Lammytterfilé med palsternackspuré

Lammytterfilé med palsternackspuré och rödvinssky

Favoritmarkera

Hösten börjar närma sig och vad passar inte bättre än en höstig middag. Lammytterfilé är en inte så vanlig detalj som oftast glöms bort, men i detta recept får den verkligen visa sin rätta sida.

Det finns oerhört många olika rätter och råvaror som passar utmärkt på hösten. En av dem är lammytterfilé med en krämig palsternackspuré, rödvinssky och hasselnötter. Se video nedan på hur man kan laga rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7135468029214854406?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Lammytterfilé med palsternackspuré, rödvinssky och hasselnötter

För fyra personer

Ingredienser

Kött

500g lammytterfilé
1 kruka timjan
25g smör
1 vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar

Puré

3-4 medelstora palsternackor
20g smör
1 dl grädde
Salt & vitpeppar

Sås

200g kastanje champinjoner
3 dl rödvin
1 dl kalvfond
Salt & svartpeppar

Grönsaker

150g haricots verts
50g hasselnötter
25g smör
1 msk honung

Servering

75g frysta lingon

Så här gör du

  1. Skala och dela ner palsternacka. Koka i lättsaltat vatten tills mjuka.
  2. Krydda köttet och stek på hög värme i rapsolja. Vänd och tillsätt timjan, vitlök och smör. Ös köttet och lägg åt sidan.
  3. I samma stekpanna, stek champinjoner hårt tills dem fått fin yta. Tillsätt rödvin, kalvfond och lite vatten. Koka upp och sila av.
  4. Mixa palsternacka med smör, grädde, salt och vitpeppar till en slät pure.
  5. Mortla hasselnötter och stek i lite brynt smör, tillsätt honung och haricots verts.
  6. Avsluta köttet i ugnen tills det når en innertemperatur på 56-58 grader. Skär upp köttet och servera med tillbehören. Avsluta med lingon på toppen, smaklig måltid!

Vin till lammytterfilé med palsternackspuré, rödvinssky och hasselnötter

Crozes-Hermitage, E.Guigal, 2019 (78977) 199:-

En av de absolut bästa producenterna i hela Frankrike heter Guigal. Även om de allra flesta Cotes du Rhone-viner passar till lamm, så faller valet den här gången på en Crozes-Hermitage. Du får ett vin med tydliga men eleganta fattoner, mörk frukt och en hel del kryddighet. Ihop med den kraftfulla smaken från lammet och den lena purén, så kommer kommer både maten och vinet komplettera varandra på ett perfekt sätt. Lufta gärna vinet en aning innan så att det kommer till sin fulla rätt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar