Att välja vin till lamm är inte alltid så svårt. Vi tipsar här om våra 16 bästa vintips när det vankas lamm på middagsbordet.
En tidig påsk står för dörren och påskmaten ska planeras och så även drycken. Påsken är tillsammans med julhelgen och midsommarhelgen en av årets verkliga ”mathögtider”. Det vi ställer fram på borden är dessutom ganska likt det vi äter de övriga helgerna. Det som skiljer sig och står ut under påsken är framförallt den ohämmade äggkonsumtionen. Under påskveckan stoppar svenskarna i sig i runda slängar ofattbara 70 miljoner ägg. Den andra råvaran som sticker ut är lammet. På våra breddgrader är det en ung tradition med en religiös anknytning som fått fäste i Sverige först under 1980 och 90-talen. Här tipsar vi om vin till lamm.
Röda viner som passar till lamm
Mellan 100 och 150 kronor
- Penfolds Koonunga Hill
- Lacryma Christi Rosso
- Brolio
- Garzon Tannat Reserva
- Belleruche Cotes-du-Rhone
Mellan 150 och 200 kronor
- Domaine de Mourchon
- Tamaral
- I Cipressi Nizza
- Quinta de Chocapalha
- Lindes de Remulleri
- Les Ursulines
Över 200 kronor
- Chateau La Negly
- Xavier Vignon Chateauneuf-du-Pape
- Pesquera Crianza
- Produttori del Barbaresco
- Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini
På många sätt är den ganska underlig eftersom lammen, i den naturliga cykeln, inte ens är födda till påsk. Men planering och effektiv logistik har öppnat dörren för denna sydeuropeiska tradition att etablera sig även på våra nordliga breddgrader. För alla oss som ser fram emot möjligheter att skapa kombinationer med mat och dryck är lammets intåg extra välkommet, eftersom det går att skapa ljuvliga smakupplevelser mellan vin och de många olika tillagningsmetoderna som lammkött erbjuder.
När ämnet ”vin till lamm” dyker upp får jag någon form av automatisk ryggmärgsbetonad reaktion att tankarna i första hand går till röda viner som Rioja eller Ribera del Duero, men även Châteauneauneuf-du-Pape eller Brunello di Montacino men spridningen kan utan problem vara betydligt bredare än så.
Några enkla regler när du ska välja vin till lamm
Delikatare (yngre djur) kött mår bra av ett något elegantare vin: tänk pinot noir, rosso di montalcino, eller barbera.
Mognare (kött från äldre djur) kan kombineras med ett kraftigare vin. Samma sak gäller när man väljer att skapa en tydligare stek-eller grillyta på köttet – ju mer yta desto mer kraft och djupare smaker behöver vi i vinvalet.
Vin till lamm - tips på 16 röda viner på Systembolaget
Rött vin till lamm - 100 till 150 kronor
Garzón Reserva Tannat
2020Kraftfullt med varmt mogna mörka toner av björnbär, plommon, mörka körsbär, tranbär, hallon, kaffe, choklad, charkuterier, kraftiga tanniner och fat. Maffigt, smakrikt, rustikt och massor med smak per krona. Lufta rejält - här krävs en del grill- eller stekyta på ditt lamm som brygga. Drick 24-28.
Viner mellan 150 och 200 kronor
Domaine de Mourchon Tradition
2021Vackert mörkbärig frukt med violer, björnbär, körsbär, lagerblad, lavendel, kaffe och choklad. Mourchon har alltid hållit fanan högt och gör det igen: massor med härligt koncentrerad smak till ett mycket bra pris. Vi hoppas att den stadiga leveransen av 15 600 flaskor gör att vi står oss över påsk. Passar både till påskalamm och till vårens och sommarens grillningar. Drick 24-29.
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon
2021Varmt mogen frukt med plommon, mörka körsbär, svarta vinbär, korinter, lagerblad, choklad och en rustikt jordig struktur med viss örtighet. Chocapalha görs av Casa Agrícola das Mimosas utanför Lissabon. Sandra Tavares da Silva som är en av huvudpersonerna bakom vinerna driver även Wine & Soul från Dourodalen. Lite rustikt men druvtypiskt, prisvärt och mycket köpvärt. Drick 24-28.
Lindes de Remelluri Viñedos La Bastida
2019Ung, lite rökig och frisk Rioja med björnbär, vinbär, mörka körsbär och asiatiska kryddor. Tät och koncentrerad smakrik frukt med vildhallon, plommon, choklad, sötlakrits och fat. Gjort på en blandning av tempranillo, garnacha, graciano och lite viura. Lufta rejält. Drick 24-29.
Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines
2022Ung och friskt pigg pinotfrukt med smultron, hallon, körsbär, färska örter, charkuterier, muskot och väl anpassade toner av fat kompletterat med friska körsbärssyror. En välstrukturerad och stiltypisk ung Bourgogne med väldigt mycket kvalitet för pengarna. Priserna på bourgogneviner har skjutit i höjden bortom rimliga proportioner de senaste åren, det gör Boissets Les Urulines till ett litet mästerverk i sin prisklass. Här får man mycket välstrukturerad pinot med ursprung Bourgonge för pengarna. Till detta passar ett ungt och försiktigt tillagat lamm bäst. Drick 23-28.
Röda viner över 200 kronor
La Falaise Château la Négly
2021Mörkt rödbärigt och fylligt med violer, björnbär, vildhallon, mörka körsbär, lagerblad, rosmarin, svartpeppar, kalk, härligt djup, bra syra och en försiktig ton av galant hanterade fat. 2021 är sällan en toppårgång i södra Frankrike men La Negly har hanterat den bra och La Falaise är ett måste även detta år. Château La Negly är en av de bästa producenterna i Languedoc men även i underappellationen La Clape (där Negly befinner sig) händer det mycket spännande och appellationen är under stadig frammarsch. Gjort på carignan, grenache, mourvèdre och syrah. Drick 24-29.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape
2020Stor doft med solmogna vildhallon, mörka körsbär, björnbär, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät smak med koncentrerad varm mörkröd frukt av hallon, bigarråer och tranbär, klockren balans och en intensitet som trots kraften ändå bjuder på finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Ett lysande vin och Systembolagets mest prisvärda Châteauneuf. Bör luftas rejält. Dekantera gärna några timmar innan det ska drickas. Drick 24-28.
Produttori del Barbaresco
2019Aromatiskt med toner av mörkröda bär som körsbär, vildhallon, tranbär, torkade rosor, pomerans, korinter, piptobak, läder och fat. En bra, stiltypisk och traditionell Barbaresco med komplexitet och lång smak som känns som den har mer ålder än vad etiketten antyder. Dessutom upplever jag den stråt vassare nu än när jag provade den första gången. Drick 24-32.
Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini
2019Underbart komplex doft med lager av nyanser: mörka körsbär, lagerblad, plommon, pomerans, svart te, läder, tobak och fat. Underbart djup smak mörka körsbär, kaffe, lavendel, tjära, tobak, cigarrlåda, lysande balans och en underliggande vibrerande kraft . En lysande Brunello med massor av kvalitet för priset och fantastiskt roligt att få ta med i denna artikel. Kräver mycket luft men vilket härligtenergisprakande och strålande vin och dessutom ett fynd. Drick 24-32.