Tillbaka till: Druva

malbec

MALBEC. Mörk (svart) druva som tidigare var populär i Bordeaux fast där under namn som côt eller cot.

I dag räknas malbec som Argentinas främsta rödvins- och för all del även rosévins druva.

De röda vinerna kan smaka från bärigt mjuka till dem av högsta kvalitet med mer kraft (snarare än struktur). Det senare är en anledning till att många malbecviner ofta har blandats med stramare sorter som cabernet sauvignon, merlot eller cabernet franc.

För ett antal år sedan såg många i branschen fram emot att malbecviner intog scenen och man förutspådde kommande, smakmässiga stordåd. Förväntan låg i luften. Tidpunkten var ungefär runt 2000. Vad hände sedan – för visst kom viner av malbec men problemet var bara att kvaliteten svajade. Och det rejält.

Lägg till att malbecdruvan inte är en sötnos på egna meriter, snarare kommer förnimmelsen av sötma med hjälp av hög alkoholhalt. Och tja – där är kanske en av de viktigaste anledningarna till att det varit svårt att spontangilla ’argentinsk malbecviner’.  Många av vinerna har varit som vandrande testosteronstinna alkoholshots. Obalanserade helt enkelt.

Ibland har malbecvinerna smakat fånigt bonniga, som av en brist av adekvata verktyg i källaren, överdosering av fat och möjligen även en usel hanteringen av druvorna från vingård till press. Mänskliga faktorn helt enkelt.

Så lättvindigt gick det alltså inte att ’sälja in malbec’ för som tur är, konsumenter är pålästa.

Stor framtidspotential

Utveckling står aldrig still och nu har många år passerat. Idag ser jag med tillförsikt fram emot fler malbecviner. Skillnader i stil och typ med alkoholhalter som är tillbakahållna, fatinslagen som är mer balanserade om alls närvarande och där många av vinerna smakar fruktigt rena som av snö.

Dessutom ser jag stor potential i en växande framgångsblandning (inget är nytt under solen och såklart har fransoser pysslat med detta, way back), blenden mellan cabernet sauvignon med malbec.

Det är inte heller förvånande att vinproducenter vill blanda malbec som trots sin bläcksvarta färg har förvånansvärd blek smakkaraktär. Därför, det är inte taget ur luften att påstå att malbecvin kanske smakar som bäst när vinet är gjort av flera druvor, som en blandning helt enkelt.

Läs mer om det berömda vinområdet i Argentina: Mendoza, en mångfacetterad vinregion

Hur smakar malbecvin

Det mörkt violetta, nästan svarta vinet kommer av en druva som har förvånande tunt skal. I druvskalen sitter mycket av färgen, man kan tro att vinet skulle vara blekt men det är fel. Många menar att malbec har kraftiga tanniner. Jag har till nu provat malbecviner av de mest skiftande stilar och kvalitéer och vinerna är saftiga till grymt tanninrika.

Är det den kommersiella tillverkningen som gör att vissa malbecer är nästan saftiga? Undertecknad hittar ofta smak av mörka bär och frukt och en närapå torr ton som påminner om blyerts. Medan lakrits, kakao och kaffe förmodligen är smaker från ekfatslagring eller vinets kontakt med ek.  En örtig ton och smak av viol finns också nästan alltid med på ett hörn.

Behöver vi säga att när malbecvinet inte är så strävt smakar vinet kalasbra till grillade rätter och kött. Krydda maten än mer med peppar förutsatt att ditt vin har mer frukt framför kärva tanniner.

Var odlas malbec

I Argentina och i distrikt Mendoza är malbec en viktig sort. Det är främst en vinproducent, Nicolas Catena Zapata. Dem kan vi tacka för några av världens bästa malbecviner. Och kanske, de toppklass malbecviner vi i framtiden kommer kunna njuta av.

Som ingen annan har Catena Zapata trott på och kultiverat malbec i många, många år. Han har också forskat för att veta mer om hur druvan beter sig på vitt skilda platser.

Med anledning av sin research anlade Catena vingårdar på 1 500 m hög höjd. Därmed startade Nicolas Catena Zapata en rörelse av vinmakare som nu tror på malbec när druvan växer svalt. De högst belägna vingårdarna i Mendoza ligger framförallt i Luján de Cuyo och Uco Valley och där finns även många andra producenter.

En av dem som ivrigt följer i Nicolas Catena Zapatas fotspår är hans dotter, Laura Catena. I dag är hon ansvarig vinmakare.

Malbec odlas också i Australien, i norra Italien som i franska Loiredalen och i sydväst, bland annat i distrikt Cahor (i Frankrike). I Argentinas grannland Chile odlas malbec men med namnet, cot.