Grillad lax med smashed potatis och romsås
60 minuter
Enkel
15 ingredienser
Recept på grillad lax med smashed potatis och romsås. Ett perfekt grillrecept för dig som gillar fisk och skaldjur på sommaren.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Lax
1 st
Laxsida
3 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Valfria kryddor
Potatis
900 g
Potatis
Amandine
50 g
Smör
50 g
Ramslök
50 g
Parmesan
Salt och svartpeppar
Romsås
1 st
Rödlök
1 kruka
Dill
2.5 dl
Creme Fraice
2 dl
Majonnäs
80 g
Finkornig rom
Salt och svartpeppar
Vintips till receptet
Ingredienser för 4 personer
Lax
1 st
Laxsida
3 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Valfria kryddor
Potatis
900 g
Potatis
Amandine
50 g
Smör
50 g
Ramslök
50 g
Parmesan
Salt och svartpeppar
Romsås
1 st
Rödlök
1 kruka
Dill
2.5 dl
Creme Fraice
2 dl
Majonnäs
80 g
Finkornig rom
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills dem är mjuka rakt igenom.
2
Torka av laxen på båda sidorna och ringla över olivolja. Krydda sedan med dem kryddor du vill ha. Grilla med skinnsidan nedåt på medelhög värme i ca 20 minuter. Slå sedan in i folie och låt grilla i ca 10 minuter på svag värme.
3
Finhacka rödlök och dill. Blanda ihop tillsammans med crème fraiche, majonnäs och rom. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.
4
Smält smör i en kastrull. Finhacka ramslök och tillsätt i smöret tillsammans med lite fint riven parmesan. Häll av vattnet från potatisen och ringla över smöret. Blanda och stek sedan på ett stekbord på grillen. Tryck till dem med en stekspade och låt dem få fin färg på båda sidorna.
5
Servera med lite härliga vår primörer, smaklig måltid!