Laddar annons
Vin till vinbladsdolmar
22 Sep, 2021

Vin till vinbladsdolmar

Att bjuda vin och matälskare på en festligare rätt än vindolmar är svårt. Smakerna är subtila, komplexa och nyanserade. Vinförslaget matchar väl.

VIN TILL VINBLADSDOLMAR. Dolmarna har de mest raffinerade och till 100% samstämmiga smakkomponenterna varför vinet bör vara snäppet upp i kvalitet, komplext och mer mjukt och runt i stilen. Ursprunget kan gärna vara Grekland.


Då vi fått vinbladen i gåva från Kir-Yianni Estate var vinvalet givet - och hundra procent rätt - klockrent mitt i prick är bättre beskrivning.

Förbered er på en smakexplosion av det mer subtila snittet. Vinbladsdolmar är husmanskost i södra Europa. Hemma hos mig är det fest.

RECEPT | vinbladsdolmar

60 portioner småplock eller 6-8 portioner huvudrätt

100 st, vinblad
6-8 st, tomater
2 st, gul lök
1 klyfta(or), vitlök
1 st, citron
5 dl, bulgur
500 g, nöt eller lammfärs
3 msk, färsk kyndel
1 dl, färsk mynta
1 dl, olivolja
salt och peppa

Gör så här

1. Tvätta vindbladen i vatten. Koka dem sedan i 2-3 minuter tills färgen ändras till att bli lite gulaktiga. Hacka lök, vitlök och alla färska kryddor fint. Riv skalet av en halv citron och pressa saften av densamma.

2. Blanda samman köttfärs, citronskal, citronsaft, lök, vitlök, färska kryddor, bulgur, 1/2 dl olivolja och innanmätet från tomaterna. Smaksätt med salt och peppar.

3. Klä botten på en kastrull med vinblad. Lägg ett vinblad med den blanka sidan neråt på en skärbräda och fyll med lite av färsblandningen, ungefär 1 matsked. OBS, anpassa mängden färs till hur stora vinbladen är!

Rulla ihop bladet och vik in kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg vinbladsdolmarna tätt i ett fint mönster i kastrullen. Varva lager på lager med dolmar.

4. Fyll även tomaterna med färsblandningen och sätt ihop dem ända mot ända för att förhindra att blandningen rinner ut.

Täck dolmar och tomater med ett lock av vinblad och lägg sedan på en tallrik för att hålla allt på plats. Fyll på med vatten tills det täcker och pressa i 1/2 citron och 1/2 dl olivolja. Salta och peppra. Koka under lock på spisen ca 45 minuter tills vätskan har avdunstat.

5. Stjälp upp på ett stort fat och servera.

Välkomna på fest och skål!

Vin till vinbladsdolmar

1. Kir-Yianni Ramnista 2017 (2070)

Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 129 kr
Druvor: Xinomavro
Fyllig, nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svarta oliver, torkade tranbär, sandelträ, lagerblad och kakao.
Omdöme: Läcker, välgjord och kalasgod. Serveras inte vinet till dolmar som i detta recept passar det utmärkt bra till grillat lamm!
Betyg: 4+

Ägaren till Kir-Yianni heter Stelios Boutaris. Vinbanken fick en intervju ett halvår in i pandemin. Hur har vingården fått ställa om, från full fart i alla verksamheter till en nästan total lockdown.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.