Cabernet sauvignon från Kalifornien – mer än bara maffiga viner
Många har en bild av cabernet sauvignon från Kalifornien som en druva som ger väldigt kraftiga viner, men så behöver det inte alltid vara.
Cabernet sauvignon är världens mest populära rödvin. Ursprungligen kommer den blå druvan från Bordeaux i Frankrike, men numera finns den i många vinregioner världen över. Cabernet sauvignon är en blandning av druvorna cabernet franc och sauvignon blanc.
Cabernetvin görs på en liten blå druva som har många kärnor. Druvan är den mest spridda bland vingårdar runt om i världen. Den kan odlas nästan överallt, oavsett klimat, men den trivs allra bäst i varma klimat. Den är väldigt motståndskraftig mot insektsangrepp, och gifter sig väldigt bra med andra druvor. Den ses till och med som den bästa blandningsdruvan som finns.
Den säljs antingen som den är eller som en blandning med andra bordeauxdruvor, som merlot eller syrah. Den är även vanligt förekommande som blandning med dessa druvor:
Cabernet sauvignon härstammar från Bordeaux i Frankrike och betyder ”svart vin” (cabernet) och ”vild” (sauvignon). Cabernet sauvignon är ett tyngre och mer fylligt vin jämfört med andra röda viner. Det är ett doftrikt och smakrikt vin som kan smaka ännu godare ju äldre det blir.
Cabernet sauvignon är bitter till sin karaktär och bidrar till att söta viner blir torrare. Cabernetvin karaktäriseras av den speciella smaken av grön paprika, vilket kommer från pyrazinet, svartpeppar och tobakstoner. Tack vare ekfatslagringen skapas även en spännande smak av exotiskt trä. Men det finns även andra smaker som förknippas med cabernet sauvignon, som:
Cabernet sauvignon fungerar fantastiskt bra att lagra på ekfat, då tanninerna blir mjukare och skapar nya smaker. Det är ett vin som smakar bättre ju längre den lagras.
Eftersom cabernet sauvignondruvan ger ett strävt vin passar det väldigt bra till proteinrik mat. Prova gärna vinet till lamm, grillade revbensspjäll eller en lagrad ost. En skvätt av detta smakrika rödvin i köttfärssåsen tar dessutom spagetti och köttfärssås till en ny nivå.
Cabernet sauvignon smakar som bäst vid 16–18 grader. Det är vanligt att låta den stå framme i rumstemperatur, vilket gör att den blir lite varmare än optimalt. Ställ gärna in flaskan i kylen i 20–30 minuter innan den ska serveras för att uppnå rätt temperatur. På så sätt kommer friskheten och syran i vinet fram mer.
Ett glas med stor, rund kupa låter vinet andas och tar bäst fram smaken i en cabernet sauvignon. Allra bäst smakar det i ett kristallglas, men så länge glaset är tunt kommer du få en härlig smakupplevelse.
I Systembolagets sortiment finns över 560 olika Cabernet sauvignonviner från ett trettiotal länder. Det finns många prisvärda alternativ som håller väldigt hög kvalité.
Topp 10 cabernet sauvignon
Många har en bild av cabernet sauvignon från Kalifornien som en druva som ger väldigt kraftiga viner, men så behöver det inte alltid vara.
Robert Mondavis hantverk lever vidare även efter att han gått bort. Det visar sig inte minst i cabernet sauvignon-vinerna som produceras.
CABERNET SAUVIGNON. Många förslag, olika priser, för olika tillfällen och förslag på viner för att spara eller att dricka nu.
Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 2015 är ett rött vin med drakstatus.
Dagens Vintips den 15 dec. 2018 är röda Bordeauxvinet Chateau Belgrave 2012. Ett rött festvin, från ett av vinvärldens lyxigare vindistrikt med ärlig prislapp.
Rött vin från Sydafrika som man kan klassa som en välgjord bordeauxlook-a-like är Meerlust Rubicon, nu i årgång 2015.
CABERNET SAUVIGNON. Svarta vinbär och cederträ är utmärkande karaktärsdrag hos druvan, speciellt när den odlats på sin hemmaplan framför andra – i Bordeaux. Vin av cabernet sauvignon […]
CABERNET SAUVIGNON. Svarta vinbär är en bärarom som ofta används i beskrivningen av ett cabernet sauvignon-vin. Veckans vin-val spänner från lyx till vardag. Veckans vintips […]