Expedition Carmenère – Vinet för sommarens äventyr och grillfester
Sommarstugan, en picknick eller annat sommaräventyr, då är det alltid trevligt att kunna ha med sig ett vin av hög kvalitet på ett enkelt och smidigt sätt.
Betydande sort i franska Médoc och Graves, innan vinlus och mjöldaggens tid. Den var omtyckt i blandningar för att ge färg, rondör och karaktär till vinet. Sorten är framförallt förknippad med Chile idag även om en viss nyplantering sker på de klassiska ursprungsplatserna igen.
Carmenère ger ett vin som har tät röd färgnyans, det finns rejält mycket färg (druvans färgämne heter önin, när nyansen är blå kallas den för antocyaner) i druvan. Doft och smak är tydliga; man känner smak av röd frukt med inslag av röda vinbär, lingon, nypon, salmiak, paprika, kryddor och örter. Vinets tanniner (kärva ämnen) är oftast moderata. I de kvalitetsinriktade vinerna ökar koncenterationen, oftast med bibehållna moderata tanniner, utan ”stram & kärv effekt”- om ni förstår vad jag menar.
Sommarstugan, en picknick eller annat sommaräventyr, då är det alltid trevligt att kunna ha med sig ett vin av hög kvalitet på ett enkelt och smidigt sätt.
En kylig februaridag gästar Ricardo Rivadeneira, VD och vinmakare på chilenska vinhuset Viña Maquis, Stockholm. Sydamerikas stoltheter må vara druvsorterna carménère och malbec men hos […]
Österrikes paraddruva grüner veltliner lanseras nu i ett vin från Ungern, därtill är prisklassen osannolik låg. Att priset är billigt inverkar givetvis på kvaliteten. Smakkoncentrationen är […]
Idag släpps på Systembolaget ett femtiotal nya tillfälliga viner. De två mest intressanta är båda viner på syrah från 2009. De är extremt olika. Till […]
För alla smaker och plånböcker. Det gemensamma för vinerna är deras tydlighet, de är välgjorda och personliga oavsett om budget eller som ett något uppgraderat […]