Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

malbec

Mörk (svart) druva som tidigare var populär i Bordeaux, där med namnet côt eller cot. I dag räknas malbec som Argentinas främsta rödvins- och för all del även rosévins druva. De röda vinerna kan smaka från bärigt mjuka till dem av högsta kvalitet med mer kraft (snarare än struktur). Det senare är en anledning till att många malbecviner ofta har blandats med cabernet sauvignon, merlot eller cabernet franc.

Från ett inlägg publicerat 2008
För ett antal år sedan såg många i branschen fram emot att malbecviner intog scenen och man förutspådde kommande, smakmässiga stordåd. Förväntan låg i luften. Det här var för ungefär runt 2000. Men vad hände? Visst kom viner av malbec, problemet var bara att kvaliteten svajade, och det rejält. Lägg till att malbecdruvan inte är en sötnos på egna meriter, snarare kommer förnimmelsen av sötma med hjälp av höga alkoholhalter. Och tja – där är kanske en av anledningarna för det var svårt att spontangilla ‘argentinsk malbecviner’ då många var som vandrande testosteronstinna alkoholshots. Obalanserade helt enkelt. Ibland även fånigt bonniga, från brist av adekvata verktyg i källaren, överdosering av fat och möjligen även en usel hanteringen av druvorna från vingård till press. Så lätt gick det alltså inte att ‘sälja in malbec’ för som tur är konsumenter pålästa.

Utveckling står aldrig still och många år har passerat. Nu ser jag med tillförsikt fram emot fler malbecviner. Det är redan märkbar skillnad, alkoholhalter är tillbakahållna, faten mer balanserade om alls närvarande och många av vinerna är rena som snö. Dessutom ser jag stor potential i en växande framgångsblandning (inget är nytt under solen-såklart har fransoser pysslat med detta, way back), cabernet sauvignon med malbec. Som i detta vin. Det är grejer och hej, now we are talking.

Druva