cabernet-sauvignon-vinbanken

Cabernet sauvignon – druvan som gillar kombinationer | Topp 10

Favoritmarkera

CABERNET SAUVIGNON. Svarta vinbär och cederträ är utmärkande karaktärsdrag hos druvan, speciellt när den odlats på sin hemmaplan framför andra – i Bordeaux. Vin av cabernet sauvignon passar utmärkt till nötkött och visste du att den ofta blandas med andra, med syfte att smaka som bäst.

Cabernet sauvignon odlas framgångsrikt över hela världen och tillhör jämte syrah och chardonnay de sorter som får kännare att spetsa smaklökarna. En anledning är tydlighet, det är lätt att känna igen vin av cabernet sauvignon (så fort man knäckt svartvinbärskoden).

Druvan är förvånansvärt tålig. Veden tål låga vintertemperaturer, druvorna knoppas sent varför frostangrepp är ovanliga och de mognar sent på hösten. Klasarna är ofta löst sammansatta och de små druvornas skal är tjockt. Få angrepp gör sig besvär (det ska vara mjöldagg då), sorten är generellt mycket tålig. Apropå mjöldagg är anledningen till att rosor växer i vingårdar med cabernet sauvignon logiskt, rosen angrips alltid lättast av mjöldag och före vinstockarna och om så är fallet vet vinbonden vad som är på gång.

Många kännare och vinproducenter menar att cabernet sauvignonvin blir bäst i blandning. I Haut-Médoc är producenterna stolta förespråkare av blandningar och delar av merlot, cabernet franc, petit verdot är mycket vanliga. Värt att lägga till är att tradition och erfarenhet spelar stor roll.

På grund av druvans tjocka skal är mängden tannin, den kärva förnimmelse man smakar i munnen, alltid hög. Att vinmakare blandat sorten med den fruktiga merlotdruvan är förståligt, eller att man vinifierar med olika tekniker där bland annat rikligt med luft är ett sätt, eller att man helt enkelt lägger det färdigjästa vinet på ekfat några år, alla är de sätt att tämja och mjuka upp cabernet sauvignons überstrama tanninkärvhet. Å andra sidan, få viner är lika bra att lagra och för alla som väntat in en bättre Bordeaux vet att det var mödan värt.

Topp 10 | Vin av cabernet sauvignon

Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2015 (6518), Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr
Druvor: Cabernet sauvignon
Smak: Medel/fyllig, mogen röd frukt, tydligt kryddig med fin koncentrion och en lätt parfymerad violton, inslag av kryddor och fat. Fruktiga tanniner, bra längd.
Betyg: 4-

Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2012 (12697), Miguel Torres, Penedès Spanien, 99 kr
Druvor: 85%  cabernet sauvignon  och 15% tempranillo.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, nyanserad, kärnig och stram. Mogna vinbär, balanserade fat, lätt örtig.
Omdöme: Suveränt vin, när ställd till smak kontra prisklass.
Betyg: 5-

Costers del Gravet 2007 (96428), Capçanes, Montsant Spanien, 111 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, garnacha, cariñena
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, inslag av Medlehavsörter. lavendel, fat, tobak och en touch av läder. Varm, balanserad och generös.
Omdöme: Bättre vin. Fat, tobak och läder. Utvecklad och traditionsenlig.
Passar till: Lammrätter, oxfilet med vitlökspotatis, tournedos. Vilträtter.
Betyg: 4-

Château Pey La Tour Réserve du Château 2012 (75805), Frankrike, 139 kr
Smak: Fyllig mörk fruktsmak, violkärnig ton, ungdomliga, strama tanniner, inslag av tobak och fat med en lätt cigarrton. Bra eftersmak. Balanserad men fortfarande ung.
Betyg: 4

Les Hauts de Granget 2012 (3814), Union de Producteurs de Saint-Émilion, Saint-Emilion Frankrike, 169 kr
Druvor: 83% merlot, 11% cabernet franc och 6% cabernet sauvignon
Smak: Medel/fyllig. Stramfruktig, kärnig smak med inslag av körsbär, vinbär, tobak och fat.
Omdöme: Toppval, i billigare prisklass.
Betyg: 4+

Finca Malaveïna Castillo de Perelada 2012 (90397), Castillo de Perelada, Empordà Spanien, 199 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, grenache, merlot
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, mustig, saftigt drag, inslag av viol och örter. Mediumstrama tanniner.
Omdöme: Modern, tät och koncentrerad.
Betyg: 3+

Rust en Vrede Estate 2013 (12356), Stellenbosch Sydafrika, 269 kr
Druvor: 56% cabernet Sauvignon, 36% shiraz, 8% merlot
Smak: Fylligt, nyanserat vin med röd och blå frukt, moreller, plommon, vinbär, inslag av örter, tobak, viol och ceder. Lång elegant eftersmak.
Betyg: 4

Château Belgrave (3925), 399 kr
Smak: Fyllig. Mörk frukt, inslag av söta bär, vinbär, mustig och lätt kryddiga noter, smak av viol och tobak. Stram eftersmak. Härlig och drickvänig
Betyg: 3+

Domaine de Cambes 2012 (90484), Francois Mitjavile, Bordeaux Frankrike, 469 kr
Druvor: 65% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, plommon och vinbär, lätt med liten vaniljton, smak av örter och fat.
Omdöme: Mjuk, rund och tillmötesgående vin.
Betyg: 3+

The Creator 2013 (99192), Charles Smith Wines, Walla Walla Valley USA, 489 kr 
Druvor: Cabernet sauvignon, syrah
Smak: Fyllig. Mörkmustig smak av frukt och bär inpackade i en vaniljliknande helhet med en knivsudd örter. Fat.
Omdöme: Modern, drickvänlig med tobakshärliga undertoner. Flaskan är galet stor och tung, det är enda aber och ger minus i kanten.
Betyg: 4

Om något av vinerna på listan är slutsålda, lanseras både Le Serre Nuove 2014 och Ornellaia 2013 den 4 november 2016, båda är cabernet sauvignonblandningar.

Tips, att äta till

Domaine Bousquet Reserve Cabernet Sauvignon | Rött vin till burgundisk gryta – snabba varianten

Måndagsmatchen | Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec 2013

Huvudbild: Cabernet sauvignon destined for Michael David’s “Rapture”, hemsida Lodi Wines

Kommentera