Vintips Sancerre | Topplista
SANCERRE. Sancerre är namnet på en stad och en appellation i Loire för vitt vin av druvan sauvignon blanc. Vinbanken listar, de just nu, bästa […]
Viner från Sancerre är torra och friska och har ofta en oförställd karaktär av druvan de är gjorda på, och jorden där den vuxit. Många av vinerna kan lagras länge. Det är också vanligt att man inte försökt påverka smaken genom fatlagring och långsamma processer, vilket förändrar smaken på ett vin som dricks efter många år.
Vinerna finns på många restauranger världen över. Med sin typiska smak av örter och citrusfrukt anses sancerrevin vara lätt att kombinera med mat.
I den västra delen av Loiredalen ligger den medeltida byn Sancerre, på en kulle med vidsträckt utsikt över vinodlingarna i appellationen med samma namn. Klimatet är kyligt på vintern men somrarna är ofta varma. Klimatet spelar stor roll för hur druvorna odlas. Frost på våren är ett överhängande hot, men kylan kan också bidra med mycket smakmässigt. Jordmånen kan variera en hel del trots att Sancerre är ett ganska litet distrikt. Var i Sancerre druvan vuxit påverkar karaktären på vinerna i hög grad.
Genom att lära sig om var ett vin är producerat och hur jorden är på platsen kan man skapa sig en bild av hur ett vin från Sancerre kommer att smaka. Att man låter vinerna ha en tydlig karaktär av platsen är något som många uppskattar med appellationen.
När det gäller vintillverkning går traditionen i Sancerre långt tillbaka i tiden. Så sent som på 1970- och 80-talet skedde en stor positiv förändring i och med att det togs ett samlat grepp för att höja kvaliteten på vinerna från Sancerre.
Sauvignon blanc är den viktigaste druvan i Sancerre, precis som i hela Loire. Druvan är känd för att ge aromatiska viner med hög syra. I ett sancerrevin blandas de inte med andra druvor. Ungefär 20 % av de viner som produceras i Sancerre är röda viner, sancerre rouge, på druvan pinot noir. De har en ljus och lätt karaktär och jämförs ofta med vin från Beaujolais.
Sancerre förknippas med “fine dining” över hela världen och är mycket gott till bland annat grillad fisk, gärna av fetare sort, och ost. Alla rätter med en syrlig smakkomponent fungerar mycket bra tillsammans med ett friskt vin från Sancerre. Rätter med sötma passar oftast bättre till ett annat vin.
I Sancerre görs viner som kommer till sin rätt när de är svala, eller till och med kylda. 8–10 grader anses vara en bra temperatur när det gäller sancerrevin. Även rött sancerrevin kan drickas svalt. Vinet behöver sällan luftas och när det gäller glas fungerar vanliga vitvinsglas utmärkt.
Sancerrevin kan vara elegant och ganska dyrt om det kommer från någon av de producenter som har högst anseende. Men det kan också vara billigt. Det faktum att sancerrevin ofta dricks ungt innebär att det är lättare att producera, vilket kan bidra till att hålla nere priset.
På Systembolaget hittar du i första hand vitt vin från Sancerre, vilket är i sin ordning, men även några flaskor rött vin och rosévin från appellationen finns i sortimentet.
SANCERRE. Sancerre är namnet på en stad och en appellation i Loire för vitt vin av druvan sauvignon blanc. Vinbanken listar, de just nu, bästa […]
Lägg till appellation Pouilly Fumé och saken är klar, förmodligen finns inga andra distrikt som gör vin av sauvignon blanc lika eleganta och krispigt fina […]
och några exklusiva tillfälliga vita nyheter i mars. Johan Magnusson gjorde en insiktsfull presentation av årgången 2012 röd Bordeaux för en tid sedan här på […]
Till sommarens lätta fiskrätter, skaldjur och sallader samt egenhändigt uppdragna abborrar är det många som gillar unga friska torra vita viner på sauvignon blanc. De […]
Vita, friska och spänstiga smaker passar för sommartemperatur, till maten och utomhusmiljö. Och det ska inte vara krångligt utan att man fördenskull tummar på kvaliteten. […]
Same, same but different. Tre vita viner med ny årgång och från olika världsdelar! Gemensamt har de sauvignon blancdruvan plus att de alla är veckans […]
Är nog förälskad. Helt odramatiskt så är föremålet ett vitt vin från distriktet Sancerre i Franska Loiredalen. Namnet på själva vinet är Les Pierris och […]
Efter en provning av sauvignon blancviner av hög klass gäller inget annat för undertecknad. Ahhhaaa………Sancerre och Pouilly Fumé, franska distrikt och tillika ursprungsbeteckning för vita sauvignon […]