Lamm älskar rött vin. Till Påsk lagas maten ugn, smaksätt med vitlök och citron.
Vin till citron- och rosmarinlamm med tagliatelle. Till rätten passar ett utvecklat mer moget rött vin.
Anledning är det unga vinets spänstiga tydlighet i fruktsmaken som bland annat krockar med citronen. I det stora hela mäktar det unga rödvinet intet lyfta fram rättens många subtila smaker. Det mogna vinets många nyanser lyfter fram helheten som rosmarin, lammsmaken men också lyfter fram citrustonen på ett optimalt sätt.
Välj en Rioja Gran Reserva om du köper vin samma vecka som middagen ska lagas. Ett betydligt större urval vin har alla som äger en vinkällare och en vinsamling. Jag valde exempelvis en Châteauneuf-du-Pape från Vignobles Mayard, Le Hurlevent av årgång 1996 - vinet var magiskt gott på egen hand och makalöst god till måltiden.
Vintips till citron- och rosmarinlamm med tagliatelle längre ner i inlägget
RECEPT | Citron- och rosmarinlamm med tagliatelle
4 portioner
4 vitlöksklyftor
2 citroner
2 msk hackad färsk eller torkad rosmarin
600 g lammrostbiff
salt och svartpeppar
1 dl olivolja
0,5 dl hackad persilja
0,5 dl vatten
4 portioner färsk eller torkade tagliatelle
1 dl riven parmesan
GÖR SÅ HÄR
1) Sätt ugnen på 150°C.
2) Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv av det yttersta av skalet på citronerna och blanda raspet med hackad vitlök och rosmarin. Skiva de raspade citronerna.
3) Bryn lammrostbiffen i 1/3 av olivoljan, krydda med salt och peppar. Rulla de brynta rostbiffarna i hälften av vitlök/citron/rosmarinblandningen.
4) Lägg köttet i en ugnssäker form och fördela citronskivorna på köttet. Häll vattnet i botten av formen och sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 60°C (då är köttet rosa, välstekt är 65-70°C).
5) Blanda resten av vitlök/citron/rosmarinblandningen med resterande olivolja och persilja, smaksätt med salt och peppar.
6) Koka tagliatelle enligt förpackningens anvisning.
6) Skiva rostbiffen i tunna skivor, blanda tagliatellen med ört/vitlöksoljan och skyn som är i botten av köttformen. Servera rostbiff med tagliatelle och riven parmesanost och tomatsallad.
VINTIPS TILL CITRON- OCH ROSMARINLAMM MED TAGLIATELLE|
Conde de Valdemar Gran Reserva 2012 (12601)
Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 169 kr
Druvor: 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% graciano
Fyllig. Fruktig, plommon, lätt örtig smak av dill, tydligt kryddiga noter, smak av fatvanilj, inslag av mogna frukter som plommon och en lätt "puff" av russin och torkade fikon.
Omdöme: Balanserad med härlig mognadston och bra längd.
Betyg: 4