Francois Lurton – pionjären bakom Sveriges populäraste vin
1996 skapade Francois Lurton ett vin som han döpte till Les Fumées Blanches. I dag är vinet en internationell storsuccé.
Längs med Frankrikes längsta flod Loire ligger ett cirka 40 mil långt vindistrikt vid namn Val-de-Loire. Eller som det heter på svenska, Loiredalen. Floden börjar högt uppe vid Centralmassiven för att till sist mynna ut i Atlanten. Längst österut i Loiredalen ligger ett litet vindistrikt som heter Sancerre. Här odlas i huvudsak den gröna druvan sauvignon blanc.
Sauvignon blanc är en populär druva att odla i hela världen. Smaken varierar beroende på var den är producerad. Vilket slags klimat den är odlad i och hur vinet lagras är avgörande faktorer. De mest kända sauvignon blanc-vinerna kommer från Sancerre.
Även om det görs en del rosé och röda viner av pinot noir i Sancerre så är den mest odlade druvan här sauvignon blanc. Klimatet är svalt, vilket passar den här druvan utmärkt. Det är det svala klimatet som ger den dess höga syra.
Typiska kännetecken för viner gjorda på sauvignon blanc är att de är friska och eleganta. En sauvignon blanc är lätt och torr med hög syrlighet.
Den mest populära gröna druvan i hela vinvärlden är chardonnay. Men sauvignon blanc är en god tvåa. Medan den senare är syrlig och lätt med inslag av frukter, örter och mineral är den förra lite mer rund i smaken och gärna med en ton av gröna äpplen och vanilj. Chardonnay har oftast också en ton av fat och anses vara ett vin som passar till de flesta maträtter. Däremot är båda sorterna torra viner.
Det här är ett fruktigt vin med inslag av citrus, fläder, lime, krusbär, passionsfrukt och gröna äpplen. Det finns också toner av mineral. I Sancerre lagras det vita vinet i ståltankar. I andra områden, som exempelvis Bordeaux, lagras sauvignon blanc på ekfat, vilket ger ett något fylligare vin med inslag av vanilj.
Ett vin gjort på sauvignon blanc passar bra till vegetariska rätter samt fisk och skaldjur. Även kyckling och rätter med mycket örter går väl ihop med sauvignon blanc. Det är också gott att dricka tillsammans med en osttallrik. Gärna då med något syrligare ostar, som en getost.
Det här är ett vitt vin som bäst serveras i ett glas speciellt framtaget för just sauvignon blanc. Ett sauvignon blanc-glas har en generös kupa och en något smalare öppning, vilket förstärker druvans fruktighet och mineral. Temperaturen bör ligga någonstans mellan 6 och 8 grader.
På Systembolaget finns en god representation av sauvignon blanc från hela världen. Även för dig som söker ett vin specifikt från Sancerre finns ett stort utbud. Vissa av vinerna är inte provade av Systembolaget och finns inte heller i deras lager. De tas hem vid efterfrågan.
1996 skapade Francois Lurton ett vin som han döpte till Les Fumées Blanches. I dag är vinet en internationell storsuccé.
VITT VIN. Skribenter har provat ett antal nya årgångar av vita viner. Vinbanken listar, några av de just nu, bästa köpen på Systembolaget.
Dagens Vintips är Verus, eller Verus Vineyards. Vinet smakar torrt, aromatiskt och örtigt frisk. Ursprunget i Slovenien ger sauvignon blanc kraft.
KROGRECENSION Den franska servitrisen dukar fram bouillabaisse & ekoviner från Bourgogne.Bistro Pastis är superfranskt, mer än andra krogar i Gamla stan
Den här artikeln tillägnas alla läsare som vill upptäcka och lära känna sauvignon blancvin från olika länder och växtplatser. Prova sauvignon blancvin från hela världen.
Vinköplistan är alltid minst fyra vinförslag, två vita resp två röda. Vi kallar dem fredagsviner som kostar upp till 100 kr & lördagsviner mellan 100-200 kr.
Alfrocheiro har sitt ursprung i Portugal, region Dão och används kanske mest för att ge detta vin dess färg. Inte desto mindre, intressant.
Vad sägs om två röda respektive två vita vintips! Fredagsvin under 100 kr och lördagsvinerna mellan 100-200 kr.