Laddar annons
Vin till grillad urbenad dilammrygg eller lammracks
16 Jun, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till grillad urbenad dilammrygg eller lammracks

Vin till grillad urbenad dilammrygg eller lammracks är rött och generöst fruktigt. Servera med bondbönor och tomat som en lyxig huvudrätt.

Vin till grillad urbenad dilammrygg eller lammracks. Marinera lammet över natten med vitlök och rosmarin. Det kräver framförhållning och planering men marineringen sköter sig själv och är väl värd den tid det tar. Smaken blir riktigt saftig.

När köttet grillas kokar du nypotatis samtidigt som man svänger ihop en läcker sås av bondbönor, tomat, smör och ägg. Korka upp vinförslaget som är ett rött ekologiskt vin från Corbières i södra Frankrike. Klart!

DIREKT TILL |

RECEPT | Grillad urbenad dilammrygg eller lammracks med bondbönor

4 portioner

ca 1 kg lammracks eller urbenad lammsadel (1 kg motsvarar 800 g urbenad lammsadel)
200 g hela bondbönor
200 g röd plommontomat
20 g finskuren gräslök
2 st finskurna schalottenlökar
2 äggulor
2 dl skirat smör (smör som smälts och separerats från mjölkprodukterna)
1 1/2 dl vitt torrt vin
saften av en 1/2 citron

olivolja
1 delad vitlök

färsk rosmarin

salt och nymald peppar

GÖR SÅ HÄR

1) Sprätta upp bönskidorna och plocka ut bönorna. Koka dessa i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Häll av och kyl ner bönorna, skala dem sedan försiktigt genom att nypa av en öppning och tryck ut bönan.

2) Skålla och skala tomaterna. Dela dem i fyra delar och rensa ifrån kärnor. Skär ner tomatköttet i små bitar. Spara tillsammans med bönorna.

3) Gnid in köttet med ½ vitlök och färsk rosmarin och låt ligga tillsammans med kryddorna i plastpåse under natten.

4) Koka ihop vin och schalottenlök tills allt vin kokat in i löken. Spara i kastrull. Detta kan med fördel göras dagen innan då det blir mer tid för annat under själva grillningen.

5) Grilldax: Plocka ur köttet från påsen och krydda det med salt och peppar. Grilla på medelhög temperatur runt om. Tänk på att kött på ben tar en stund extra att grilla.

6) Under tiden läggs äggulorna i kastrullen med schalottenlöken och vispas under värme (över grillen) tills att gulorna blivit varma och luftiga (lite varmare än fingervarmt).

7) Smöret som skirats skall hålla samma temperatur. Sedan slås smöret i äggen med en jämn tunn stråle under vispning till en jämn och fin sås.

8) Smaka av såsen med salt, peppar och lite citronsaft. Håll såsen ljummen och tillsätt bönorna, tomatköttet och den finskurna gräslöken.

Serveringstips: bakad potatis eller kokt nypotatis.

TIPS FÖR GRILLNINGEN

Viktigt under grillning av lammet är att grilla köttet på hög värme i början för att sedan gå ner till medelhög värme. Detta kan ordnas genom att man vinklar halstret så att man får olika värme över halstret. Om fettet börjar ryka är det för hög värme.


Vintips - Grillad urbenad dilammrygg eller lammracks med bondbönor

• Chateau Pech-Latt La Sauvage 2019 (79762)

Languedoc-Roussillon, Corbières Frankrike, 179 kr
Smaken är fyllig, mörk av frukt och bär med inslag av kryddor och kaffe. Tanninerna är silkeslena, smaken är rund och generös. Lång eftersmak. Med sin fruktiga, yppigt smak passar vinet utmärkt till grillat.
Betyg: 4

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Viner byter årgång men också pris - med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smakriktning av vin, som passar bra till maten.Välkommen att besöka vår receptsida.

BILDEN ÄR ETT GENRE-FOTO FÖR LAMMRACKS OCH VISAR EJ MATRÄTTEN.