Col d´Orcia – det välkända vinhuset från hjärtat av Montalcino
Col d´Orcia är ett välkänt namn på den svenska marknaden med sin Brunello di Montalcino. Här är historien om vinhuset och familjen Cinzano.
Sangiovese är en av de mer klassiska druvorna i Italien, där den främst odlas i de centrala delarna av landet.
Vinerna gjorda på druvan är ofta friska och sträva, och har tydliga inslag av till exempel örter och mörka bär. Det är ofta kryddorna och örterna som märks tydligast hos viner av druvan.
Om du någon gång har druckit chianti så har du druckit ett vin gjort på sangiovese, då det är den huvudsakliga druvan i chiantiviner.
Det är dock inte enbart chiantiviner som görs på druvan. Även Brunello di Montalcino och Vino Nobile de Montepulciano har sangiovese i sig.
I den populära italienska regionen Toscana är sangiovese det naturliga och mest populära valet när det kommer till röda viner. Den är även väldigt populär i grannregionen Emilia-Romagna, men odlas också i stora delar av landet.
För många är viner av sangiovese synonyma med strävhet men även lagringspotentiel. Vinet passar alldeles utmärkt till pasta, framförallt pasta bolognese som har sitt ursprung i universitetsstaden Bologna som är största stad i regionen Emilia-Romagna. Vinet passar dock minst lika bra till smakrika kötträtter.
På senare år har druvan exporterats och man kan i dag hitta viner i mindre skalor i både Australien och USA.
Col d´Orcia är ett välkänt namn på den svenska marknaden med sin Brunello di Montalcino. Här är historien om vinhuset och familjen Cinzano.
Vin till lasagne kan höja hela matupplevelsen och ta rätten till helt nya höjder. Här tipsar vi om tre röda viner som passar utmärkt.
Det röda vinet från Montepulciano har en anrik historia och har uppskattats av diverse kända människor genom åren.
Producenterna i Chianti väljer att behålla sina traditionella metoder för sin vinframställning. På den stora vinmässan Chianti Lovers ges en bekräftelse.
Dagens Vintips på Julafton 2018 är röda, finvinet Brunello di Montalcino Val di Suga 2012 som är på G i sin mognadsutveckling.
RÖTT VIN. Vin till grönsakspaj med ricotta och timjan är ett bättre vardagsvin med fin fruktsyra som framförallt matchar osten i pajen väl. Ny årgång […]
RÖTT VIN. Lätt torra tanniner, röd frukt med hintar av nypon utmärker härliga Ruffino Riserva Ducale 2013 som är stjärnan i dagens vintips!
RÖTT VIN FEST. För alla som vill imponera och som gillar mogna viner vill dagens vintips rekommendera Brunello di Montalcino Col d'Orcia