från regionen är hett villebråd på Systembolaget, vilket inte minst syns när vinerna lanseras i tillfälligt sortiment. Det är stor efterfrågan på viner från regionen och både vinälskare och vinintresserade uppskattar de komplexa och kvalitativa vinerna som produceras.

Piemonte och dess druvor skapar i dag allt från högt klassade röda viner till dessertviner där det framförallt är Moscato d’Asti som sitter på tronen.

Om du vill ge dig iväg på en kulinarisk resa där mat och dryck går hand i hand, så är Piemonte definitivt en av regionerna som måste stå med på din lista. Allt från druvorna till det fina landskapet håller högsta klass.

Region: Piemonte
Kända distrikt: Barbaresco, Barolo, Asti, Alessandria, Alba
Kända druvor: Nebbiolo, Dolcetto, Barbera, Arneis, Muskat

Barbaresco (7)Barbera d’Asti (1)Barolo (13)Cortese di Gavi (1)Dolcetto di Dogliani (2)Langhe (2)Monferrato (2)Moscato d'Asti (5)