Mousserande, vitt och rosé i tillfälligt sortiment – 9 juni
Lanseringen I tillfälliga sortimentet av mousserande, vitt och rosévin den 9 juni är en stor lansering där fokus ligger på rosévinerna.
ROSÉVIN. Det som utmärker ett rosévin är den ljusa färgen. Nyanserna kan skifta från laxfärg, ljus rosa eller självlysande neon men oavsett hör alla till den stora gruppen av rosévin.
Rosévin tillverkas vanligtvis av blå druvor, oftast genom en lätt pressning av skal från blå druvor. Vinmakaren bestämmer hur ljus eller mörk färgen ska vara.
För att få fram den ljusrosa färgen som utmärker ett rosévine finns olika tekniker att tillgå. Själva nyansen kommer med vilken druvsorten är eller vilken växtplatsen är. Ibland lakas skalen ur en kort tid i musten, macerationstiden är dock aldrig lika lång som när vinmakaren vill göra rött vin.
Sällan, men det händer, blandas vitt med rött till ett rosévin. Ett vin där blandningsförfarandet är tillåtet är kanske något oväntat, champagne.
Saignee
Innebär att en del druvsaft från pressade blå druvor används. Saignee är en enkel metod och vanligt förekommande bland billiga roséviner.
Producenten gör i grunden ett rött vin men då en del av musten är blek i färgen avskiljs den för att det röda vinet ska bli så kraftfullt som möjligt. Den del som tas åt sidan har den ljusa och bleka färgen och används till att göra rosévin.
Vin gris
Står för att det är ett vitt vin tillverkat av blå druvor. Färgen som skiftar mot rött/eller svagt rosa kommer från den mycket lätta pressningen av blå druvor. Många av Provenceroséerna är tillverkade som vin gris. Den här mycket bleka, ljusrosa färgen är ett av Provencevinernas kännetecken.
Clairet
Kraftigt, mörkt rosévin som även kan ha en kärv struktur av tanniner. Clairetvinerna är traditionellt från Bordeaux, och är en stil med gamla anor. Möjligen var alla de ursprungliga Bordeauxvinerna som clairet, lätta och eleganta.
Maceration
Druvmusten får färg av druvskalen som macererar, det vill säga druvor får ligga i musten för att laka ur färg. Hur lång tid väljer vinmakaren och tiden beror på vilken färg vinmakaren vill att det färdiga rosévinet ska ha.
Ett specifikt sätt är kolsyrejäsning – maceration carbonique – när hela druvklasar jäser i sluten tank.
Blanda vitt och rött vin
Vitt vin och rött vin blandas. Enkelt sätt som inte anses ge vin av bättre kvalitet – förutom i Champagne ska tilläggas. Notera dock att vissa odlarchampagner gör rosé med saignee-metoden vilket visar på strävan efter perfektion.
Här en rekommenderad, djup artikel om rosévin, Vad är rosévin | av Cruz Liljegren
Många tillverkare använder druvor från unga vinstockar för att göra rosévin. Roséviners signum, enligt många, är att vinerna ska smaka av frukt och bär och egentligen inte så mycker mer.
Lättdrucket och svalkande är ofta en bra beskrivning, som gäller för många av rosévinerna. Bästa platsen och tiden att dricka rosé torde vara på sommaren, utomhus, när solen skiner – och precis som i Provence med en sval bris i bakgrunden. Som bäst när det är nära det blå Medelhavet.
Lanseringen I tillfälliga sortimentet av mousserande, vitt och rosévin den 9 juni är en stor lansering där fokus ligger på rosévinerna.
I Systembolagets lansering i det fasta sortimentet den första juni är det trettio vinnyheter som ska ut i butikerna.
Longview Vineyard är det australiensiska vinhuset som valt att satsa på italienska druvor istället för de traditionella i Australien.
I lanseringen av mousserande, vita- och roséviner i tillfälliga sortimentet den 2 juni handlar tipsen om vita viner och några roséer.
Mathilde Boualchin är kvinnan bacom storsuccén Chavin. Det många dock inte känner till är att hon bott i Linköping under många år.
I lanseringen i tillfälliga sortimentet av mousserande -, vita- och roséviner den 26 maj presenterar Systembolaget ett trettiotal nyheter.
I lanseringen i tillfälliga sortimentet av rosé, vitt och mousserande den 19 maj har vi ett tjugotal nyheter.
Lanseringen av rosé, vitt och mousserande 12 maj bjuder på en bra spridning av riktiga toppar och spännande viner.