Cabernet francfrossa till lamm

Favoritmarkera

Couly-Dutheil är vinodlare och handlare i Chinon, Loire. Firman grundades redan 1910 och anses idag vara en av dem med stjärnstatus. Toppvinet är Clos de l´Echo, tillika namnet på ett enskilt läge. Cabernet franc ger till skillnad mot cabernet sauvignon mindre tanniner, smaken är tydligt örtigare och frisk.

En svalt, på gränsen till omogen sauvignon kan möjligen likna en franc men aldrig tvärtom. Många odlare vill gärna blanda cabernet franc med merlot för att få mer kraft och större rondör till smaken. Om druvans, tidigare, främsta odlingsområde var Bordeaux är det snarare koncentrerad till Loiredalen.
Rösa Anjou, Saumur och Touraine är huvudsakligen av cabernet franc, på plats kan man hitta den under namnet breton. Chinon, Bourgueil och den kraftigare St-Nicolas-de-Bourgueil kommer alla från de västra delarna av Touraine, i närheten av staden Champigny. Jämför man smaken på ett cbernet francvin från Loire med ett från Bordeaux lär det förra vara syrligare och lättare i smaken.

Clos de l´Echo 2001
Doften är stor, härligt örtig med mogen röd frukt. Smaken är medelfyllig, friskt elegant och komplex finstämd med inslag av örter och röd frukt som körsbär och hallon.

Läs mer om producenten på den utmärkta länken här och där bloggaren också rankat årgången i en egen, tidigare gjord provning.

Yannick Amirault har valt att producera vin från St-Nicolas-de-Bourgueil och Bourgeuil trots rivaliteten mellan appellationerna. Han lägger stor vikt vid vingårdarnas olika jordmåner och har döpt de bästa vinerna därefter. Producenten får alltmer uppmärksamhet, vilket han mycket väl förtjänar.

Les Quartiers 2002, Bourgeuil
Mörk blåviolett färg. Fruktigt, koncentrerad örtdoft. Smaken är medlefyllig till fyllig, tät ungdomligt spänstig med en smakkoncentration av körsbärs och hallon. Inslag av örtkryddor. Koncentrerad eftersmak.

Dina viner, maj 2004
2175 2002 Bourgueil Les Quartiers, Yannick Amirault
Doften är frisk med körsbär, violer och pinje. Smaken är torr, frisk och elegant med solmogen frukt, bra balans, fin syra och inslag av körsbär, violer, cassis, pinje, örter och mineraler. Ett ungt, fräscht Bourgueilvin med mörka bär och komplexa skogstoner. Drick 04-07.
143 kr 88 poäng (++)
Nyhetsmodul 4
Leverantör: Swedish Wine Cellar AB

I provningen visade sig det senare vinet från den bästa sidan vilket även var fallet till maten. Som förrätt serverades en krämig och gräddig jordärtskockssoppa vilken gjorde att Clos de l´Echo bara försvann men till dilammet med smörslungade primörer var middagsgästerna inte lika övertygade om vinets suveränitet. 50/50 var ett klädsamt resultat för slutsatsen, vilket vin passade bäst till maten?

Kommentera